dissabte, 28 d’abril del 2012

Visions perifèriques de combat -Per un món on càpiguen tots els mons

"S'ha acabat el temps del plany, s'ha acabat el temps del "no hi ha res a fer". Ara sabem i podem afirmar que hem estat capaces de resistir, que hem estat capaços de crear espais de dissidència, que hem estat capaces de dir "NO" quan ha calgut, que hem estat capaços de dir en veu alta, que el futur serà de totes o no serà"

Ahir, 27 d'abril, vam presentar el llibre Visions perifèriques de combat (per un món on càpiguen tots els mons) d'En Jordi Martí Font en un acte organitzat per la Biblioteca La Bullanga.

El Marc Suanes, jo mateix (el prologuista) i el Jordi el vam presentar a la Sala d'Actes del Museu d'Art Modern.
d'esquerra a dreta Marc Suanes, Jordi Martí i Josep Maria Yago
 A l'acabament de la presentació i acompanyats dels Llunàtics vam baixar fins el Casal Sageta de Foc per fer un beure.

Després, la gent va pujar cap a l'Ateneu Alomà a on hi havia previstes més presentacions de llibres i un soparillo.


No és cap novetat que la meva salut no és cap meravella i, per tant, entre quimios i històries tenia el dubte de si podria pujar i fer la meva part. Finalment, vaig poder i no cal dir que vaig quedar encantat. El fet de poder acompanyar el Jordi i compartir parlaments amb ell mateix i amb el Marc Suanes va ser fantàstic i compartir l'acte amb totes les amigues i amics que s'havien aplegat, també. Després jo vaig marxar més aviat però el gaudi ja s'havia assolit.

El Marc va situar el llibre en el seu context, les trobades contra el Neoliberalisme i per la Humanitat, la creació dels MRG que a Tarragona esdevingué Assemblea de ciutadanes i ciutadans i moviments socials, la Xarxa del Camp, PobleViu, el col·lectiu Priorat-Xiapes...

Jo vaig comentar algun tret del llibre, els seus 60 articles, practicament tots relacionats amb crides, convocatòries, difusió d'actes, reunions, manifestacions... així com la coincidència de l'escriptura del pròleg amb l'eclosió del 15M que no apareixia del no res, malgrat la seva originalitat, sinó que entroncava amb altres moviments, entre els quals citava l'experiència del llibre Infectació.

Va tancar la ronda el Jordi Martí amb un parlament clar i contundent que s'anà desgranant fluid i coherent sense guions ni crosses. Allà van sortir l'FMI, el BM, l'OMC i les seves actuacions a l'anomenat 3r Món que ens serveix per veure el que ara ens estan aplicant ací a nosaltres. L'informe Lúgano, que cada cop té menys de ficció, també va tenir el seu espai i, com no, evidentment, la situació de rapinya, de recursos i de drets, així com la policialització per la que estem travessant. Hi va haver referència, també, a la reunió del Banc Central Europeu, els dies 2 i 3 de maig, en el sentit que s'està fent un muntatge policial terrible per "protegir-nos" d'una manifestació que NINGÚ ha convocat, excepte el Felip Puig i els mitjans de comunicació.


Malgrat el temor i impotència que podria generar aquesta situació, el Jordi es va centrar sobretot en la necessitat de plantar cara per aturar-ho. Em vaig permetre anotar un parell de frases: "o donem la cara o ens trinxaran totalment" i "aprendre a desobeir és una de les coses bàsiques per existir" 


dimarts, 17 d’abril del 2012

Desarma els teus impostos - Objecció fiscal a la despesa militar

Tarragona Patrimoni de la Pau forma part de l'Assemblea d'Objecció Fiscal de Catalunya i comparteix informació sobre la OF amb el SIOF, però pot tenir projectes alternatius diferents i número de c/c, també, diferent. Per assessorament sobre com fer l'objecció fiscal, projectes alternatius, etc. podeu contactar:
  • Cada primer diumenge de mes a Paraules per la Pau (Plaça de la Font a les 12 del migdia)
  • Cada dilluns a les 20,00 h. a Rambla Nova, 97-2n
  • tgnapau@tarragona.tinet.org
  • Faceebok: tarragona patrimoni de la pau
  • http://tgnapau.blogspot.com

Objecció fiscal - Desarma els teus impostos

Web del SIOF amb informació sobre la OF, que és, com és fa, Manual pràctic, Campanya 2011, Projectes 2011, documents...

Xifres sobre la despesa militar

Més informació d'Alternativa Antimilitarista AA-MOC

Díptic sobre l'objecció fiscal:


és la mateixa pàgina però sense despesa en Control Social:



Guia pràctica per fer objecció fiscal a la despesa militar - Comarques de Lleida

Retallem la despesa militar, invertim en despesa social


17 d’abril: Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar
Centenars d’organitzacions arreu del món es mobilitzen per demanar la reducció de la despesa militar

Avui, centenars d’organitzacions de més de 40 països celebren el Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar. A Catalunya i a l'Estat, quinze ONG demanem que es prioritzi la despesa social i es retalli la despesa militar a través d'aquesta web.

Nota de prensa en castellano

Nota de premsa -17 d'abril de 2012

17 d’abril: Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar

“Retallem la despesa militar, invertim en despesa social”, demanen les ONG al Govern espanyol

Centenars d’organitzacions arreu del món es mobilitzen per demanar la reducció de la despesa militar

Avui dimarts, centenars d’organitzacions de més de 40 països convoquen per segon any consecutiu el Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar (Gdams en les seves sigles en anglès). Aquesta jornada se celebra el mateix dia que el SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) fa públiques les dades de la despesa militar mundial del 2011.

Les xifres indiquen que tot i el greu context de crisi econòmica en què ens trobem, i de les retallades en serveis bàsics com la sanitat o l’educació, la despesa militar mundial continua creixent per 13è any consecutiu (tot i que el 2011 va tenir un creixement modest, el 0,3%).

A l’Estat espanyol, els Presupuestos Generales del Estado per al 2012, que s’acaben de presentar per ser discutits al Congrés, van en aquesta mateixa línia: la mitjana de reducció de la despesa dels Ministeris és del 17% mentre que la despesa militar s'ha reduït menys d'un 8%. En canvi, partides com la de cooperació al desenvolupament, s’han retallat per sobre del 50%. I s’està parlant de reduir 10.000 milions d’euros de la despesa sanitària i educativa.

Per tot això, una quinzena d'entitats de Catalunya i de l’Estat*, se sumen al Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar amb les següents accions i propostes:

• Enviament d’una carta al President del Govern central i als portaveus parlamentaris on se’ls demana la reducció de la despesa militar per invertir-la en despesa social. La carta recorda als representants polítics que “prioritzar unes despeses o unes altres és una qüestió de voluntat política i, per tant, està a les seves mans com a representants dels ciutadans decidir en què es gasten els seus recursos.”

• Llançament avui dimarts de la web: www.retallemladespesamilitar.org. En aquesta plana es comparen retallades socials amb despeses militars.

• Ciberacció: recollida de firmes a favor de la reducció de la despesa militar (en breu a la mateixa plana web).

* Fundació per la Pau, Justícia i Pau, Bakeola (Centro para la mediación y regulación de conflictos), Centro de Educación e Investigación para la Paz (CEIPAZ), Centre Unesco de Catalunya, Federació Catalana d’ONG per la Pau, Foro de Asociaciones de Educación en Derechos Humanos y por la Paz, Fundación Cultura de Paz, Gernika Gogoratuz, Grup d’Educació per la Pau, Nova, Seminario Galego de Educación para la Paz (SGEP), Servei d’Informació de l’Objecció Fiscal (SIOF), Universitat Internacional de la Pau, WILPF-España (Secció espanyola de la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat).


El Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar el promouen a nivell internacional l’International Peace Bureau i l’Institute for Policy Studies.

Enllaços d’interès: Gdams, SIPRI

divendres, 6 d’abril del 2012

Feliç aniversari!

Aquesta xica fa anys o sigui que:
Encara que sembli que la data és diferent, avui és 9 d'abril i és l'aniversari de la Mònica.

El Bob Esponja s'afegeix a la festa i agrupa els anyets amb una espelma.
Una coneguda de la Mònica que també la vol felicitar.




Un petonet ben especial



i una cançó, també, especial.

Una web, finalment, especial, La saga Crepúsculo

Per mols anys, carinyo

i el/la que faltava també s'afegeix a la felicitació

dilluns, 2 d’abril del 2012

NATO GAME OVER: 483 persones detingudes en el tancament del Quarter General de l'OTAN


L'1 d'abril és va organitzar una acció que forma part de la Campanya NATO GAME OVER, desenvolupada a Bèlgica, amb el suport de la Red Antimilitarista Europea.

L'acció pretén posar de manifest el debat sobre el paper de l'OTAN, els exèrcits i les alternatives de defensa.

Des d'Alternativa Antimilitarista MOC es participa en aquesta acció com una contribució més a la lluita per la desaparició dels exèrcits, envers una nova societat més justa, en què la seguretat de les persones es mesuri per la satisfacció de totes les seves necessitats humanes i en què desapareguin els mecanismes de control polític, econòmic i social que mantenen un sistema injust que impedeix que visquem les nostres vides amb plenitud i condemna una gran part del món, a la pobresa i la misèria.

Ens sentim especialment propers a la denuncia del futur escut antimíssils de l'OTAN que tindrà una presencia fonamental a la terra de Cadis. Creiem que la seva instal·lació ens converteix en còmplices de la militarització mundial i del manteniment d'un ordre internacional injust que comporta por, misèria i desigualtat.

Més informació en: http://www.actionpourlapaix.be/item.php?id=285

_________________________________

Aquest diumenge es va fer l'acció de la que passo informació (bé la informació és del portal Insumissia)

3 membres d'Alternativa Antimilitarista MOC entre les persones detingudes. Totes fóren alliberades a darrera hora de la tarda.

Uns 500 activistes han participat en aquesta acció directa no violenta en el Quarter General de l'OTAN. Des de poc després de dos quarts d'una del migdia, els grups d'afinitat s'han adreçat a la seu de l'OTAN a Brussel·les. Amb una important presència de mitjans de comunicació i, també, de forces policials. A l'exterior, al costat de l'entrada principal, es mantingué una concentració de suport, d'unes 300 persones, en la qual es van exposar lliurement diverses opinions i es van desplegar pancartes protestant contra l'OTAN, sense ser detinguts. La policia es va desplegar en múltiples punts, incloses teulades, patrulles amb cavalls, helicópters...

Unes 15 o 20 persones van entrar a l'OTAN, un cop els diferents grups d'afinitat s'havien col·locat en els seus punts de trobada i intentant saltar alhora. Aviat es van començar a donar xifres de persones detingudes, mentre una segona tanda de grups d'afinitat s'adreçava a saltar la tanca. Vídeos de l'acció sobre el terreny confirmaven que el desplegament policial era impressionant. (Es poden seguir des de Twitter #natogameover).

El nombre de persones detingudes va pujar a varis centenars. Entre elles, segons va informar per Twitter el M.O.C. de València, hi ha 3 activistes d'Alternativa Antimilitarista MOC. Van ser traslladades al quarter d'Etterbeek, a on hi va haver una concentració de suport. Algunes de les persones detingudes van poder parlar amb l'exterior i es pot escoltar el seu testimoni des d'Indymedia Brussel·les http://bxl.indymedia.org/tumbles

La majoria de persones detingudes foren arrestades quan intentaven entrar a la seu, segons han confirmat fonts policials i de l'organització de la manifestació. Una quinzena fóren arrestats després que saltessin la tanca de seguretat, dins la seu.

Ja a Etterbeek, es continuen rebent tweets des de l'interior que informen del bon ambient existent, així como del registre, una per una, de las persones detingudes.

El nombre definitiu de persones detingudes, facilitats per l'organització del NATO GAME OVER fou de 483.



Més fotos de l'acció ací.

Després que la policia provoques moments de tensió amb les persones concentrades a l'exterior del quarter d'Etterbeek, es va alliberar les personas detingudes. Malgrat que l'acció es pot considerar com un acte criminal al afectar una instal·lació militar, sembla que les detencions han estat administratives, adreçades a la identificació de les persones que han participat a l'acció.


A on la pau es troba en joc, cal l'acció no violenta. Una aliança militar como l'OTAN, que opera a tot el mon, que te armes nuclears i que està preparada per a utilitzar-les es un perill per a la pau mundial.

El 20 i el 21 de maig , els Caps d'Estat i govern es reuniren a Xicago per determinar el paper de l'OTAN a les seves operacions militars fora del territori de l'Aliança així com el paper de les armes nuclears dins l'organització.

OTAN GAME OVER: una acción de desobediencia civil.

En una acció no violenta i de desobediència civil fem un delicte petit per denunciar la guerra . El dret internacional i els drets humans ens donen la raó. Centenars d'activistes, organitzats en grups d'afinitat es van proposar saltar la tanca del quarter general de l'OTAN per tancar els edificis, portes i entrades principals.

Suport exterior

Mentrestant, fora, centenars de persones donen suport als grups que entren en el recinte de la seu de l'OTAN.

EXIGIM:

El cessament de les polítiques d'intervenció militar. A Xicago, el Secretari General de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen vol prioritzar la construcció d'un sistema d'intervenció militar. Després de més de deu anys de guerra, la barbàrie afgana ens mostra el fracàs d'aquesta metodologia. A Líbia, l'OTAN va utilizar la resolució de l'ONU com a una excusa pel canvi de règim. Un any més tard, l'OTAN deix un país fragmentat i dominat per les milícies armades.

L'acabament de les armes nuclears. El punt clau de l'agenda de la cimera de Xicago es la defensa i la dissuasió estratègica de l'OTAN. A Xicago, els països de l'OTAN s'han de posar d'acord en el paper de les 200 armes nuclears tàctiques americanes, que actualment estan instal·lades a cinc països europeus. No sembla que hi hagi d'haver canvis, malgrat la qual cosa, les armes nuclears tàctiques no tenen cap utilitat militar i hi ha un ample suport públic i polític per a la seva retirada. A Xicago, l'OTAN ha d'abandonar estratègies pròpies de la Guerra Freda, contraproduents per l'avanç de la No Proliferació.

El cessament del desenvolupament de l'escut antimíssils de l'OTAN. Els estats membres han aprovat el desenvolupament de la defensa antimíssils i es comprometen a pagar el seu preu, sense cap tipus de debat públic. La inversió de centenars de milions d'euros en l'escut antimíssils, tan sols servirà per reactivar la carrera armamentista mundial.

Més informació a: http://www.actionpourlapaix.be/item.php?id=285

hashtag #natogameover

NATO GAME OVER: 483 personas detenidas en el cierre del Cuartel General de la OTAN

3 miembros de Alternativa Antimilitarista.MOC entre las personas detenidas.

http://www.antimilitaristas.org/spip.php?article5097

Fotos de l'acció:

http://www.flickr.com/photos/59190382@N03

Repercusió en mitjans oficials:

Diario de Navarra:
http://www.diariodenavarra.es/noticias/mas_actualidad/internacional/2012/04/01/cientos_activistas_detenidos_por_intentar_entrar_otan_75801_1032.html

El Periódico de Catalunya:
http://www.elperiodico.com/es/noticias/internacional/cientos-detenidos-intento-pacifista-entrar-sede-otan-1612401

Heraldo de Aragón:
http://www.heraldo.es/noticias/internacional/2012/04/01/360_detenidos_por_intentar_entrar_sede_otan_182397_306.html

Cobertura informativa en medios digitales en español:
http://news.google.es/news/story?pz=1&cf=all&ned=es&hl=es&q=otan+bruselas&ncl=deHGKfD-w5-QqWMjLzT150PwVoDPM&cf=all&scoring=d