dijous, 3 de desembre del 2009

Flix, per una comarca de futur

bella imatge de l'embassament de Flix de Iagua.es

Fa setmanes vaig penjar un post en el què parlava d’una visita a Flix. En el post narrava l’experiència que no va ser reeixida a causa de factors com la calor, la RENFE i, sobretot, la mala atenció rebuda en un hotel de la localitat (que en aquell moment pensàvem que era l’únic. El post va generar força comentaris. Alguns/es flixancos/ques van entendre que em queixava del poble i els va saber greu, d’altres ho van entendre. En tot cas, em vaig disculpar pels possibles malentesos a causa d’alguna de les expressions utilitzades i, dies després, els vaig dedicar un nou post (el recomano si voleu saber coses del poble, enllaços, etc.). Una de les coses que vaig deixar clares és que tenia la intenció de tornar a Flix i més després d’alguns dels comentaris en què es mostrava l’amor pel poble i la zona, els seus nombrosos encants i l’hospitalitat envers els viatgers.

Problemes mèdics, principalment, m’han fet retardar la visita pendent a Flix amb previsió d’allotjament a la casa rural Les Boveres i visites, entre d’altres, a la reserva natural, la qual cosa no m’ha impedit suggerir-ho a qui m’ho ha preguntat.

Ara, una de les persones que van enviar algun comentari m’ha enviat un email en el qual m’explica que, fa poc, TV3 va emetre un 30 minuts sobre Flix, més concretament, sobre la fàbrica d’ERCROS, i, enten, que el reportatge no ha inclòs totes les entrevistes que es van fer i que el resultat final és trist i dona una sensació depriment de poble contaminat i mig derruït. El reportatge ha caigut com una galleda d’aigua freda sobre els blogaires amb què vaig contactar.


foto de la web de l'Ajuntament de Flix


Fa una estona he vist el reportatge i, francament, m’ha causat molta pena. Posats a cercar-hi matisos, és cert que no va, en principi, sobre Flix sinó sobre la fàbrica, però també és cert que el regust final que deixa és el que comenta aquest amic. Hauria estat bé dedicar algun minut als projectes de reindustrialització, de creació d’empreses, d’incentivació del turisme... a les il·lusions de la gent del poble i en definitiva a les il·lusions i a les ganes de viure a Flix (hi ha una plataforma creada amb el nom Volem viure a Flix).


foto del blog de Pere Muñoz en que és veu el Centre d'Empreses La Ribera


També he de dir –no voldria molestar ningú i no voldria que s'interpretés que vull dir a ningú com ha de fer les coses a casa seva- que és una llàstima la simbiosis que es va produir entre una empresa, que per molt que financés, cercava, principalment, un benefici econòmic i un poble. També m’ha sorprès el fet que l’abocament de productes tòxics al riu no fos cap secret, ni pels treballadors ni per a l’Administració.

Una de les coses que, sobretot, m’ha xocat moltíssim (a aquestes alçades segons què ja no em sorpren) és la deixadesa de les administracions pel que fa a la descontaminació del riu que, amb les tasques adjudicades, ja hauria d’estar enllestida mentre resulta que el senyor Francesc Baltasar (i altres polítics o alts càrrecs de l’administració) diu que va per llarg. Quina barra!

Crec que hi ha projectes de futur o, si més no, n’hi pot haver si es dona suport a aquestes iniciatives però, en tot cas, és primordial que, abans que res, es procedeixi a la descontaminació del riu . Ja!

No sé si ho deixo massa clar però amb aquest post vull mostrar el meu suport a les persones de Flix que creuen en la possibilitat d’una vida digna en el seu poble i a la seva recerca de sortides laborals i d’alternatives emprenedores pel desenvolupament de la zona.

4 comentaris:

eva_yam ha dit...

Felicitats per l'article i moltíssimes gràcies pel teu suport!!

Avui he entrat al bloc del Jesus i he vist un enllaç al teu article!!

És una pena que donin aquesta imatge de flix!! nosaltres estem indignats perquè ens van vendre la moto de què farien un reportatge de Flix, del problema actual que estem vivint a flix (el ERE d'Ercros, el tancament de vàries empresa INQUIDE i RECUPROD, ...) o sigui les ntres preocupacions del futur laboral al nostre poble!!

Van grabar moltes entrevistes i de moltes hores i solament han tret el que han volgut!!!!! una pena i a sobre ens tracten de malalts!!

al bloc del meu germà ho explica molt bé!! per si us voleu passar!
(ell és un dels afectats de l'ERE d'aq empresa)

http://elraconetdenric.blogspot.com

l'únic positiu d'aq reportatge és que potser ara es donaran més pressa a fer els treballs del riu!!

eva_yam
una flixanca indignada

Quan vinguis a flix ja ens avisaràssssss!
un petonàsssss

enric ha dit...

Hola Josep Maria!
Sóc Enric, un dels Flixancos que et vaig escriure mesos enrera. En primer lloc, enhorabona per aquest post, on parles de Flix i ens dones suport a tots els que hi vivim i estimem el poble.
Desitjar-te que tinguis resolts aquests problemes mèdics i que puguis fer ben aviat aquesta visita a Flix on podràs observar de primera má com no som un poble malalt ni mort, tal i com ens va pintar el reportatge de Tv3.
Moltes gràcies Josep Maria i fins aviat!!

Jesús Escribano ha dit...

Muchas gracias por un artículo, que dice todo tipo de verdades, no verdades a medias. Te seguimos esperando en Flix.
Saludos,
Jesús Escribano

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Gràcies a tots tres. Quan vingui per Flix (que penso venir) us avisaré. Una abraçada