diumenge, 8 de gener del 2012

Sobre Múmia Abú-Jamal, presons i centres d'internament


Si mireu la meva web o el blog veureu que un dels temes que es repeteix i s'actualitza és el referent a Múmia Abú-Jamal. Un periodista i activista afro-americà que porta 30 anys al corredor de la mort acusat d'haver matat un policia. Ha continuat realitzant des de la presó un programa de radio "Live from Death Row" (En vivo desde el corredor de la muerte), que fou també el títol del seu llibre editat l'any 1995; mantenint una pàgina web i escrivint nombrosos articles sobre temes d'actualitat. Al blog hi trobareu els posts: Llibertat per Múmia Abú-Jamal, Novetats cas Múmia Abú-Jamal i Més novetats (aclariments) sobre la situació de Múmia Abú-Jamal.


En el setmanal Diagonal expliquen com, després de tres dècades, la fiscalia deixa de demanar la pena de mort i que Múmia complirà cadena perpètua.

Salvar a Múmia de la pena de mort és una causa popular entre persones i organitzacions que insisteixen en la seva innocència. A banda de la qüestió de si és o no innocent, creiem que el seu judici no fou just i que estava quallat d'irregularitats (així ho va denunciar, per exemple, Amnistia Internacional). Cal afegir també que Múmia ha esdevingut un símbol en la lluita contra la pena de mort.


En un post sobre un activista que porta 30 anys al corredor de la mort i que s'enfronta a la cadena perpètua m'ha semblat que no podia evitar una mínima referència a la campanya per exigir el tancament dels Centres d'internament d'estrangers (mena de presons en les quals es tanca persones que no tenen papers fins que se'ls expulsa del país) que han tornat a ser notícia arran de la mort d'un noi guineà.