dijous, 22 de març de 2012

Guàrdies urbans "abanderats" de la Capital Cultural Catalana 2012 ?


A meitats de gener ens sorprenia la notícia que els sindicats dels mossos d'esquadra (SPC, SAP-UGT i SME-CCOO) deixarien d'usar la llengua del país tant a nivell intern com amb els ciutadans, asseguraven que "no fan política sinó que és una manera de pressionar". A finals de febrer un agent de la policia estatal va denunciar un jove mallorquí pel fet de parlar-li en català. Ara, en aquest moment estem assistint a un bon enrenou a les Illes, amb un jubilat en vaga de fam i una manifestació convocada, a causa de les agressions del PP al català.

Bé, doncs a Tarragona hem encetat un nou capítol. Tinc un conegut, en Jordi, que té una mare amb Alzheimer i un fill. En Jordi m'ha explicat que, dimarts, anava conduint per la Plaça Imperial Tàrraco i li va sonar el mòbil. Convençut que era una trucada urgent del seu fill (la qual cosa després confirmà), va cercar algun lloc per estacionar i veure que passava. Ho va fer davant l'estació d'autobusos, comprovant que no molestés ningú. Als pocs segons un vehicle de la Guàrdia Urbana s'aturà al seu costat (aquest si que interrompen la circul·lació) i un dels agents l'exigia (ell explica que amb força mala educació), en castellà, que se n'anés. Mentre En Jordi intentava cordar-se el cinturó l'agent seguia insistint. En Jordi li deia que s'esperés que es posés el cinturó perquè sinó el multaria.

En Jordi explica que al sortir, els va demanar que, si us plau, li parlessin en català. L'agent el va fer parar i li va preguntar que a on estàvem. En Jordi, evidentment, ha contestat que a Catalunya i l'agent l'ha contradit i li ha dit que no que estàvem a Espanya i que a Espanya es parla en castellà. En Jordi els va dir que a les proves d'accés al cos policial es fan proves de català.

Finalment la cosa ha acabat amb una multa de 300,00 euros per no fer cas de l'autoritat i retirada de 4 punts del carnet de conduir. Mentre preparaven la multa li van preguntar si vivia a "Jaime I" a la qual cosa va respondre que "Jaume I". Mentre reien van repetir que Jaime I i que, si poguessin li posarien Jorge enlloc de Jordi.

Ara, En Jordi se sent incrèdul i indignat i amb una multa de 300,00 euros i quatre punts menys al carnet de conduir.

Una història interessant per la flamant capital de la cultura catalana 2012, a afegir al llistat d'agressions a la llengua. Podríem discutir si cal fer una manifestació a Mallorca en defensa del català però que passin coses com les que explica Jordi, que ha rebut mostres de suport de nombroses persones, és increïble i vergonyós.

Espero que del recurs que s'ha de presentar i de les converses a nivell polític en surti la reparació del desgavell i l'exigència de les pertinents responsabilitats.

Cap comentari: