diumenge, 6 de març del 2011

10 anys PxP i 35 de la mort de Juan Gabriel Rodrigo Knafo

Juan Gabriel Rodrigo Knafo


un moment de l'actuació de Moluco

Aquest matí, primer diumenge de mes, s'ha celebrat el Paraules per la Pau. Avui - a banda de la concentració antimilitarista per dir NO AL MILITARISME (i a més coses) a partir de la creació d'espais de pau, art i vida per a la qual cosa avui ens ha ajudat, un cop més, Moluco interpretant algunes peces musicals amb el saxo- era dia de commemoracions. Per una banda, perquè fa 10 anys, un primer diumenge de març de 2001, que vam engegar Paraules per la Pau, per altra perquè fa més temps, un 5 de març de fa 35 anys, un jove treballador, Juan Gabriel Rodrigo Knafo, perdia la vida, als 19 anys, al caure des del terrat del número 7 del carrer Unió, llavors Hermanos Landa.

un familiar de Juan Gabriel adreçant la paraula als i a les assistents a PxP

La mort de Juan Gabriel es va produir en el context de les morts provocades per les forces de l'ordre mentre era ministre de governació l'"aperturista" Manuel Fraga Iribarne.

cartell que va córrer aquells dies
  • El 24 de febrer de 1976, l'obrer Teófilo del Valle moria a causa de trets de la policia durant una protesta dels treballadors del calçat a Elda (Alacant).
  • El 3 de març, a Vitòria, la policia disparà contra els treballadors que celebraven una assemblea a l'església de San Francisco de Asis. Cinc treballadors moriran a causa dels trets de les "forces de l'ordre": Pedro María Martínez Ocio de 27 anys, Francisco Aznar Clemente, de 17 anys, Romualdo Barroso Chaparro, de 19 anys, José Castillo, de 32 anys i, dos mesos més tard, Bienvenido Pereda, de 30 anys. Enllaç sobre Fraga i Vitoria.

A Tarragona, el 5 de març hi havia convocades protestes per aquests fets i els treballadors de la Refineria decideixen baixar a Tarragona. Malgrat les càrregues policials a l'entrada a la ciutat, (policies antiavalots de diferents indrets havien acudit a Tarragona) grups de treballadors aconsegueixen passar hi es manifesten a la Rambla. L'actuació policial, extremadament violenta, provocarà enfrontaments. En aquest context, Juan Gabriel cau des del terrat d'un edifici mentre fugia de la policia. Malgrat les versions que fan circular les autoritats, la família afirma que el jove va pujar al terrat seguit per dos policies: "per les escales de l'edifici van pujar tres persones i tan sols en van baixar dues, la tercera va baixar pel buit". Trets de la policia? una bala de goma? El fet que aquell dia força gent afirmés que hi van haver trets, que els familiars no poguessin veure el cadàver fins dies després de l'autòpsia o les dificultats amb què es van trobar per portar el cas als tribunals dona peu a diferents hipòtesis que fan esborronar.

Tarragona no va ser un punt i apart i en les setmanes, mesos i anys següents els morts per la policia o la ultradreta continuarien.

Amb la intenció d'homenatjar Juan Gabriel i de recuperar la memòria, no ens conformem amb que en el seu dia algú girés pàgina, familiars i amics hem dipositat flors i una foto del jove en el lloc en què es van produir els fets i hem fet uns minuts de silenci.

el portal del número 7 del carrer Unió

Ara estaria bé mantenir la pàgina oberta i reescriure-la amb el que realment va passar, entre d'altres coses perquè, en el seu dia, la versió que van fer córrer les autoritats no sols era falsa sinó ofensiva.



pàgina del facebook amb informació sobre Granada, Vitoria i Tarragona (9 morts)

article de Pau Gómis sobre els morts de la transició

per acabar penjo l'article de Pau Gomis que ha publicat en el full Paraules per la Pau d'aquest mes (si premeu a sobre el veureu més gran per poder-lo llegir)


1 comentari:

toni ha dit...

Molt bon post Josep maria, com sempre.
Una abraçada