divendres, 28 de març del 2008

Novetats cas Múmia Abú Jamal

Múmia Abú Jamal en una fotografia de 1994

A la signatura dels meus correus electrònics hi ha una referència a la campanya de suport amb Múmia Abú Jamal, periodista i escriptor, ex membre del Black Panther Party, que fou condemnat a mort, acusat de l’assassinat del policia de Philadelphia Daniel Faulckner (9/12/1981). Amb més d’un quart de segle de presó, Múmia segueix al corredor de la mort de la presó de SCI-Greene, Waynesburg-USA.
Ara, en El Punt d'avui, veig una notícia en que es comenta que un tribunal d'apel·lació federal dels Estats Units ha ordenat la revisió de la condemna a mort dictada contra Mumia. Diu la notícia, d'agència, que el tribunal ha confirmat la condemna tot i que ordena que la imposició de la pena capital, que l'ha mantingut 26 anys al corredor de la mort, sigui revisada per un tribunal inferior. No acabo d'entendre això de confirmar la condemna, per una banda, i de ordenar que un altre tribunal la revisi. Sembla que la cosa rau en què l'estat de Pensilvania ha de commutar la pena per una cadena perpetua o celebrar una nova vista en un termini de 180 dies perquè un tribunal inferior decideixi si confirma la condemna a mort o la converteix en cadena perpètua.
Penjo la notícia a sota (premeu a sobre per veure-la més clara) i resumeixo el cas.
Des del primer moment Mumia ha sigut víctima del racisme i de la injustícia. Es va negar a participar en el judici-farsa en el que fou condemnat (1982) perquè en cap moment li foren respectats els drets més elementals. Tot el procés judicial ha estat marcat per les nombroses irregularitats de les que les autoritats dels EUA s’han valgut per intentar eliminar una persona molesta per la seva trajectòria de lluita contra el sistema racista i inhumà en el qual vivim. La manipulació i denegació de proves, l’assetjament policial a testimonis i advocats, el racisme com a factor determinant per impedir un procés just i imparcial... . Malgrat això, any rera any, s’han anat acumulant les evidències de la seva inocència (la declaració d’Arnold Beverly -1999-, que confessa haver assassinat l’oficial Faulckner; nous testimonis oculars; la declaració de Terri Maureer-Carter -2001-, mecanògrafa dels tribunals de Philadelphia que, abans del judici, escoltà com el jutge Albert Sabo que va condemnar Mumia deia: "Sí, y els ajudaré a fregir el negre" referint-se a Mumia y a la cadira elèctrica... ).