divendres, 28 de desembre del 2007

poti poti (perdó, barreja) solidari

El diari El Punt d'avui, 28 de desembre, amb el títol L'emoció del Dakar es barreja amb la solidaritat al parc de Tarragona, porta la notícia que, ahir, el parc de nadal de Tarragona va rebre la visita del pilot tarragoní Artur Aragonès que exposa, fins diumenge, la moto amb que competirà en el pròxim Dakar. Els infants que es vulguin fer una foto dedicada pel pilot amb la moto hauran de portar una joguina per la campanya de recollida de joguines que organitza la regidoria de Joventut i l'Institut Municipal de Serveis Socials.

Conscient que d'ací pocs dies, en concret el 5 de gener, comença l'anomenat rally Paris-Dakar, una mostra de xuleria i prepotència colonial occidental que crema combustible (el posa Total, la petroliera francesa que col·labora amb la Junta militar birmana) i diners travessant el Marroc, Mauritània i el Senegal (després de sortir de Lisboa i passar per Espanya), he pensat que aquesta devia ser la innocentada d'El Punt i he anat a la web de l'Ajuntament per confirmar-ho. Sorpresa! No és una innocentada! La barreja (mai millor dit) entre "solidaritat" i Dakar forma part de la programació del parc de Nadal. Concretament, a la web s'indica:

Parc Infantil solidari

La Conselleria de Joventut, conjuntament amb l'Institut Municipal de Serveis Socials, declaren el Parc Infantil com un dels punts de recollida de joguines habilitat a la ciutat.
A la vegada, Tarragona Ràdio també col·laborarà en aquesta campanya de recollida de joguines.
Simultàniament, al Parc Infantil, i durant el 27 al 30 de desembre, el pilot Tarragoní Artur Aragonès exposarà la motocicleta amb la qual competirà el proper Dakar. Tots els infants que portin una joguina podran fotografiar-se amb la moto i rebran de la mà del pilot la instantànea dedicada.

Seria bo que, quan passin les festes, l'Ajuntament canvii l'arbre dels desitjos per un "arbre de les realitats" perquè els nens puguin veure com s'han gestionat els seus desitjos de "cuidar la natura", "que els africans siguin feliços" o els més genèrics relacionats amb la lluita per la pau i contra la pobresa.

A l'edició de 2008 del rallye hom preveu que hi participaran al voltant de 600 vehicles (245 motos, 20 quads, 205 cotxes i 100 camions) de 50 nacionalitats que travessaran uns 9.000 km. pel Marroc, Mauritània i Senegal (no passarà per Mali per motius de seguretat, dels participants i organitzadors, clar). El rallye passa, entre d'altres, pel desert del Sàhara i en edicions anteriors es va aixecar força polèmica i enrenou pel seu despreci envers el Front Polisari, car tant sols s'havia negociat amb les autoritats marroquines .

L'any 2004, diferents entitats manifestaren la seva oposició al Rally (Paris) Barcelona - Dakar (aquell any va sortir de Barcelona) perquè:

- Continua essent una provocadora manifestació de prepotència i malbaratament que la civilització industrialista fa en front d’aquells països que no estan plenament integrats en la via de "desenvolupament" industrial. En totes les seves edicions, els equips participants han malbaratat enormes quantitats de diners, cremat més milions de litres de combustibles fòssils líquids, mobilitzat multitud de camions de suport, avions lleugers i helicòpters i les mateixes forces armades de molts països, en els quals juguen un clar paper de forces repressives i de domini absolut sobre les poblacions locals. Tot això és un escarni davant la situació real dels països escollits per a ser una mena de circ contemplat, a distància, pels embadalits telespectadors occidentals.
- Es tracta d'una escandalosa operació de propaganda menada pels nous "missioners" de la societat consumista que contribueix a imposar a les societats africanes els nous mites consumistes de la societat industrialista: les marques de cotxes, de tabacs i begudes, .... Tot això no és més que la forma "post-moderna" de continuar exercint el domini sobre societats de cultures diferents a la industrial. Abans es dominava als africans a cops de fuet (l'esclavisme) i amb l'endoctrinament a base de religions foranes (el colonialisme). Ara es fa amb la Coca Cola, el Camel i el Peugeot, i la dependència econòmica que imposen. Avui ja no seria vendible l'afirmació que l'explotació de l'Àfrica ha de continuar. Si Thierry Sabine, l’iniciador de la Paris-Dakar, ho hagués dit així, l'industrialisme no l'hauria canonitzat. Però els "sacerdots" de l'industrialisme l'han posat als altars perquè ha fet possible que la nostra societat accepti sense qüestionar-se res la continuació de l'espoli dels bens comuns de les societats africanes, a través de guerres per apoderar-se dels recursos naturals i a través de guerres contra la natura i les cultures tradicionals africanes,
- es tracta d'un groller espectacle sobre fons tropical que amaga els veritables problemes que les mil·lenàries cultures africanes tenen plantejats. Per més que els organitzadors s'esforcin en presentar les ‘compensacions’ que s'atorguen als països per on el (Paris) Barcelona-Dakar passa, mai compensaran els perjudicis reals causats a les poblacions locals: milers de km de pistes destrossats i ponts enfonsats, centenars de milers de litres de combustible requisats, tones i tones de ferralla i residus escam-pats arreu, ......
- I tot això, per tancar l’any que Barcelona ha organitzat un Fòrum Universal de les Cultures, dedicat al foment de la Pau, la Solidaritat i la Sostenibilitat. Tot una mostra i un exemple de la (in)coherència i/o cinisme de l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona,
- I tot això, amb el suport de la multinacional espanyola Telefònica (que també va ser patrocinador destacat del Fòrum Barcelona 2004)

Clamant en el desert !

Per totes aquelles persones que aplaudeixen el Rally (Paris) Barcelona - Dakar, les organitzacions que signen la present declaració els hi proposem un petit motiu de reflexió: que hi dirien i quina cosa pensarien si un bon dia els països africans decidissin fer una Caravana de tribus nòmades que amb camells i altres animals anés des de Tamanrasset -en ple cor del Sahara- fins a Moscou, travessant tot el conti-nent europeu ?

Nota: el dibuix apareix a
http://blogs.aol.fr/violine28000/ceci-cela-/entries/2007/11/26/sans-sujet/2610
i la foto a http://padak.wordpress.com/category/action/

8 comentaris:

Unknown ha dit...

Aquest parc és una mostra més del que ens intenten colar els nostres polítics.

La dea del parc i la seva posada en funcionament està molt bé, però a banda del tema del rally detecto que als polítics només els inetressa el parc per tal de generar notícies durant aquestes festes i poder sortir a la foto i repartir invitacions i entrades (a banda dels passis gratuïts per a quatre persones adultes més els nens) de franc als seus amics i parents mentre els qui no tenim contactes si volem entrar cal que afluixem la mosca. Tinc la mateixa sensació que en alguns espectacles que organitza Cultura on molta gent hi entra per la cara i només paguem alguns pringats.

A banda d'aquesta rebequeria comentar que la guàrdia urbana -com no- hi te un estand on mostren lo bons i solidaris que son. I que van anunciar als quatre vents la presència d'un jugador de bàsquet que no va comparèixer, així com concerts que canvíen d'horari, etc. Sort que la il.lusió dels petits és superior, pot amb tot!!!

Josep Maria Yago Suau ha dit...

amb la guardia urbana he preferit no posar-m'hi perquè no venia massa a conte i, lamentablement, suposo que no em faltaran ocasions. Tampoc vull estar massa sovint en el seu pensament catalitzant les seves simpaties ;-)

Jobove - Reus ha dit...

bon post de conciencia, si no fos per valtros qui diria aquestes coses ?

Josep Maria Yago Suau ha dit...

vull pensar que sempre hi hauria algú que les diria. Ara, això sí, per desgràcia, no masses...

Waipu Carolina ha dit...

Me quedo sin palabras ante esto.
Por qué razón los niños no pueden llevar juguetes solo por el hecho de compartir? por la felicidad interior que esto conlleva sin que nos den nada a cambio? de paso, a cambio de semejante tontería.
Y siempre lo mismo, idolatrando deportistas que se valoran por su fama en vez de valorar otro tipo de personas que con su arte, esfuerzo, estudio y buen corazón han hecho algo positivo.
Por qué no sacarse una foto con alguien que tenga un premio por la paz o por su solidaridad?
Así estamos...
Ayer le decía a una alumna de 14 años que le habían regalado mucho dinero que sería bueno que utilizara una parte para alguna obra social...y ella contestó que las ONG eran todas tramposas y una mentira...anda ya!
muy buen post...
besos

yraya ha dit...

Pues dirían que son unos salvajes, terroristas, que no aceptan las normas de otros paises e incluso les llamarían antisistemas...tanta prepotencia da asquito.
Saludos.

Unknown ha dit...

I rumiant rumiant pensooo... les aventures ral·lístiques de l'amic Artur Aragonès quants euros costen a l'Ajuntament?

Perquè un nen pugui pujar a la seva moto i li donin un autògraf del motociclista resulta que de portar un juguet per col·laborar en l'enèsima iniciativa de recollida solidària de juguets, però potser destinat el pressupost d'esponsorització a la compra de juguet en podríem comprar més, molts més.

QUI LO SAP!

Anònim ha dit...

yo trobo a faltar seny i collons

Avui estic emprenyat
Aquest mati he decidit anar a veure les obres de la autovia de circunbalacio de la carretera nacional 340
Que cabrons que son , s’han cargat tot, muntanyes, garrofers, cents i cents de pinars, matolls, marges de pedra seca, tot i tot es un desastre.
On trobaren la FARIGOLA, el Té de Roca , el romaní,
els CARGOLS, els Cargolins , la petita colònia d¡Esquirols que vivien als pinar
on trobarem els perdals, els Conills, les caderneres, les Sargantanes

on respirarem aire frec i pur , on passejarem on farem esport
digueu-me on es menjaren la MONA, I on anirem a buscar el dia de la farigola..............
que cabrons
desprès de tot aquest desastre amb la ma al cap i cagant-me en tot i tots i mes, dic vaig a fer una birra al serrallo amb tranquil·litat, collons he pasat per la platja del miracle i quant torno a beure aquella merda de monument patrimoni de la humanitat a la mala llet , una birra no dos, que emprenyat que estic.
Crec que la societat civil te a dir alguna cosa .
O mes no, com diu en gallec amb un parell
CADA CORAZÓN É UNHA CÉLULA REVOLUCIONARIA
Xa consumimos demasiado tempo instalándonos no mundo, prende a chispa que che fai falta e...
3, 2.1, adelane
RCM