dilluns, 25 d’agost del 2008

Solidaritat amb Amadeu Casellas


Aquests dies s'està parlant, força de l'Amadeu Casellas. Un pres anarquista que ha complert una pila d'anys a la presó (més de 20), la gent que reclama el seu alliberament creu que ha complert la seva condemna, i que està en vaga de fam (més de 63 dies) per saber quan s'acabarà la condemna.

Sincerament, jo, practicament, no coneixia l'Amadeu Casellas però el que he llegit en diferents blogs i webs, al de la Montse, per exemple, em porta a afegir-me a l'onada de suport que s'ha aixecat pere tot arreu i, per tant, afegeixo a aquest blog informació al respecte.

He triat reproduïr un post o escrit de Vilaweb perquè qui, com jo, no conegui massa el tema podrà fer-se'n cinc cèntims i, si vol aprofundir-hi pot punxar en els diferents enllaços i/o visitar altres blogs o webs com:

http://barcelona.indymedia.org/
http://paisatgedesdelafinestra.blogspot.com/
http://coordinadoraantifeixista.blogspot.com/
http://www.kaosenlared.net/noticia/amadeu-casellas-50-dias-huelga-hambre
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/347929/index.php

Vilaweb
DIVENDRES, 22/08/2008 - 15:27h

El pres Amadeu Casellas ha perdut 28 quilos des que va començar la vaga de fam

Fa seixanta-dos dies que va començar la vaga de fam i ja ha passat gairebé trenta anys a la presó

Amadeu Casellas ha perdut vint-i-vuit quilos des que va començar la vaga de fam ara fa seixanta-dos dies. Al pres, que és a l'Hospital Penitenciari de Terrassa, li és cada vegada més difícil d'aixecar-se i fins i tot de parlar, segons informa un testimoni de l'última visita que li van fer. Els seus familiars també ha dit que ha perdut el coneixement diverses vegades. Segons el Departament de Justícia però, la seva situació roman estable i, com a mínim de moment, no cal témer per la seva vida.

Segons ha dit la mare de Casellas, Pepita Ramon, en una conferència de premsa que s'ha fet avui davant l'Hospital Penitenciari de Terrassa, la situació és molt complicada per a la seva salut, que cada vegada empitjora més i només demana allò que li pertoca. El col·lectiu d'amics i familiars que li dóna suport ha fet públic un comunicat on demana la intervenció del secretari de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Albert Batlle, perquè segons diuen li podria concedir el tercer grau en tan sols vint-i-quatre hores, tal i com ha fet amb d'altres presos.

Francesc Arnau, advocat del despatx que s'encarrega del cas, ha dit a VilaWeb que Casellas s'acostava cada dia més al punt de no retorn en què la vaga de fam ja tindrà conseqüències irreversibles per a la seva salut. Amadeu Casellas, que té quaranta-vuit anys, fa vaga de fam per reclamar la llibertat o el tercer grau penitenciari, però Francesc Arnau diu que la suspendria si un càrrec de la Direcció de Serveis Penitenciaris el visités i li aclarís, d'una vegada, quin dia s'acabarà exactament la seva condemna. Explica Arnau que, de fet, Casellas va començar la vaga per aclarir aquesta qüestió. Però l'advocat admet que té unes quantes condemnes i cal ser un especialista per a entendre's amb la seva fitxa penitenciària.

La llibertat, denegada

La jutgessa Erika López Garcia, del tribunal penal número dos de Manresa va denegar, el 18 de juliol, la petició de limitar la condemna de Casellas a vint anys. Però ara que el recurs ha passat a l'Audiència de Barcelona, ni tan sols se sap quan els magistrats estudiaran el cas. Segons Arnau, si passa com amb els altres presos que han fet vaga de fam, les conseqüències per a la salut de Caselles poden ser irreversibles a partir dels setanta dies, aproximadament, i una integrant del comitè de suport, Roser Iborra, creu que la denegació és, a la pràctica, una condemna a mort (àudio).

La jutgessa va dir a amics i familiars d'Amadeu Casellas que no podia fer res més perquè era 'sotmesa a l'imperi de la llei' però, segons Francesc Arnau, ha passat la responsabilitat a una instància superior, l'Audiència Provincial de Barcelona, per cobrir-se, car els informes del fiscal van contra Caselles i, si s'equivoca, s'estima més de fer-ho contra el pres.

L'esperança del tercer grau

Encara que els jutges no vulguin limitar la condemna d'Amadeu Casellas a vint anys, podria sortir en llibertat condicional o se li podria aplicar el tercer grau penitenciari. El codi penal preveu de concedir el tercer grau sempre que s'hagin complert les tres quartes parts de la condemna i la conducta del pres sigui favorable. Però, encara que segons els amics i familiars Casellas fa anys que no té expedients negatius, la jutgessa considera que té un preocupant historial de fugues i reincidències. Però la mare de Casellas i un integrant del comitè de suport, Gorca Ramos, insisteixen que no hi ha cap risc de fuga perquè té un entorn social que l'ajudarà a reintegrar-se, una oferta de feina i una companya que té dos fills (àudio).

Un pres incòmode

Durant tot el temps que ha passat tancat, Amadeu Casellas ha passat per moltes presons i ha viscut el traspàs del sistema penitenciari del govern espanyol al de Catalunya. Diu que les condicions higièniques i el menjar han millorat, però que tota la resta continua igual, que hi ha maltractaments de moltes menes i que la presó no serveix precisament per reintegrar els presos. Sempre ha lluitat per millorar les condicions de vida dels presos, ha participat en força protestes i vagues de fam i Francesc Arnau considera que això l'ha perjudicat i ha fet més difícil que li fessin informes favorables perquè sortís de la presó. L'advocat Francesc Arnau considera que la situació de Casellas és com la de molts altres presos que no tenen ningú a fora que vetlli pels seus drets.

Dilluns que ve hi ha prevista una concentració, a les onze del matí, davant la direcció general de serveis penitenciaris com a mostra de suport a Casellas.

(Fotografies: 1- D'esquerra a dreta: Amadeu Casellas, Amadeu Casellas des de la seva habitació a l'Hospital Penitenciari de Terrassa. 2- Conferència de premsa d'avui a l'Hospital Penitenciari de Terrassa. D'esquerra a dreta: Roser Iborra, membre del col·lectiu de suport a Amadeu Casellas; Pepita Ramon, mare d'Amadeu Casellas.)

Enric Borràs Abelló