dijous, 15 de maig de 2008

Manifest blocaire contra el transvasament

Avui, un grup de blocaires de les Terres de l'Ebre ha promogut la difusió d'un manifest contra el transvasament a Barcelona, que publiquem en diferents blocs, tots al mateix temps, avui 15 de maig, a partir de les vuit del matí.
Evidentment, em faig ressó de la crida i de la manifestació del proper 18 de maig.
Si algun blog es vol afegir a aquesta acció, comuniqueu-ho, si us plau, a blocairesdelebre@gmail.com

Els blocaires volem sumar-nos al rebuig que el projecte de transvasament de l'Ebre a Barcelona ha generat a la societat civil del territori. Considerem que la mesura no està justificada i que la canonada que ha d'unir la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) amb la d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) serà una infraestructura permanent que perpetuarà la dependència hídrica de l'àrea metropolitana de Barcelona.

- Per tot això, denunciem l'alarmisme i la manipulació que el govern català i l'Agència Catalana de l'Aigua estan fent de la falta d'aigua i de la insuficiència de les últimes pluges, per justificar el transvasament de l'Ebre a Barcelona. A més, reclamem una informació transparent sobre la millora de la situació dels pantans i també de les aigües subterrànies de les conques internes de Catalunya, ja que l'últim episodi de pluges també ha degut recarregar els aqüífers.

- Denunciem que aquesta política respon als interessos especulatius que pretenen consolidar un model de territori insostenible, de creixement sense límits, que perjudica les Terres de l'Ebre i la resta de territoris perifèrics. Els transvasaments reforcen el consum d'aigua de les grans conurbacions urbanes i les noves zones residencials; generen més expectatives de consum insostenible, d'especulació urbanística, i de
destrucció del territori, perquè al mateix temps també fomenten un ús desmesurat de l'aigua, tant a les cases com a les indústries. Els transvasaments no són la solució, sinó l'estalvi, la reutilització de cabals, la recuperació d'aqüífers contaminats i la dessalació.
- Advertim que no es pot parlar de transvasament temporal degut a la sequera, ja que això és un insult a la intel·ligència de la població de Barcelona i de la resta del país. La mesura no contribuirà a canviar el model de gestió del consum, ja que no es revisaran ni es limitaran les concessions a indústries, urbanitzacions, nous regants o complexos
turístics. L'ampliació del minitransvasament a Barcelona afavorirà un projecte, la interconnexió de xarxes, al qual la Generalitat va voler renunciar perquè no complia els principis de la nova cultura de l'aigua.
- Fem una crida a la dignitat i la responsabilitat de la classe política de les Terres de l'Ebre, especialment als càrrecs electes de tots els partits polítics, perquè sàpiguen estar a l'altura i defensen els interessos del territori, davant d'aquest engany flagrant als ciutadans, que van acudir a les urnes confiant que els transvasaments ja havien quedat enterrats, i que Catalunya apostava per consolidar la nova cultura de l'aigua.
- Reiterem la nostra oposició a qualsevol transvasament i a la interconnexió de xarxes inclosa en el decret de sequera, ja que obre la porta a d'altres transvasaments, i manifestem el nostre suport a la dignitat de les Terres de l'Ebre, a la Plataforma en Defensa de l'Ebre i qualsevol altra entitat o col·lectiu que compartisca la causa i l'objectiu d'aturar aquest tipus de projectes. Per tant, donem tot el suport a la convocatòria la manifestació del 18 de maig a Amposta, així com a les properes accions que en el mateix sentit es puguen anunciar en els propers dies.

Ebresfera (Terres de l'Ebre), 15 de maig de 2008

5 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

estem totalment en contra del transvasament, la mani d'Amposta serà tot un èxit

salut !!!

zel ha dit...

Ep, amigàs, que jo no sóc de les terres de l'Ebre (però aviat ho seré de cor) i també he penjat el no al trasvassament, guapo! Petonassos!

Unknown ha dit...

Bona iniciativa... me n'acabo d'assabentar i malgrat no faci el post aplaudeixo el post... `si és que es pot aplaudir un post jejjejeje

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Gràcies a tots tres :-)

Jo tampoc soc de les Terres de l'Ebre però d'ací una estona seré a Amposta ;-)

Juan Mauel Patón i Casas ha dit...

El manifest diu: "fomenten un ús desmesurat de l'aigua, tant a les cases com a les indústries".

Què hi ha de la despesa agrària i de la implantació de sistemes de rec per aspersió o degoteig?

Què hi ha dels cultius de gran despesa hídrica a zones de secà?

Cal atendre als percentatges de despesa d'aigua de l'agricultura, la indústria i el consum domèstic/urbà/ornamental.