dimecres, 19 de març del 2008

El Tíbet, els jocs olímpics i els drets humans


Aquests dies estan passant coses al Tíbet, coses que, de fet, estan passant des de 1959. A banda que cada 10 de març hi ha commemoracions i repressió, aquest cop, probablement, la protesta i la represió tenen a veure amb el fet que els Jocs Olímpics d'enguany s'han de celebrar a la Xina i que el tema dels drets humans és una de les assignatures pendents en aquest país.
Salvador Cot, a l'Avui, deia, fa dies:

La repressió de l’exèrcit xinès al Tibet és brutal. Els morts es compten, com a mínim, per dotzenes i els tancs recorren Lhasa mentre els soldats, armats fins a les dents, entren a les cases a qualsevol hora. És el resultat de dècades de substitució ètnica, planificada des de Pequín, que està deixant els tibetans en minoria dins del seu propi país. Tot això se sap de sobres a tot el món.
Però, paradoxalment, la solidaritat internacional amb el Tibet és mínima. A les ciutats occidentals –com Barcelona, per exemple– només s’hi manifesten els tibetans, entre la indiferència de la ciutadania. No hi ha espelmes enceses davant els consolats de la República Popular Xinesa i a ningú se li acut fer cap boicot als productes provinents d’aquell país. Els atletes de tot el món poden estar ben tranquils: aquest estiu estaran competint a Pequín, vinguin d’on vinguin.
El 25 de març del 2003, George Bush pare va dir que “les protestes de Barcelona” no podien dictar la política dels EUA. Hu Jintao, actual president de la Xina i secretari general del PCX, no caldrà que parli de manifestacions ni que s’assabenti d’on és Barcelona.

La secció espanyola d'Amnistia Internacional manté un lloc web relacionat amb la campanya relacionada amb els jocs olímpics a la Xina. Hi ha la possibilitat de signar un escrit a enviar al primer ministre xinès demanant mesures concrets en defensa dels drets humans.

Amnistia Internacional (Catalunya) va publicar, el 15 de març, el següent comunicat: El Tibet: Cal que l’ONU obri una investigació independent sobre el que ha passat

El grup de Tarragona d'Amnistia Internacional manté, des de fa temps, la campanya "Tanquem Drapchi"

Aquest blog, solidari amb totes les persones que pateixen la opressió i repressió, es solidaritza amb el Tíbet (bé, de fet, més que amb un lloc, amb una gent, amb la gent del Tíbet).


10 comentaris:

mossèn ha dit...

aquestos grocs quadrats fan por !!! ... salut

Josep Maria Yago Suau ha dit...

la cromàtica no té importància però la geometria, realment, esborrona ;-)

Unknown ha dit...

Els tibetans tenen ara una oportunitat d'or per donar a conèixer la seva causa... Pensava el govern xinès que només ell podien rendibilitzar políticament els jocs olímpics?

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Josep Maria Yago Suau ha dit...

el comentari eliminat és un anònim sobre un tema que no te res a veure amb el post i que estaré encantat de contestar si la persona interessada m'ho pregunta per email o, publicament, en el blog i en el post que origina el seu dubte.

merike ha dit...

Desitjo que els esports podrien ser esports i política parlada aproximadament a algun lloc més. Perquè la gent jove al voltant del món ha estat desitjant aquest esdeveniment durant 4 anys.

Jesús M. Tibau ha dit...

Segur que a Espanya la majoria de la gent veu amb bons ulls la independència del Tibet, i no es plantegen que qui ha de decidir-ho és la totalitat del poble xinès.

Josep Maria Yago Suau ha dit...

d'acord amb tu, Tondo.

Si t'he entès be, Merike, coincideixo amb tu en què els esports haurien de contribuir a la solució dialogada dels conflictes.

No se si t'he entès be, Jesús: la totalitat del poble xinès o del poble tibetà? Si la independència del poble basc, català o de Gibraltar l'ha de decidir el poble espanyol, ho tenen clar.

treball dels drets humans al tibet ha dit...

olaa em dicc cristinaaa i aig de fer un treball que consta com a tiutol: perque es vulneren els drets umans al tibet??
sisplauu ajudeumee
envieulo a: cristinasf93@hotmail.com


grasiesss,cris

Anònim ha dit...

sisplauu aig de fer un treball que consta com a titul: perque es vulneren els dret humans al tibet?
sisplauu ajudeume es urgent envieu el treball a: cristinasf93@hotmail.com

grasies,cris