dilluns, 10 de desembre del 2007

Dia internacional dels drets humans (3) - Sabino Ormazabal

El tercer, i darrer, post fa referència a la detenció de Sabino Ormazabal (us afegeixo una breu biografia), un dels encausats en el procès 18/98 i a la campanya per reconèixer aquesta persona com a pres de consciència per part d'Amnistia Internacional. Adjunto el manifest per signar i un vídeo sobre la detenció.


SABINO ORMAZABAL PRESO DE CONCIENCIA

Una vez hemos conocido la sentencia impuesta contra Sabino Ormazabal Elola, un grupo de personas que conocemos su compromiso con la noviolencia activa y su amplia trayectoria en los movimientos sociales, en la ecología y en el antimilitarismo, hemos querido formar un grupo de apoyo exigiendo su libertad ante las diversas instancias.

El conocido sumario 18/98 ha sido un procesamiento judicial de carácter político plagado de irregularidades que va llevar a la cárcel a al menos 46 personas. Personas a las que no se les ha garantizado sus derechos y sobre las que se ha utilizado una tesis jurídico-policial más que discutible.

Una de las piezas del sumario ha sido la elaborada contra la fundación Joxemi Zumalabe de la que Sabino es miembro. En dicha pieza es donde queda más clara la intencionalidad política del proceso judicial y en el caso de Sabino se personaliza, aún más, las incoherencias de un sumario que tenía la sentencia prefijada.

Creemos que la sentencia impuesta contra él se basa en una acusación absolutamente falsa. Como preso de conciencia que es, queremos apoyar a este militante de la noviolencia, comprometido con los derechos humanos, con la paz, con el medio ambiente y con tantas otras causas que siempre han caracterizado el quehacer, que ha sido encarcelado bajo la cínica acusación de colaborar con banda armada.

Entre otras iniciativas, hemos puesto en marcha una campaña para que Amnistía Internacional reconozca a Sabino Ormazabal preso de conciencia.

Las personas que quieran apoyar publicamente esta iniciativa pueden hacerlo enviando un mensaje a sabinoaskatu@gmail.com.


Sabino ORMAZABAL ELOLA

(Donostia, 1953)

Ecologista, pare de dos fills, membre del Patronat de la Fundació Joxemi Zumalabe, que durant set anys va treballar a Victorio Luzuriaga de Pasaia. Actualment, prepara una història sobre els moviments socials a Euskadi, projecte pel qual va demanar l’excedència al diari ‘Gara’, on era el cap de la secció d’Opinió. Va ser membre dels comitès antinuclears i d’Eguzki, així com d’altres col·lectius culturals. És autor de diferents estudis sobre la història de l’ecologisme i la desobediencia civil. Durant deu anys, va ser l’impulsor de l’històric suplement d’ecologia “Ingurugiroa” del diari ‘Egin’.

El 5 d’octubre del 2000 va ser detingut amb vuit persones més en un operatiu coordinat pel jutge Baltasar Garzón, sota l’acusació de que la fundació Joxemi Zumalabe “està subordinada a l’estratègia político-militar d’ETA-Ekin”. Està encausat a l’espera de judici al sumari 18/98, on ja són 68 les persones imputades per diferents causes.

En una carta tramesa des de la presó de Soto del Real (Madrid), Sabino escrivia: “...es tracta de no deixar camins de rebel·lia no violents, massius i populars que permetin que es tanqui el conflicte basc en la seva vessant violenta. I això és terrible. Es vol segar la gespa perquè no cuallin pràctiques de desobediència civil i deixar la confrontació violenta sense alternatives... Es preten criminalitzar les idees, la llibertat de pensament, de reunió, de militància social”.

Acaba de publicar “Un mapa (inacabado) del sufrimiento” (Manu Robles-Arangiz Institutua, 2003), una recopilació de dades sobre la violència, les violacions de drets humans, les agressions a les llibertats i el patiment de les víctimes dels darrers 30 anys de conflicte a Euskal Herria.

3 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

tres post de molt de compromis, ens adherim amb el cas del Sabino Ormazabal i tot el que significa el retall de la llibertat de les persones i mes en els moments que estan passant a Euskadi, tota una caça de bruixes, i després vindrem naltros.

per cert han tancat l'emisor d'Alacant La Barraqueta que donava senyal a TV3

salut i lluitem !!!

Anònim ha dit...

quina capacitat de producció massiva!!
Qüasi bé produeixes com el metro, més tarragona o qualsevol d'aquells diari gratuïts!

per cert, fa fredat quedar-se mirant una estona el comptador del cost de la guerra d'Irak...si no m'equivoco, un any de guerra equival a dotze anys de paliar la fam al món. És un despropòsit tan béstia i tan clar...

ànims i felicitats per tanta feina!

cocodril

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Gràcies Te la ma

Gràcies cocodril. Quan torni a la feina (d'ací poquet s'acabarà això d'actulitzar quasi diariament :-)