diumenge, 4 de març de 2012

36 anys de la mort d'un treballador solidari - Juan Gabriel Rodrigo Knafo

El 5 de març de 1976 Tarragona va viure una jornada dura: els treballadors d'Empetrol van solidaritzar-se amb els companys de Vitória, metrallats per la policia al ser desallotjats d'una església i amb un resultat de 5 morts (algun després d'un temps d'hospitalització).
Malgrat les càrregues policials a l'entrada a la ciutat, (policies antiavalots de diferents indrets havien acudit a Tarragona) grups de treballadors aconsegueixen passar hi es manifesten a la Rambla. L'actuació policial, extremadament violenta, provocarà enfrontaments.
Un dels enfrontaments esdevingué a la zona del carrer Unió (aleshores carrer Hermanos Landa). En aquest context, Juan Gabriel, fugint de la policia, entra al portal del número 7, sembla que seguit per un parell de "grisos". Poc després, el cos de Juan Gabriel cau des del terrat. Malgrat les versions que fan circular les autoritats, la família afirma que el jove va pujar al terrat seguit per dos policies: "per les escales de l'edifici van pujar tres persones i tan sols en van baixar dues, la tercera va baixar pel buit". Trets de la policia? una bala de goma? El fet que aquell dia força gent afirmés que hi van haver trets, que els familiars no poguessin veure el cadàver fins dies després de l'autòpsia o les dificultats amb què es van trobar per portar el cas als tribunals dona peu a diferents hipòtesis que fan esborronar.
En tot cas el que si és cert és que es va bloquejar el procés judicial i i que una llosa de silenci enterrà un cop més Juan Gabriel.
L'any 2011 la coincidència de familiars i gent de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau
destapà el cas i es feu un petit i sentit homenatge a la plaça de la Font, dipositant, després, un ram de flors al portal del núm. 7 del carrer Unió.
Enguany, fa unes setmanes es va crear una Associació en memòria de Juan Gabriel que, entre d'altres coses, pretén aclarir que va passar aquell dia. L'Associació també ha organitzat alguns actes, entre els quals, un acte de recuperació, homenatge i reparació de Memòria Històrica a la Sala d'actes de l'Ajuntament (dimarts, 6 de març a les 19,00 h.), després del qual es portarà unes flors al carrer Unió.

Si voleu veure més informació i documentació al respecte podeu anar a: 10 anys de PxP i 35 de la mort de Juan Gabriel Rodrigo Knafo

Cap comentari: