diumenge, 23 de desembre del 2007

Bon nadal ;-)

Fa una estona he vist la pel·lícula Contes de Nadal. Ja sé que la culpa és meva però no hi havia res més presentable i el fet que la dirigís el Chaz Palmintieri (que m'agrada força com a actor) m'ha despistat. No anava malament però la darrera part ha convertit la pel·lícula en un típic producte de consum nadalenc, nyonyo i sentimental. premeu a sobre el gif (si voleu, clar). Podreu gaudir d'un bell motiu nadalenc.

He pensat en fotre un post nadalenc vomitiu però m'he contingut i, finalment, espero que sigui claret, contundent però que no se us indigesti (massa). Hi ha unes dades i un parell de vídeos.

En primer lloc us ofereixo unes dades per emmarcar com es mereixen aquestes dates marcades pel consum, la nyonyeria, la hipocresia...

• La pobresa significa gana. 850 milions de persones passen gana amb el seu corol·lari de malalties, patiment i morts prematures. Hom coneix que la fam no es dona per la manca d’aliments sino perquè la gent no té diners per comprar-los.
• La pobresa significa analfabetisme. 800 milions de persones no saben llegir ni escriure.
• Si mirem les taxes de mortalitat infantil (menors de 5 anys) veiem que 10 milions d’infants moren cada any. El 98% en els països pobres. La desnutrició és la causa principal i provoca el 50 % d’aquestes morts.
A l’África, la relació entre patir sida i no rebre tractament és evident. Cal tenir en compte que únicament el 4% de les persones malaltes, en aquest continent, reben tractament.
• La mortalitat materna por cada 100.000 naixements és un exemple de l’efecte de la desigualtat, més terrible quan hom sap que acabar amb aquestes morts seria fàcil i barat. De les 530.000 dones que moren a l’any durant l’embaràs o el part, la majoria (3/4) es podrien evitar amb intervencions de baix cost. Per posar un exemple, per cada cas de mortalitat materna a l’estat espanyol, moren 182 dones al Camerún, 200 a Nigeria o 425 a Angola.
1000 milions de persones sense aigua, 2.600 milions sense un sanejament adient i milers da dades que mostren un món força ric i amb tantes possibilitats com desigual. El més terrible no és el nombre de persones que pateixen sinó el fet que seria molt senzill acabar amb aquest patiment si hi hagués voluntat política per fer-ho. És terrible morir-se de gana però encara ho és més quan les botigues estan plenes.

Evidentment, el fonamentalisme del mercat decideix en funció dels beneficis. Si n’hi ha el patiment és un efecte col·lateral desagradable però assumible. Però el determinisme del mercat és fals, qui decideix que no hi hagi medicaments barats són persones (els amos de les farmacèutiques), qui privatitza l’ensenyament o la sanitat són persones (polítics), qui marca les directrius socieconòmiques són persones (de l’FMI, el Banc Mundial o la OMC). No hi ha unes lleis de mercat al marge de les persones; hi ha voluntat política i ací és on podem incidir i transformar la realitat.
La història no està escrita ni determinada, les condicions de vida assolides a occident i a altres països no han estat conseqüència del capitalisme sinó d’un dur i desigual procés de lluites i conflictes, de victòries, derrotes i negociacions.
Acabar amb la fam, la misèria i la mort és possible i cal fer-ho. És tan sols qüestió de voluntat política.

Aquest text és una traducció i adaptació del que hi ha a la web dels Comités de solidaridad con el Africa negra.

Seguidament, un vídeo més realista que la merda de peli que he vist. Amb una banda sonora molt bona.

Amb el post no pretenc, en absolut, provocar pena perque feu cap mena de donació a cap ONG. Suposo que, conscient o inconscientment, el que vull és donar pel cul al nadal (:-)), treure'm jo la nyonyeria de sobre (una miqueta, si més no) i, si a algú, se li remou quelcom i creu que hauria de fer alguna cosa que li foti canya a la imaginació i, com a una de les possibilitats, que es miri el darrer vídeo (a més us treurà una miqueta el mal regust que us pugui haver quedat, si es que heu arribat fins aquí, clar)

22 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

Noi quina nadala !!!
el video de Canteca de Macao explendit (intentaré piratejar-lo) i l'altra video crec que és de la gent de dinero gratis de Barcelona, et recomano vegis la pel.lícula " El taxista ful " es extraordinaria

bones festes a tu i a la teva familia de part nostre

Sindicat ASEMIT ha dit...

Benvolgut Josep Maria Yago, en la vida diària es donen situacions de desencontre amb els pares,germans,amics,companys perquè les nostres opinions, interessos o valors són incompatibles tal com els entenem i això ens pot dur a un greu deteriorament de les relacions si no sabem com solucionar-ho o simplement ho deixem córrer. Tot i que en aquest conflicte s’han evidenciat aspectes força negatius per ambdues parts, també hi ha hagut aspectes altament positius i que s’han de destacar. El valor de l’amistat vertadera del Pitu, del Salvi, de la Mar o de la Maribel , que té un valor incalculable, s’ha imposat per damunt de tot. A tots moltes gràcies perquè la seva AMISTAT és el millor refugi contra la solitud dels que vivim i treballem en un món, de vegades, injust i deshumanitzat.
Que tinguis un bon Nadal i feliç any nou.

yraya ha dit...

Muy buenos los dos videos.
Hoy he ido al centro de Barcelona a una exposición, luego me di una vuelta, era casi imposible andar por la calle Pelayo, vaya avalancha de gente con las dichosas: FESTASDEDICADASALCONSUMO, en fin una pena...
Saludos

zel ha dit...

Au, tonto amb carinyo, però tontumésquetontu, que he plorat com una burra, que jo sóc molt però que molt ploranera. Saps què? En tinc un a punt per penjar, amb una lletra de cançó i no ho he fet per no entristir als que ja sentim la tristesa i ara, au, mocs avall... Bueno, és igual, som així, petons, com cada día.

Judit Ortiz ha dit...

Encara que vulguis sabotejar el Nadal: Bon Nadal Yago! ;))
Mlt dura la cara de la moneda que ens mostres, però donem-li la volta i descobrirem que el problema és encara més complexe: un dia es va trencar l'equilibri entre nosaltres i la terra, i allò que era sostenible, va deixar de ser-ho. Hem idolatrat la vida, i amb això la mort. No la suportem i en canvi forma part del temps que ens ha estat donat en aquesta terra. No em deixo impressionar per la comptabilitat dels desastres, estem massa acostumats a reduir-ho tot a números. Amb una sola ànima que pateixi, ja en tinc prou.
I aquesta altra cara de la moneda tb ens mostra que nosaltres, actuant com a gossos consumistes des del primer bon dia, quan encenem el llum (consum energètic) o quan ens dutxem (aigua potable), som tant o més responsables que les grans farmacèutiques, el FMI i tota la colla que anomenes... Massa teca per a un comentari! Un altre dia seguiré...
Bon nadal altre cop!

O. ha dit...

Bones festes!

Josep Manuel López Gifreu (Pep Barbagelata) ha dit...

Que el Nadal duri tot l'any, amb el seu cinisme i la seva hipocresia inclosos, i si no, bones festes d'hivern.

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Gràcies a tothom pels vostres desitjos i, per si no ho he dit, bones festes (d'hivern, solstici o el que vulgueu :-))

Jobove - Reus ha dit...

gràcies per l'informació, però com a bon pirata ja el tinc, són molt frescos i m'agradan

salut

Anònim ha dit...

De totes maneres... Bones Festes Josep Maria !!!

Una abraçada,

Waipu Joan ha dit...

josep maria, et desitjo un any 2008immillorable.
Un cop més les dades parlen per elles soles. Crec que mai és un mal dia per dir les coses pel seu nom.
Rep una cordial salutació.

Anònim ha dit...

Jo tinc confiança en que tot plegat està canviant (per bé!).

Ja t’ho explicaré un dia d’aquests!!

De moment, molt bones festes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Una vegada més)


;-)

Jordi

mossèn ha dit...

Bon Nadal tio bo !!! ... salut

Anònim ha dit...

malgrat tot, bones festes!!!

Anònim ha dit...

PER PENSR LO QUE FEM AVUI I SBRE TOT AQUEST DIES DE NADAL I FI D`ANY ........................................................................................................ UNA LECTURA QUE FA PENSAR SEMPRE , I DE TOTS OONEGUDA


PENSEMI ACTUEM

SALUT


RCMLa carta del jefe indio Noah Sealth, 1854

--------------------------------------------------------------------------------
En el año 1854 el jefe indio Noah Sealth respondió de una forma muy especial a la propuesta del presidente Franklin Pierce para crear una reserva india y acabar con los enfrentamientos entre indios y blancos. Suponía el despojo de las tierras indias. En el año 1855 se firmó el tratado de Point Elliot, con el que se consumaba el despojo de las tierras a los nativos indios. Noah Sealth, con su respuesta al presidente, creó el primer manifiesto en defensa del medio ambiente y la naturaleza que ha perdurado en el tiempo. El jefe indio murió el 7 de junio de 1866 a la edad de 80 años. Su memoria ha quedado en el tiempo y sus palabras continúan vigentes.
--------------------------------------------------------------------------------

CARTA DEL JEFE INDIO Noah Sealth, 1854
"¿Como se puede comprar o vender el firmamento, ni aun el calor de la tierra? Dicha idea nos es desconocida.
Si no somos dueños de la frescura del aire ni del fulgor de las aguas, ¿Como podran ustedes comprarlos?
Cada parcela de esta tierra es sagrada para mi pueblo. Cada brillante mata de pino, cada grano de arena en las playas, cada gota de rocio en los bosques, cada altozano y hasta el sonido de cada insecto, es sagrada a la memoria y el pasado de mi pueblo. La savia que circula por las venas de los arboles lleva consigo las memorias de los pieles rojas.
Los muertos del hombre blanco olvidan su pais de origen cuando emprenden sus paseos entre las estrellas, en cambio nuestros muertos nunca pueden olvidar esta bondadosa tierra puesto que es la madre de los pieles rojas. Somos parte de la tierra y asimismo ella es parte de nosotros. Las flores perfumadas son nuestras hermanas; el venado, el caballo, la gran aguila; estos son nuestros hermanos. Las escarpadas peñas, los humedos prados, el calor del cuerpo del caballo y el hombre, todos pertenecemos a la misma familia.
.
Por todo ello, cuando el Gran Jefe de Washington nos envia el mensaje de que quiere comprar nuestras tierras, nos esta pidiendo demasiado. Tambien el Gran Jefe nos dice que nos reservara un lugar en el que podemos vivir confortablemente entre nosotros. El se convertira en nuestro padre, y nosotros en sus hijos. Por ello consideraremos su oferta de comprar nuestras tierras. Ello no es facil, ya que esta tierra es sagrada para nosotros.
El agua cristalina que corre por los rios y arroyuelos no es solamente agua, sino que tambien representa la sangre de nuestros antepasados. Si les vendemos tierras, deben recordar que es sagrada, y a la vez deben enseñar a sus hijos que es sagrada y que cada reflejo fantasmagorico en las claras aguas de los lagos cuenta los sucesos y memorias de las vidas de nuestras gentes. El murmullo del agua es la voz del padre de mi padre.
.
Llos rios son nuestros hermanos y sacian nuestra sed; son portadores de nuestras canoas y alimentan a nuestros hijos. Si les vendemos nuestras tierras, ustedes deben recordar y enseñarles a sus hijos que los rios son nuestros hermanos y tambien los suyos, y por lo tanto, deben tratarlos con la misma dulzura con que se trata a un hermano.
.
Sabemos que el hombre blanco no comprende nuestro modo de vida. El no sabe distinguir entre un pedazo de tierra y otro, ya que es un extraño que llega de noche y toma de la tierra lo que necesita. La tierra no es su hermana, sino su enemiga y una vez conquistada sigue su camino, dejando atras la tumba de sus padres sin importarle. Le secuestra la tierra de sus hijos. Tampoco le importa. Tanto la tumba de sus padres, como el patrimonio de sus hijos son olvidados.Trata a su madre, la Tierra, y a su hermano, el firmamento, como objetos que se compran, se explotan y se venden como ovejas o cuentas de colores. Su apetito devorara la tierra dejando atras solo un desierto. No se, pero nuestro modo de vida es diferente al de ustedes. La sola vista de sus ciudades apena la vista del piel roja. Pero quizas sea porque el piel roja es un salvaje y no comprende nada.
.
No existe un lugar tranquilo en las ciudades del hombre blanco, ni hay sitio donde escuchar como se abren las hojas de los arbolesen primavera o como aletean los insectos.Pero quiza tambien esto debe ser porque soy un salvaje que no comprende nada. El ruido parece insultar nuestros oidos. Y, despues de todo, ¿Para que sirve la vida, si el hombre no puede escuchar el grito solitario del chotacabras ni las discusiones nocturnas de las ranas al borde de un estanque? Soy un piel roja y nada entiendo. Nosotros preferimos el suave susurro del viento sobre la superficie de un estanque, asi como el olor de ese mismo viento purificado por la lluvia del mediodia o perfumado con aromas de pinos. El aire tiene un valor inestimable para el piel roja, ya que todos los seres comparten un mismo aliento - la bestia, el arbol, el hombre, todos respiramos el mismo aire. El hombre blanco no parece consciente del aire que respira; como un moribundo que agoniza durante muchos dias es insensible al hedor. Pero si les vendemos nuestras tierras deben recordar que el aire no es inestimable, que el aire comparte su espiritu con la vida que sostiene. El viento que dio a nuestros abuelos el primer soplo de vida, tambien recibe sus ultimos suspiros. Y si les vendemos nuestras tierras, ustedes deben conservarlas como cosa aparte y sagrada, como un lugar donde hasta el hombre blanco pueda saborear el viento perfumado por las flores de las praderas. Por ello consideraremos su oferta de comprar nuestras tierras. Si decidimos aceptarla, yo pondre una condicion: El hombre blanco debe tratar a los animales de esta tierra como a sus hermanos.
.
Soy un salvaje y no comprendo otro modo de vida. Hhe visto a miles de bufalos pudriendose en las praderas, muertos a tiros por el hombre blanco desde un tren en marcha. Soy un salvaje y no comprendo como una maquina humeante puede importar mas que el bufalo al que nosotros matamos solo para sobrevivir.
.
¿Que seria del hombre sin los animales? Si todos fueran exterminados, el hombre tambien moriria de una gran soledad espiritual; Porque lo que le sucede a los animales tambien le sucedera al hombre. Todo va enlazado.
.
Deben enseñarles a sus hijos que el suelo que pisan son las cenizas de nuestros abuelos.Inculquen a sus hijos que la tierra esta enriquecida con las vidas de nuestros semejantes a fin de que sepan respetarla. Enseñen a sus hijos que nosotros hemos enseñado a los nuestros que la tierra es nuestra madre. Todo lo que le ocurra a la tierra le ocurriria a los hijos de la tierra. Si los hombres escupen en el suelo, se escupen a si mismos.
Esto sabemos: la tierra no pertenece al hombre; el hombre pertenece a la tierra. Esto sabemos. Todo va enlazado, como la sangre que une a una familia. Todo va enlazado.
Todo lo que le ocurra a la tierra, le ocurrira a los hijos de la tierra. El hombre no tejio la trama de la vida; el es solo un hilo. Lo que hace con la trama se lo hace a si mismo. Ni siquiera el hombre blanco, cuyo Dios pasea y habla con el de amigo a amigo, queda exento del destino comun.
Despues de todo, quizas seamos hermanos. Ya veremos. Sabemos una cosa que quiza el hombre blanco descubra un dia: nuestro Dios es el mismo Dios. Ustedes pueden pensar ahora que El les pertenece lo mismo que desean que nuestras tierras les pertenezcan; pero no es asi. El es el Dios de los hombres y su compasion se comparte por igual entre el piel roja y el hombre blanco. Esta tierra tiene un valor inestimable para El y si se daña se provocaria la ira del creador. Tambien los blancos se extinguiran, quizas antes que las demas tribus. Contaminan sus lechos y una noche pereceran ahogados en sus propios residuos. Pero ustedes caminaran hacia su destruccion, rodeados de gloria, inspirados por la fuerza de Dios que los trajo a esta tierra y que por algun designio especial les dio dominio sobre ella y sobre el piel roja. Ese destino es un misterio para nosotros, pues no entendemos por que se exterminan los bufalos, se doman los caballos alvajes, se saturan los rincones secretos de los bosques con el aliento de tantos hombres y se atiborra el paisaje de las exuberantes colinas con cables parlantes.. ¿Donde esta el matorral? Destruido. ¿Donde esta el aguila? Desaparecio. Termina la vida y empieza la supervivencia

Anònim ha dit...

parlan de tribal


parlan de tribalLa Nación Tribal Jatibonicu Taíno

Nosotros, los miembros de la Tribu Jatibonicu Taíno y su Consejo de Aracoels (Ancianos) les extendemos a ustedes nuestra mano de amistad y un caluroso saludo Taíno. Nosotros, quienes somos la gente original de la Isla de Borikén
la nuestra Isla Madre-Tierra de Borikén de La Nación Tribal Jatibonicu Taíno
Nuestra Madre-Tierra tradicional de la Tribu Jatibonicu está situada en un gran territorio de la región montañosa central. Esta región o territorio tribal fué en el pasado el domino del Cacique Orocobix y fué dividida en tres peqeños poblados i por el Gobernador Don Diego Colón; del Gobierno colonial de España. En los años de los 1500s la Madre-Tierra tribal de Jatibonicu contaba con tres pueblos que se llamaban Yucayekes (Pueblos). Estos pueblos se reconocen hoy en día como los municipios locales de Orocovis, Morovis, Barranquitas y Aibonito. En la historia territorial de Jatibonicu, el gobierno colonial de España luego llegará a dividir esta región geográficamente. Estos Yucayekes o pueblos estan centralizados (o localizados) en la Cordillera Central (La Sierra Montañosa). la bella región de la isla de Borikén (La Tierra Del Valiente y Noble Señor), que hoy es reconocida por el nombre colonial español de Puerto Rico.

rcm

Maria Rosa ha dit...

Que són festes d'alegria, Pasqua Santa de Nadal,... Josep Maria, perdona, però sembles una mica en Pasqual de la nadala. Jo crec que es pot ser conscient de tot el que passa al món, incloent el consumisme nadalenc, i alhora disfrutar d'uns dies de festa, d'unes reunions familiars, d'uns regals donats i rebuts, d'una bona teca i d'una alegria col·lectiva que et fa donar més petons dels que fas habitualment, felicitar més gent, repartir més somriures, etc, etc. Visca el NADAL!

El Capità Tarragona ha dit...

Bones Festes i feliç any nou!!

Salutacions!!

Waipu Carolina ha dit...

Consumismo y más consumismo, en eso se convierten estos días de Navidad...que ya nadie sabe que celebra, que ya nadie aprecia nada, que las peleas de estos días son que en comida de Navidad viene ese que me cae bien o aquel que no soporto, que queremos demostrar con grandes comilonas no se cuantas cosas, que se nos olvida lo esencial, que cada día nos quejamos más de absurdos...así somos...

Un abrazo y un besote amigo
Muy impactante y profundo tu primer video

Josep Maria Yago Suau ha dit...

maria rosa, estàs perdonada :-) Quí és en Pasqual? una mena de rabadà? Tens tota la raó. Una cosa no treu l'altra, el que passa és que tothom tendeix a parklar més de l'"altra"

capità Tarragona, bones festes

Carolina, gracias. Besos

Anònim ha dit...

PER LA MARIA ROSA
AQUESTA CONÇO I PER CERT, VIU I OBRE ELS ULLS


Buenos Tiempos
Corren buenos tiempos
para la bandada
de los que se amoldan a todo
con tal que no les falte de nada

Tiempos fabulosos
para sacar tajada
de desastres consentidos
y catástrofes provocadas

Tiempo como nunca
para la chapuza
el crimen impune
y la caza de brujas

Corren buenos tiempos
para los equilibristas
para prestidigitadores
y para sadomasoquistas

Y silenciosa
la mayoría
aguantando el chaparrón
al pie del cañón
de papel mache
come el pan nuestro
de cada día
con un culo así
contra la pared
Llorando en el mar
viendolas venir
viendolas pasar.
pasar,
pasar.

Corren buenos tiempos
para esos caballeros
loco por salvarnos la vida
a costa de cortarnos el cuello
Tiempos fabulosos
para plañideras
charlatanes visionarios
Y vírgenes milagreras

Tiempos como nunca
para echarle morro
o sacar coraje
y pedir socorro.

Corren buenos tiempos
preferentemente
para los de toda la vida
para los mismos de siempre.


SAPR DE QUI ES?

RCM

Josep Maria Yago Suau ha dit...

el poema que RCM dedica a la Maria Rosa (com a "anfitrió" espero que no et molesti) és una cançó de Serrat.