diumenge, 22 de març del 2009

Fora mossos d'esquadra de la Universitat i altres posts


S'acaba el cap de setmana amb un parell de dies d'una certa tranquil·litat i força carinyo, després de força feina, visites i proves mèdiques... Demà, sant tornem-hi, a la feina, les visites, les proves, activitats... Paralel·lament, això sí, carinyo, teatre, etc.

Fora mossos d'esquadra de la Universitat!

Una imatge (Albert Saludes a La Vanguardia) prou il·lustrativa i trista


Manifest dels moviments socials contra la repressió a les universitats


El conjunt de moviments socials aquí reunits i els sotasignants manifestem:

La nostra condemna més explícita a la política repressiva que s'empren des de les autoritats acadèmiques i òrgans de govern envers les veus crítiques i constructives davant l'actual reforma de privatització de la universitat, concretada en l'aplicació de l'EEES.


Ens referim als dos desallotjaments amb violència per part dels Mossos d'Esquadra a la Universitat Pompeu Fabra en el periode d'un mes, fet que s'ha convertit en el recurs habitual dels equips rectorals per a tractar amb
l'estudiantat, comptabilitzant mínim quatre entrades dels mossos a les universitat en el darrer any (la UAB n'és un bon exemple); ens preocupa especialment l'assiduitat i la normalitat amb la que la societat rep aquestes mesures repressives i trobem significatiu que es tracti de l'espai que, en la història de l'estat espanyol, ha estat un reducte de resistencia i pensament crític. Ens preocupa aquesta política repressiva perquè ens hi sentim implicats, es tracta ja del leitmotiv de les autoritats polítiques actuals que han normalitzat l'abús i el despreci dels dretis individuals i col·lectius, reprimint també als moviments socials.


Condemnem també tot el ventall de pràctiques repressives exercides per aquests mateixos organismes. La coacció acadèmica que pateixen alguns estudiants i professors públicament crítics s'han arribat a concretar en els processos penals i expulsions, expedients i sancions dels i les companyes de la UAB que, tot i que es vulguin invisibilitzar, es tracta de repressions explícitament polítiques. També ens referim a la política de pressió estan patint els i les estudiants que ocupen del Rectorat de la UB, materialitzat en una política de desgast que limita la mobilitat de les persones, que atempta contra la llibertat d'expressió, condiciona el seu espai de treball i les sotmet a una pressió psicològica i física que roça la il·legalitat.
Volem fer pública i explicita aquesta condemna i la nostra indignació, volem manifestar que treballarem per a enfrontar-nos-hi. En una autèntica democràcia, no és el govern que controla i decideix per la societat, sinó la societat qui controla el govern i decideix. La universitat és de tota la societat, no de les élits ni dels governs.


Edifici històric de la UB, edifici ocupat pel moviment estudiantil i nova seu dels moviments socials.


A Vilaweb hi ha força informació sobre el desallotjament i les càrregues


També a Vilawebg unes declaracions de Manuel Delgado "Ens ha recordat el franquisme"

Nova cadena humana "Salvem la Platja Llarga" - dissabte 18 d'abril a les 12,00


La cadena es farà el dissabte 18 d'abril (després de setmana santa), a l'explanada darrera el Club de Vela, per demanar que aquest espai no sigui asfaltat per fer un aparcament i que es recuperi com a aiguamoll. La nostra proposta és posar un aparcament a prop del Iot (Toful de Mar) i un altre just darrera la via del tren.

Tampoc volem una passarel·la longitudinal, ja que malmetria l'estret cordó dunar de la platja. A més la farien d'un polímer (= plàstic), ja que de fusta els hi seria massa difícil de mantenir.

En general estem preocupats perquè el pressupost del projecte torna a ser de l'ordre de 6 milions d'euros (que finança el Ministeri de Medi ambient), i aquesta xifra no es correspon amb una "intervenció mínima" a la platja.


El programa de l'acte és el següent:

- De 11:00 a 12:00 tallers de dibuix per a la canalla i animació musical
- A les 12:00 CADENA HUMANA
- A les 12:30 parlaments informatius


Algunes possibles formes de col·laborar son:
- Difusió de l'acte (adjuntem el cartell i paperetes per si podeu imprimir i enganxar algun cartell, posar paperetes a uns quants indrets...)
- Ajuda econòmica si us va bé (el compte corrent de la campanya és el 0182-1238-67-0201568389 del BBVA).
- Qualsevol altra ajuda que s'us acudeixi, tant el mateix dia com els dies anteriors.
- Aprofitem també per demanar-vos si sabeu de fotos antigues de la platja, especialment d'aquest "aiguamoll segrestat".

Si algú/na s'anima a col·laborar amb l'organització de l'acte, com a entitat o a títol personal, aquell dia o dies previs, ho podeu dir per mail o als telèfons 690700191 i 663839657.

La campanya “Desmilitaritzem l’Educació” denuncia la presència de l’exèrcit al Saló de l'Ensenyament de Barcelona


Mes de quaranta entitats vinculades al foment de la Pau i l'educació participen en la campanya Desmilitaritzem l'Educació amb l'objectiu d'impedir la presència de l'exèrcit en espais educatius
Barcelona, 17 de març de 2009

Un any més, les forces armades han estat convidades a participar al Saló de l'ensenyament, que se celebra a Barcelona entre el 18 i el 22 de març. La campanya “Desmilitaritzem l’educació” considera que la seva presència en aquest esdeveniment educatiu és inadmissible, perquè els valors que transmeten les institucions militars -obediència, disciplina, patriarcat, androcentrisme o el recurs a la violència-, contradiuen els valors vertebrals recollits en la LOE que han de regir l’educació del jovent: autonomia, esperit crític, responsabilitat, empatia, diàleg o solidaritat.

La propaganda que el jovent rep del Ministeri de Defensa és enganyosa, desprèn una imatge idíl·lica de la vida militar i edulcora el paper de les forces armades espanyoles en els conflictes bèl·lics. Amb això, l’exèrcit és presentat gairebé com una ONG d’ajut humanitari, la qual cosa oculta el seu rol de defensa d’interessos més espuris. L’exèrcit espanyol, amb la seva presència en els espais educatius, pretén potenciar l’eufemística “cultura de la defensa” i “l’esperit militar” entre la joventut per millorar la seva deteriorada imatge pública i pal·liar les actuals dificultats de reclutament.

La campanya vol manifestar el seu més ferm rebuig a la presència de l’exèrcit als espais educatius, com el Saló de l'Ensenyament, i insta al Departament d’Educació, en qualitat de coordinador, i a la Fira de Barcelona i a la direcció del Saló, en qualitat d’organitzadors, a retirar la invitació de les forces armades per a les edicions d’enguany i les properes.

Les armes no eduquen, les armes maten!

Us adjuntem el manifest de la campanya.

Per a més informació:

desmilitaritzem@gmail.com


http://desmilitaritzem.blog.pangea.org/

dimecres, 18 de març del 2009

Persones

El digital del Diari de Tarragona http://www.diaridetarragona.com té una secció anomenada “las fotos de los lectores” http://www.diaridetarragona.com/028422/foto/lector Fa uns dies, en aquesta secció, va aparèixer una fotografia enviada per una coneguda escriptora tarragonina en la qual apareixen participants en un programa d’ocupació municipal. La foto està captada en el moment en què treballadors que estaven en diferents punts de treball coincideixen al voltant de la font del nen i l’oca que hi ha al Balcó del Mediterrani, mentre tres dels treballadors intenten netejar la figura. El comentari que acompanya la fotografia diu: <Olga Xirinacs envía una fotografía tomada este jueves en la que se muestra como algunos de los trabajadores del Servei Municipal d'Ocupació realizan equilibrios para limpiar la oca de la fuente del Passeigs de les Palmeres. "¿Son necesarias cinco personas para limpiar la oca?" Se pregunta la escritora tarraconense>

La meva feina, en el Servei Municipal d’Ocupació, fa que hagi de conèixer una mica la vida de les persones que volen participar en aquestes actuacions, tant les que, finalment, són contractades com les que no ho poden ser, i fan que tingui un profund respecte per totes elles. Tan sols el fet de trobar-se en situació d’atur és força dur i genera dificultats. En pràcticament tots els casos apareix, sobretot, una immensa voluntat de superar les dificultats i de tirar endavant les seves famílies.

La foto en sí, no em sorprèn massa tenint en compte que vivim en una societat marcada, entre d’altres coses, pel culte a la imatge i per programes de TV en que els telespectadors es diverteixen a costa de les “bromes” que pateixen altres persones que en són víctimes mentre passen pel carrer, o veient vídeos “divertits” a base de trompades i accidents. El que em sorprèn més, en aquest cas, és que foto -publicada sense permís de les persones que hi apareixen- i comentari vinguin d’una escriptora, una persona que se suposa culta. Una persona de la qual hauria esperat, enlloc de comentaris irònics i l’aprofitament d’un moment, una reflexió més profunda i respectuosa sobre la vida humana. Però, vivim en la societat en la que vivim i les coses són com són.

diumenge, 15 de març del 2009

posts de cap de setmana


Avui he penjat dos posts:

- En un he parlat, més aviat he penjat fotos, del bosc de la Marquesa, la Platja Llarga, la Waikiki... i de dos programes de la ": un sobre Auschwitz i l'altre sobre el Congo.

- A l'anterior he parlat de la campanya Desmilitaritzem l'educació. Desmilitaritzem el Saló de l'Ensenyament.

Platja Llarga, el bosc de la Marquesa, Waikiki... i el contrapunt d'Auschwits o el Congo

Seguim amb feina per un tubo però ahir va tocar passejadeta per respirar una mica: aire, sol i una mica d'exercici. Vam agafar un parell d'entrepans, una ampolla d'aigua i una mica de te i ens en vam anar a la Platja Llarga. Ens vam arribar al bosc de la Marquesa, a la Waikiki i a la Roca Plana. A la tarda vam seguir l'excursió per pujar fins a dalt de Boscos de Tarragona per saludar ma germana.
Si voleu veure més fotos podeu prèmer en aquest enllaç

Passejant per aquests indrets recordava que fa anys, bastants anys, jo era petit, anavem a una casa que hi havia al Monnars. Si coincidiem força gent anavem a fer una paella sota el Pi Be, un pi monumental que, força més atrotinadet encara es conserva. Alguna nit baixavem fins a la Platja Llarga a la verbena o a banyar-nos.

Malgrat el bon rotllo de la passejada, avui hi ha un parell de reportatges que és copnvenient veure. Al migdia, a la 2 de TVE feien un reportatge sobre Auschwitz. Un dels supervivents, al final del reportatge comentava que els joves haurien de llegir el que els havia passat, parlar amb ells i no ha pogut contenir l'emoció i s'ha posat a plorar. Dramàtic quan penses que, poc a poc, van desapareixent. Aquesta nit a En Portada, també, a TVE2 documental RD Congo: Minerales de guerra
Ja he vist el documental. Coneixia la problemàtica però no deixa de sorprendre veure com tothom explota els minerals de la RD Congo (casiterita, coltan i or, utilitzats en la microelectrònica i, sobretot, en la fabricació de mòbils) mentre, practicament, cap benefici d'aquest explotació recau sobre la població. Exèrcit, milícies, exèrcits estrangers batallen, ocupen, exploten, violen, massacren... i se'n lucren. I, mentrestant, Occident, com sempre, "no sabe/no contesta". Us deixo un enllaç a un article, extens, sobre el tema. La darrera frase de l'article és, com no, impactant:
"Sobre la tumba de los 2000 niños y campesinos africanos que mueren por día en el Congo, podemos, distraídos, seguir usando nuestros celulares"

Crida a la comunitat educativa: L'exèrcit fora del Saló de l'Ensenyament

una imatge, que m'agrada, del col·legi El Miracle de Tarragona. No hi acabo de veure militars ni altres cossos armats. Preferiria que esdevingui un focus de gent lúcida, crítica, preocupada pels drets humans, la llibertat, la justícia... i la resolució no violenta de conflictes

Aquests dies es torna a celebrar el Saló de l'Ensenyament i hom preveu que, un any més, l'exèrcit hi serà present, la qual cosa no és més que un símptoma de la militarització de l'ensenyament amb manuals d'educació per la ciutadania editats pel Ministeri de Defensa, prescriptors, etc. Per si no n'hi hagués prou, els mossos d'esquadra també seran al Saló i també fan acte de presència a les escoles per parlar de prevenció de delictes, de trànsit, etc. però, això sí, armats.

Adjunto la crida que hem fet a la comunitat educativa, l'enllaç a la web que hem creat a on trobareu el manifest, un escrit per enviar al conseller Maragall, altres document s i un vídeo de l'acció de l'any passat al Saló de l'Ensenyament.

CRIDA A LA COMUNITAT EDUCATIVA

L'EXÈRCIT FORA DEL SALÓ DE L'ENSENYAMENT

18 al 22 de març de 2009

Diverses entitats vinculades al foment de la Pau i l’educació hem creat la Campanya Desmilitaritzem l’Educació amb l’objectiu d’impedir la presència de les institucions militars i els seus valors en els espais educatius. Sota el lema “Les armes no eduquen, les armes maten” volem manifestar el nostre desacord en la progressiva militarització de determinats espais públics. Des del convenciment que la missió de les institucions i els agents educatius és el foment de la cultura, la ciència i els valors de la convivència i la diversitat, creiem que exèrcit i educació són conceptes manifestament antagònics.

Quins valors educatius transmeten els exèrcits? Quins són els veritables interessos que hi ha darrera de les seves funcions “humanitàries i solidàries”?

Quina educació per a la ciutadania es fomenta des d’una cultura de la defensa, avalada pel Ministeri d’Exteriors i pel Ministeri de Defensa?

Ens preguntem si s'adoptaran les mesures coherents amb la política educativa pels valors de la pau i de la noviolència del govern català en la qual l'Educació per la Pau i la Coeducació siguin elements fonamentals dins dels currículums educatius.

Volem educar sense violència!

LES ARMES NO EDUQUEN. LES ARMES MATEN.


FES SENTIR LA TEVA VEU

ADHEREIX-TE A LA CAMPANYA

I ENVIA LA TEVA PETICIÓ AL CONSELLER D’EDUCACIÓ,

A TRAVÉS DE LA NOSTRA WEB: http://desmilitaritzem.blog.pangea.org/



diumenge, 1 de març del 2009

Tecla Smit i Paraules per la Pau - març 2009 - 8 anys

Ahir a la nit vam fer el soparillo del grup de teatreTecla Smit. Al Tòful. Cal agraïr la feinada de la Montse per trobar local peró, alhora, lamentar que el local no va estar a l'alçada de les circumstàncies. Bé, tant s'hi val, malgrat la teca ens ho vam passar força bé. Després una copeta al bar que hi ha aprop del de la foto i a clapar.



Avui, encara és diumenge. Primer diumenge de mes. Per tant, hem fet Paraules per la Pau.

Aquest mes, la concentració antimilitarista per dir No als vaixells de guerra (i a tots els aspectes del militarisme) ha comptat amb la presència d'En Jef que ha interpretat al contrabaix una peça de Bach, una melodia popular àrab molt coneguda a Palestina i una improvisació sobre un blues de Thelonius Monk.
A la web de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau podeu veure més fotos de l'acte i altres coses d'interés. Cal dir, per tancar el post, que, com qui no vol la cosa, avui hem fet els 8 anys de Paraules per la Pau. El proper primer diumenge de mes ho haurem de celebrar.