dijous, 31 de maig de 2012

Prostitutes indignades. No prohibeixis els meus drets!

Aquests dies es torna a parlar de la prostitució. En principi només de la seva vessant, podríem dir-ne, pública. Les autoritats no volen imatges de prostitutes a les carreteres catalanes -l'excusa per a assolir-ho és el d'evitar el risc d'accidents- ni als carrers de la Barcelona turística.
El conseller Josep Lluis Cleries, Benestar i Família, en declaracions a EFE, ha reconegut que el Govern "està mirant, per diferents mitjans i camins, anar posant dificultats (a l'exercici de la prostitució) perquè creiem  que es un sistema mitjançant el qual unes persones es guanyen la vida i unes altres satisfan les seves necessitats sexuals que en una societat com la nostra hauria de quedar fora del que son les relacions normals".(?)
Per evitar-ho preveuen mesures com un fitxer en el que constaran les dades de prostitutes i clients i sancions de fins a 30.000,00 euros. Aquestes mesures no amaguen que la finalitat última del Govern és abolir la prostitució.  

Contra l'enduriment de l'ordenança cívica a Barcelona, un grup de prostitutes ha engegat la Campaña de Prostitutas Indignadas: voces contra la prohibición de los derechos de las mujeres en la calle. S'ha creat un blog,  Prostitutas indignadas ¡No prohibas mis derechos!  La Campanya ha preparat el següent comunicat:

Davant l'anunci de reforma dels articles relatius a l'exercici de la prostitució en l'anomenada Ordenança de Civisme de la Ciutat de Barcelona, que suposarà la prohibició de l'activitat, com a organitzacions i persones compromeses amb la defensa dels drets de les persones, hem de denunciar:
Que no queda ja cap dubte sobre les conseqüències negatives d'aquesta normativa de persecució i assetjament al col·lectiu de dones que exerceixen prostitució. Existeixen informes interns: com l'emès per l'àrea de Prevenció i Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, i externs: d'organitzacions especialitzades, d'atenció a dones víctimes de prostitució forçada, d'organitzacions feministes i de defensa dels DDHH. No és possible apel·lar al desconeixement sobre els efectes devastadors que aquestes normatives comporten en la vida de les dones, aprofundint la precarietat i vulnerant els seus drets ciutadans.
Que durant els últims sis anys, l'Ordenança ha demostrat ser un instrument inadequat per abordar realitats socials complexes tals com la prostitució. Ni tan sols els seus arguments, respecte a la millora de la convivència ciutadana, o de la suposada lluita contra l'explotació sexual, són ja possibles d'esgrimir per part del consistori barceloní per justificar la seva aplicació. En la pràctica, aquesta nova volta de rosca comportarà una major estigmatització de les dones i agreujarà la seva situació de vulnerabilitat, quedant més exposades que mai a la violència policial, a la violència comunitària i a la violència de les organitzacions criminals.
A més, és necessari recordar que aquesta proposta de reforma de la normativa fa novament cas omís a la Autoritat Catalana de Protecció de Dades que ha resolt en més d'una ocasió que l'Ajuntament de Barcelona es troba vulnerant la Llei Orgànica de Protecció de Dades recaptant dades personals especialment protegits com són els relatius a la vida sexual. Motiu d'aquesta resolució és que a dia d'avui existeixi un procés judicial entre tal Organisme, garant de la protecció de dades, enfront del consistori barceloní que continua incomplint el seu dictamen i es nega, malgrat existir una resolució, a cessar en el tractament de dades en l'aplicació dels articles de l'Ordenança que es pretenen reformar.

Per tant,

 • Entenent que es tracta d'una mesura adoptada amb ple coneixement de les greus conseqüències que comporta i de la seva comprovada ineficàcia.

 • Entenent que la mateixa normativa es troba en aquests moments sota un qüestionament respecte de la legitimitat jurídica de la seva aplicació.

 • Entenent que la proposta de reforma s'emmarca en la continuïtat d'evitar tot procés participatiu real,

 • Entenent que la crisi de drets de ciutadania és cada vegada més profunda,

Instem a l'Ajuntament de Barcelona, als seus representants i als grups polítics:

 • A revisar en profunditat els seus arguments entenent que comporten una vulneració de drets de totes les dones que exerceixen prostitució i una violència institucional inexcusable enfront d'aquelles que es troben en situació de prostitució forçada.

 • A iniciar immediatament processos col·lectius, que comptin amb l'opinió de les dones que exerceixen prostitució, per a la millora de la seva qualitat de vida, per enfortir l'exercici dels seus drets com a ciutadanes.

 • A evitar abordar la realitat de la prostitució amb el desenvolupament de polítiques de persecució policial, i destinar els limitats recursos públics a altres finalitats.

La Campanya Prostitutas Indignadas dona suport al comunicat elaborat per les organitzacions que treballen i donen suport a les dones que exerceixen prostitució: SICAR. Cat – Adoratrius, Genera, Fundació Ambit Prevenció i Lloc de la Dóna – GGOO. Tant comunicat com llistat d'entitats adherides es pot consultar en el blog i en el següent enllaç


i, també,
 Enllaços a entitats promotores i a Hetaira

Cap comentari: