diumenge, 24 de maig del 2009

Tarraco Viva: apologia encuberta i subliminal del militarisme?

A la imatge, la portada d'El Punt de divendres. Sota la foto es pot llegir "Jocs romans. Centenars d’escolars de Tarragona i d’altres poblacions de l’entorn van prendre part ahir, al Camp de Mart, en una activitat del festival Tàrraco Viva que proposa diversos tallers i jocs propis de l’època romana."

Aquest cap de setmana ha començat una nova edició de Tàrraco Viva, una mena de "festival un festival cultural internacional dedicat i especialitzat en la divulgació històrica d'època romana", com diuen els organitzadors a la seva web.
Des de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau s'ha criticat, en diferents ocasions, que el "festival" es centra excessivament en aspectes militaristes. L'any passat vam publicar en el full Paraules per la Pau un article anomenat "Tarraco Viva: La reconstrucción històrica como instrumento de divulgación del militarismo" de Juan Carlos Sanz. El podeu llegir en el .pdf que hi ha a la web de la Coordinadora.
L'organització rebutja les crítiques i posa com a arguments en contra, entre d'altres coses, el nombre d'actes que no tyenen relació amb l'exèrcit.
No soc arquòleg, ni historiador i, per tant, no entraré en discussió amb els experts de l'organització però, en tot cas, si que vull deixar palès que, si més no, a nivell mediàtic el que crida l'atenció i atreu força espectadors són les desfilades militars, les demostracions de tàctiques militars i les lluites de gladiadors. Bona part dels cartells dels darrers anys es basen en soldats i elements militars. Curiosament, la major part dels grups participants s'han format a partir de la recreació de legions romanes.
Com a contrapunt de les declaracions "pacifistes" de l'organització, tres diaris de Tarragona parlaven divendres de l'inici de les Jornades Tàrraco Viva i, curiosament, tots tres reproduien en portada fotografies d'escolars participant en "tallers i jocs propis de l'època romana". Casualment, els jocs i les fotos eren semblants en tots tres diaris: nens, amb cuirasses i espases, lluitant.


Les imatges són dels cartells del Ministeri de Defensa espanyol preparats amb motiu del dia de las fuerzas armadas de l'any passat i del 2006. Si anéssin amb vestits romans podrien passar per cartells de Tarraco Viva.

4 comentaris:

Marta ha dit...

Jo en aquest cas utilitzaria el fet que mostrin tota la crueltat de l'època romana per fer una comparativa amb l'actual malauradament no han canviat tant. Ara no hi ha esclaus, ni gladiadors, o sí en essència però no en forma?

josep-maria badia ha dit...

Està molt bé la teva reflexió. M'hi apunto.

Anònim ha dit...

Doncs mira noi, ara ves i critica també els grups que recreen els bandolers, o ves a Montblanc i critica els que van vestits de soldats o els veterans de la Batalla de l'Ebre que es reuneixen al Pinell de Brai o a Corbera...
no recargoleu tant la vida, us serà més fàcil

Rubén Solanas
Tarragona
LEGIO VII GEMINA

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Gràcies pel teu comentari, Ruben. De totes maneres m'esperava una altra tipuis de reflexió. Com podràs veure, si tornes a llegir, no he fet cap "crítica visceral ni demolidora" i respecto molt les persones que, pel motiu que sigui, els agrada disfressar-se de romans o de bandolers (jo també ho he fet). Et puc assegurar que procuro no recargolar la vida i crec que val la pena que els altres tampoc o facin per tant no te la recargolis entrant al meu blog i disfruta.
Salut i alegria