dijous, 13 de novembre de 2008

"La seva crisi, que la paguin ells!" - Comunicat Anillo Solidario de Blogs

Toca un post sobre Sevilla, Córdova i l'amistat entre d'altres coses però l'haurem de posposar. El dia 15 hi ha una trobada dels paisos del G-20 i, el mateix dia, a tot l'estat s'ha convocat concentracions sota el lema "La seva crisi que la paguin ells".
Entre d'altres, formo part d'una xarxa de blogaires que es diu "Anillo Solidario" i vam decidir preparar i publicar un post conjunt sobre aquest tema. Seguidament publico el post i la imatge que es va preparar. També podeu veure el llistat de ciutats a on hi ha concentracions convocades.
Salvar de la crisi als bancs dels EUA ha costat 700.000 milions de dolars. Cinc vegades més del que va aprovar la ONU per assolir els objectius del Mi•lenni. Les ajudes europees a la banca quadrupliquen les dels EUA. Mentrestant hi ha 1.400 milions d’éssers humans que pateixen fam i pobresa extrema. Anillo Solidàrio de blogs reclama a la comunitat internacional que faci, per ells, si més no, el mateix esforç que el que realitza per salvar els comptes dels grans bancs i de les asseguradores.
El proper 15 de novembre, els líders del G-20 es reuniran a Whashington per acordar mesures per encarar la crisi financera.
Coincidint amb aquesta data, a nombroses ciutats de l’estat espanyol, hi ha convocades concentracions per reclamar que el cost d’aquestes mesures no suposi una socialització de pèrdues ocasionades, exclusivament, per l’especulació bancària.
ntes
Anillo Solidario anima tothom a participar en les concentracions esmentades. Entenem, a més, que és el moment d’exigir, no sols solucions justes als problemes concrets financers que afecten l’anomenat primer món sinó, també, una reforma integral de l’actual model econòmic internacional.
El model actual no sols presenta riscs i carències en una dimensió financera definida per la concentració de la riquesa i el control econòmiques en unes poques mans, sinó també en les dimensions medi ambiental, alimentària i energètica car totes s’alimenten de les mateixes arrels ideològiques. El que està en crisi no és, per tant, tan sols, l’autorregulació dels mercats financers sinó la pròpia globalització neoliberal, caracteritzada per l’absència de límits polítics, econòmics, socials i ecològics a les activitats del gran capital.
Per tot això, Anillo Solidario entén que ÉS POSSIBLE, NECESSARI I URGENT la transformació global i profunda dels fonaments sobre els quals s’assenta el model econòmic mundial.
Anillo Solidario entén que aquest nou ordre econòmic mundial ha de ser:

DEMOCRÀTIC
La presa de decisions, començant per les que afecten a la pròpia reforma del sistema econòmic internacional, ha de residir a l’Assemblea General de les Nacions Unides.
Institucions com el Fons Monetari Internacional, el Banc Mundial i l’Organització Mundial del Comerç han d’integrar-se a l’Organització de Nacions Unides que prendrà les seves decisions en base al principi democràtic, suprimint el dret de vet que, en l’actualitat, detenta el Consell de Seguretat.

LLIURE
Cada Estat té dret a escollir el seu propi model de desenvolupament econòmic sense que pugui ésser presionat mitjançant programes d’ajustament estructural.
Cal cancel•lar les negociacions de Tractats de Lliure Comerç i impulsar acords regionals de cooperació econòmica que tinguin com a finalitat el desenvolupament sostenible i l’eradicació de la pobresa.
Tots els pobles tenen dret a la sobirania alimentària, sense que ni institucions internacionals ni empreses transnacionals puguin imposar condicions per a l’adopció de les seves pròpies polítiques agràries i alimentàries.

JUST
El deute extern dels pobles del Sud és il•legítim i els obliga a un estat permanent de dependència envers els països del Nord. Cal anul•lar-lo, per tant, basant-se en el deute ecològic, humà i comercial, que els darrers tenen amb els primers.
Cal establir un sistema tributari global que inclogui controls sobre els moviments especulatius de capital.
Es imprescindible la desaparició immediata dels paradisos fiscals així com garantir la transparència dels beneficis de les multinacionals dictant criteris ferms en comptabilitat.
Cal suprimir el dret de patents sobre els productes alimentaris mentre persisteixi la gana i la pobresa. Exigim un compromís ferm per combatre les desigualtats entre dones i homes que hi ha en totes les societats, així com la discriminació que pateixen les persones per motius d’origen, orientació sexual o discapacitat entre d’altres.


SOSTENIBLE
Cal adoptar mesures que permetin reduir el nivell de consum dels països més industrialitzats i fomentar el desenvolupament sostenible en els països del Sud.
Cal que els grans projectes i inversions comercials tinguin com a variable bàsica el respecte al medi ambient.
Cal oferir la màxima protecció a determinades zones com l’Amazona o l’Antàrtida davant operacions econòmiques que malmeten irremeiablement els seus ecosistemes.
El respecte als pobles indígenes com a garants del seu propi entorn, la inversió pública en la recerca d’energies netes i la conservació dels espais naturals i reserves marines han de centrar i impulsar qualsevol contra el canvi climàtic que s’adopti a nivell global.

Des d’Anillo Solidario de blogs demanem que us afegiu a aquest comunicat.
Enfront d’un sistema basat en la concentració del poder econòmic en les oligarquies financeres i les transnacionals, la privatització dels serveis públics i el deteriormanet del medi ambient, Anillo Solidario aposta per un nou ordre econòmic mundial democràtic, lliure, just i sostenible i “la seva crisi, que la paguin ells!”

El llistat de blogs, per ordre alfabètic, que publiquen aquest comunicat és el següent:

Així ho penso

Comerciojustototmon

El Rincón de Joseca

El Ventano.blogspot

Enfoca

Entrenómadas

Espiritualidad y politica

De vuelta y media

Lápices para la paz

Luches en Trubia

Puntos suspensivos

Ja sé que no té res a veure (o potser si, vés a saber) però tanco el post amb Enrique Morente i Lagartija Nick, heu de prémer l'enllaç, http://www.morenteomega.com/ , després la fletxa de baix, cap a la dreta, fins que surti Manhattan). (La lletra de la cançó la podeu trobar ací.

2 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

aqui a Reus també tenim caçerolada
que tingueu molt de siroll
salut

zel ha dit...

Ai, amic, m'ha passat per alt, les manis i la lectura no, però això sí... i és que darrerament estic mandrosa...

Petons, ja tornarem a la normalitat, espero...