dijous, 10 de gener del 2008

Fòrum Social Català



El Fòrum Social Català (FSCat) és un espai de trobada obert, divers, plural, no confessional, no governamental i no partidari. És un espai d’intercanvi d’experiències, de debat, de mobilització i d’articulació d’entitats i de moviments socials que rebutgen el model actual de desenvolupament dels pobles i que es troben en un procés permanent de recerca i construcció d’alternatives.

El FSCat pretén estimular la reflexió i l’acció a partir d’una democràcia veritablement participativa, pel que fa a les dinàmiques polítiques, econòmiques i socials actuals i proposar alternatives que se centren en l’atenció de les necessitats de l’ésser humà i del respecte a la natura.

El FSCat vol articular de manera descentralitzada i en xarxa a entitats i moviments socials amb inquietuds similars, involucrats en accions locals i/o internacionals.

El FSCat està obert a totes les entitats, col·lectius i persones de la societat civil dels països catalans, amb l’excepció dels partits polítics, organitzacions governamentals, militars o violentes.

Introducció al FSCat

Durant el darrer Fòrum Social Mundial (FSM), celebrat a Nairobi al gener de 2007, es va decidir que l’any 2008, enlloc d’organitzar una nova trobada mundial, es celebrarà una jornada de mobilitzacions a tot el planeta, coincidint amb i com a resposta a la trobada del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, en la que es reuneixen els líders econòmics i polítics a nivell mundial. Les accions convocades arreu del món tindran el seu punt àlgid el Dia d’Acció Global, 26 de gener de 2008.

A Catalunya més de 150 entitats i xarxes d’arreu del territori s’han adherit a la crida realitzada pel FSM i organitzaran el primer Fòrum Social Català (FSCat). Les activitats centralitzades del FSCat es celebraran a Barcelona el 25, 26 i 27 de gener. A més, des del 19 de gener es realitzaran activitats locals i descentralitzades a diferents punts del territori català. Més concretament, a Tarragona, hom preveu, el dia 20 de gener, a partir de les 10 del matí, una àgora oberta amb debats sobre l'FSCat i els diferents moviments i/o col·lectius que hi participem, actuacions musicals i un dinar popular.

En un procés obert i participatiu les moltes organitzacions adherides al FSCat han proposat més de cent activitats per a realitzar els dies 25 i 26 de gener a Barcelona. Les activitats proposades s’agruparan, per les limitacions de temps i espai, en 48 seminaris, fomentant així espais de trobada, debat i construcció d’alternatives conjuntes entre les diferents organitzacions i xarxes socials catalanes.
Aquests seminaris tindran lloc la tarda del divendres 25 de gener, després de l’acte d’inauguració, així com el dissabte al matí i a la tarda, en quatre franges horàries en les que es realitzaran 12 seminaris paral·lels. La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau participarà en quatre d'aquests seminaris (veure programa, eix 3).

Aquests seminaris s’agrupen en 4 eixos temàtics:

a) Lluites, estratègies i campanyes en favor dels drets socials, laborals i econòmics: · Habitatge, precarietat, educació, salut, gènere, LGTB, discriminació i dret a la diferència, migracions, dret a la ciutadania...

b) Lluites, estratègies i campanyes per la defensa del territori · Medi ambient, sobirania alimentària, territori, agricultura, recursos naturals, consum...

c) Lluites, estratègies i campanyes contra l’imperialisme, la guerra i la globalització neoliberal · Relacions Nord-Sud, desarmament, deute, desenvolupament, reforma de les institucions internacionals, gènere, migracions...

d) Lluites, estratègies i campanyes per una societat democràtica · Poder, repressió, mitjans de comunicació, drets dels pobles, cultura, memòria històrica, laïcisme, religió, educació...

A més dels seminaris les instal·lacions de la Universitat de Barcelona (Plaça Universitat) acolliran una programació cultural, exposicions i una fira d’entitats. El dissabte 26 de gener a la tarda es celebrarà, també a la UB, l’Assemblea de Moviments Socials, que busca coordinar lluites i establir estratègies conjuntes entre organitzacions i moviments socials arreu del territori. El mateix dia 26 a la nit es realitzarà un concert. El FSCat es clourà amb una manifestació unitària el dia 27 de gener a les 12 del migdia pels carrers del centre de Barcelona.

Totes les activitats del FSCat son autogestionades, proposades i organitzades per la societat civil catalana, i finançades per les aportacions de les entitats adherides al FSCat.

Materials del Fòrum Social Català:

· Vídeo de presentació i difusió També el podeu veure a la columna de la dreta d'aquest blog o, més gran, al post http://aixihopenso.blogspot.com/search/label/FSCat

· Cartells

· Postals

· Adhesius

· Crida a la participació

· 1a Nota de premsa

Finalment us penjo el programa d'activitats, quasi definitiu, de l'FSCat (premeu a sobre per veure'l més gran)


10 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

es veu una bona iniciativa a veure com acabara, salutacions

Ciutat a-kulta ha dit...

Visita'ns! ;)

mossèn ha dit...

m'he desgraciat els ulls llegint el post ... salut

Josep Maria Yago Suau ha dit...

mossen, has llegit el post o el pdf sense ampliar?

zel ha dit...

Jo si l'he ampliat, Josep Ma, el mossén es deixa les ulleres sota el llit! A veure com va, això, tan de bo tingués prou ressó! Petons, maco!

mossèn ha dit...

tot, tot i tot !!! ... salut

Waipu Carolina ha dit...

Intentaremos estar allí!
Un beso

Mon ha dit...

des de sota el garrofer, el meu suport i difusió avui al vespre penjare un post

Unknown ha dit...

M'ho he legit en diagonal doncs m'ho he anat trobant -el tema del Fòrum- en altres indrets, però sembla prou bona iniciativa. Com sempre des dels mass media ho silenciaran o folkloritzaran.

Unknown ha dit...

M'ho he legit en diagonal doncs m'ho he anat trobant -el tema del Fòrum- en altres indrets, però sembla prou bona iniciativa. Com sempre des dels mass media ho silenciaran o folkloritzaran.