diumenge, 7 d’octubre del 2007

Un gegant a judici

Núria Pòrtulas, encerclament de manifestacions, kubotans... i per si n'hi hagués poc, el diari El Punt d'avui porta la següent notícia:

Jutjaran un jove de Peramola, a l'Alt Urgell, per haver fet caure la gorra d'un mosso d'esquadra amb un cop de braç d'en Rocafesa


ADRIÀ GALA. Barcelona

Una concentració de gegants que acaba amb un membre d'una colla denunciat per haver tirat la gorra a un mosso amb un dels braços del gegant. És la història d'Iván Núñez, un jove de 19 anys de Peramola (Alt Urgell) que el 17 d'octubre haurà de declarar al jutjat de Solsona sobre aquests fets, ocorreguts a Oliana a l'agost.

A la vista, l'hi acompanyaran membres de l'Ajuntament de Peramola, que han qualificat la denúncia de «desfasada». També hi serà l'altre gran culpable dels fets, Rocafesa, el gegant que amb els seus braços va provocar l'incident. Núñez, acusat d'haver faltat al respecte a l'agent, espera que passi tot l'embolic i que tota aquesta història quedi «com a anècdota».

Núñez que portava el gegant i, tal com ha fet sempre, es va acostar cap a una zona on hi havia molta gent, entre ells un agent dels Mossos d'Esquadra. Mentre que la majoria de persones van fer un pas enrere, l'agent no es va adonar que tenia davant Rocafesa el Boig, un gegant que es caracteritza perquè té els braços rígids i reparteix clatellots durant el ball. I en una d'aquestes voltes la gorra del mosso va volar.

Rocafesa és un dels gegants que la gent sol trobar més simpàtic. Sembla, però, que al mosso no li va fer gens de gràcia. L'agent va considerar que el jove li havia faltat al respecte, ja que entén que s'havia rigut d'ell, i li va interposar una denúncia que el podria obligar a pagar una multa de fins a 300 euros.



SUPORT DEL POBLE
Ara, Núñez té sentiments contraposats. D'una banda se sent feliç pel suport que ha rebut durant aquests dies, sobretot de la gent del seu poble. De l'altra, vol que el cas s'acabi al més aviat possible. Aquesta també es la voluntat de l'alcalde de Peramola, Joan Pallarès (CiU), que ja ha anunciat que l'Ajuntament acompanyarà Núñez en la declaració del 17 d'octubre. Pallarès ha avançat que el seu govern redactarà un document en què s'explicarà en què consistia l'acte on es va produir l'incident i la tradició del ball de Rocafesa, que «fa gràcia perquè té els braços separats del cos i els pot moure al voltant».

L'alcalde considera que la reacció del mosso va ser «exagerada», perquè Rocafesa ha passat per molts indrets i si tothom a qui hagués donat un cop ho hagués denunciat «ara el ball estaria prohibit». «Suposo que quan li va caure la gorra el mosso es devia sentir avergonyit i ridiculitzat», explica Pallarès.

L'alcalde ha intentat durant mesos que l'agent retirés la denúncia. Pallarès s'ha reunit amb el cap de l'àrea policial de la Seu d'Urgell, Raül Rodríguez, per demanar-li que l'agent s'hi repensés, però no ha servit per res: només se sap que el mosso ha estat destinat a una altra zona.

La principal preocupació de Pallarès és que aquest fet afecti la colla gegantera del poble. «Més que l'Ivan, nosaltres defensem que en Rocafesa pugui continuar ballant com fins ara. És molt difícil en un municipi de 300 habitants mantenir una associació i no volem que aquest fet afecti el ball», afirma l'alcalde. L'Ajuntament, «passi el que passi» continuarà donant suport al ball de Rocafesa.