dissabte, 20 de març del 2010

Desmilitaritzem l'educació, avui al Saló de l'Ensenyament

Avui hauria d'haver anat a Cadaqués. Em feia molta il·lusió pel lloc i, sobretot, per la companyia. Però no ha pogut ser. Les emocions, principalment, s'entortolliguen per on poden i volen i foten en orris el pla més ben dissenyat (i més coses). Que hi farem, llàstima! En tot cas, la gent que hi sigui, que ho gaudeixi.

Enlloc d'anar a Cadaqués he anat a Barcelona. Concretament al Saló de l'Ensenyament. Hauria preferit Cadaqués, com no, però si una cosa no pot ser i l'altra cal fer-la (un cop més l'exèrcit ha estat invitat al Saló de l'Ensenyament), no hi ha massa dubtes. A més hi ha la Campanya Desmilitaritzem l'educació que entén que la presència de l'exèrcit no s'adiu amb el foment de la cultura de pau, els valors de la pau i la diversitat o l'educació per a la convivència i altres enunciats de la LOE.

els manifestants onegen mocadors blancs per demanar la retirada de l'exèrcit (a més de marxar del Saló també haurien de marxar de l'Afganistan)

avions, de paper, sobrevolen l'estand

els mossos demanen, civilitzadament, qui són els responsables i la seva filiació

l'estand de l'exèrcit ben protegit. De què o de qui?

En ocasió del Saló de l'Ensenyament d'enguany s'ha preparat el següent comunicat:

La campanya “Desmilitaritzem l’Educació” denuncia la presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament de Barcelona (17 al 21 de març) i demana al Departament d’Educació la seva retirada.

Barcelona, 17 de març de 2010.- Enguany, l’exèrcit ha estat convidat una altra vegada a participar al Saló de l’Ensenyament de Barcelona. La Campanya “Desmilitaritzem l’Educació” considera que la seva presència en aquest esdeveniment educatiu no és admissible. Des del convenciment que la missió de les institucions i els agents educatius és el foment de la cultura, la ciència i els valors de la convivència i la diversitat, creiem que exèrcit i educació són conceptes manifestament antagònics.

El manifest que s’ha elaborat des de la campanya “Desmilitaritzem l’Educació” denuncia que la propaganda que el jovent rep del Ministeri de Defensa ja que és enganyosa, desprèn una imatge idíl·lica de la vida militar i edulcora el paper de les forces armades espanyoles en els conflictes bèl·lics. L’exèrcit és presentat gairebé com una ONG d’ajut humanitari, la qual cosa oculta el seu rol de defensa d’interessos geopolítics i econòmics.

La campanya vol manifestar el seu més ferm rebuig a la presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament i convida al Departament d’Educació, en qualitat de coordinador, i la Fira de Barcelona, en qualitat d’organitzadora, a retirar-li la invitació per a les edicions d’enguany i les properes.

Alguns aspectes del transcurs de la cercavila

Aquesta tarda, un grup d'activistes de la campanya han protagonitzat una cercavila pel recinte del Saló, repartint informació sobre la campanya i el motiu de l'acció a les persones que assistien a les activitats programades, i s'han acostat a l'estand de l'exèrcit on han continuat la xaranga i han llençat avions, de paper.

La cercavila ha continuat, com no, fins l'estand del Departament d'Educació, passant per l'estand dels Mossos d'Esquadra.

Agents de la policia autonòmica han "protegit" l'estand de l'exèrcit i han adoptat la posició de "recias las filas, prietas, marciales..." quan la cercavila ha passat pel seu estand, fins i tot, han fet fora alguns joves que s'interessaven per la seva tasca.

Entre pitos i crits de "Fora l'exèrcit del Saló de l'Ensenyament", "Cap exèrcit defensa la pau" o "desmilitaritzem l'educació" la cercavila ha discorregut pacíficament, tal com s'havia previst, fins el seu acabament, entre les fotografies i vídeos que públic i agents de la secreta han gravat.


Podríem dir que no volem que ens filmin i fotografiïn però, en tot cas, el que volem és que no s'inviti més l'exèrcit espanyol a un espai en el que es parla del foment de la cultura, la ciència i els valors de la convivència i la diversitat.

Fora l'exèrcit del Saló de l'Ensenyament!
Desmilitaritzem l'educació!