divendres, 4 d’abril del 2008

Les armes no eduquen, maten!

Penjo el comunicat que aquest matí hem fet córrer per la web.
En el marc de la campanya "Desmilitaritzem l'educació, desmilitaritzem el saló de l'ensenyament" i sota el lema "Les armes no eduquen, maten" impulsada per Federació Catalana d'ONG per la Pau, Federació Catalana d'ONG pels Drets Humans, Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament, CGT, USTEC•STEs (IAC), Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau, Justícia i Pau, Fundació per la Pau, Centre UNESCO de Catalunya, Dones x Dones, Entrepobles, Col•lectiu Antimilitarista de Sant Cugat, Asamblea Antimilitarista de Madrid, SIOF (Servei d'Informació de l'Objecció Fiscal a la Despesa Militar), Centre Virtual de la Cultura de Pau de Catalunya, GEES (Grup d’Empordaneses i Empordanesos per la Solidaritat), GOAC (Germanor Obrera d'Acció Catòlica), AMPA Escola Patronat Domènech (Barcelona), Plataforma per la Pau (Lloret), Coordinadora “Un altre món és possible” (Sabadell), Fundació Akwaba, Estudiants En Lluita, ahir es va realitzar una acció davant l'estand de l'exèrcit en el Saló de l'ensenyament.Un grup de set activistes, vestits amb granotes blanques, es van situar davant l'estand de l'exèrcit i es van llençar cubells de pintura vermella per sobre, desplegant, seguidament, una pancarta amb el lema "Les armes no eduquen, maten". L'acció es va desenvolupar sense cap incident fins que els mossos d'esquadra es van emportar els activistes, alguns de forma ben brusca, i tres persones que enregistraven imatges o cobrien la informació de l'acció. Una d'aquestes persones fou sacsejada violentament i escridassada, produint-se moments de tibantor. Una de les activistes resultà contusionada a causa que se la van emportar torçant-li al braç a l'esquena de forma brusca i continua (com més es queixava que li feien mal, més torçava el braç el policia).

Després d'identificar les persones retingudes en un espai proper a la zona dels fets, amagat de la vista del públic, van deixar anar tothom, si bé alguna de les persones que enregistraven imatges ha estat denunciada.

Aquest comunicat l'estem passant ara perquè ahir vam marxar de Barcelona a la una de la nit després de passar al voltant de cinc hores en un centre de salut per atendre la nostra companya i de presentar la pertinent denuncia en el Jutjat de guardia.

Podeu veure fotos de l'acció a la web de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau http://usuaris.tinet.org/tgnapau i a la web de la USTEC
http://www.sindicat.net/desmilitaritzem/

Fora exèrcit i cossos policials del Saló de l'ensenyament!
Desmilitaritzem l'educació i la societat!
Cap exèrcit defensa la pau!

Manifest de la campanya:

DESMILITARITZEM L’EDUCACIÓ

DESMILITARITZEM EL SALÓ “ESTUDIA”

Enguany, l’exèrcit ha estat convidat una altra vegada a participar al Saló de l’Ensenyament “Estudia” de Barcelona (2 al 6 d’abril). Entenem que la seva presència en aquest esdeveniment educatiu no és admissible per les següents raons:

  • Els valors que transmeten les institucions militars, l’obediència, la disciplina, el patriarcat, l’androcentrisme o el recurs a la violència, contradiuen els valors vertebrals que han de regir l’educació del jovent, l’autonomia, l’esperit crític, la responsabilitat, l’empatia, el diàleg o la solidaritat.
  • La proposta que l’exèrcit ofereix als estudiants s’oposa a la LOE, que s’inspira en “l’educació per a la prevenció de conflictes i per a la resolució pacífica d’aquests, així com la noviolència en tots els àmbits de la vida personal, familiar i social”, i s’orienta a la consecució de “la formació per a la pau, el respecte dels drets humans, la vida en comú, la cohesió social, la cooperació i solidaritat entre els pobles.”
  • La presència de l’exèrcit en aquest saló s’emmarca en la cada cop més incisiva participació en els espais educatius. L’exèrcit espanyol pretén potenciar l’eufemística “cultura de la defensa” i “l’esperit militar” entre la joventut per millorar la seva deteriorada imatge pública i pal·liar les actuals dificultats de reclutament.
  • La propaganda que el jovent rep del Ministeri de Defensa és enganyosa, desprèn una imatge idíl·lica de la vida militar i edulcora el paper de les forces armades espanyoles en els conflictes bèl·lics. L’exèrcit és presentat gairebé com una ONG d’ajut humanitari, la qual cosa oculta el seu rol de defensa d’interessos més espuris. En cap cas s’informa rigorosament de les conseqüències que es desprenen d’ingressar en l’exèrcit.
  • En un context on la seguretat humana s’hauria de mesurar amb indicadors de sanitat, de seguretat alimentària, d’accés al treball, de respecte als drets humans, de conservació del medi natural o del dret a l’educació, transmetre esquemes militaristes com a solució dels problemes que afecten les nostres societats és contradictori i caduc.

Així, des del convenciment que la missió de les institucions i els agents educatius és el foment de la cultura, la ciència i els valors de la convivència i la diversitat, creiem que exèrcit i educació són conceptes manifestament antagònics. A més, constatem el contrasentit que suposa que un govern de la Generalitat que es vanaglorieja de potenciar la Cultura de la Pau amb instruments com l’Institut Català Internacional per la Pau, l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans, o el Consell Català de Foment de la Pau, convidi, mitjançant el Departament d’Educació, institucions militars al Saló de l’Ensenyament.

Advertim, també, la presència al saló de cossos policials que massa sovint s’extralimiten en les atribucions que li són atorgades democràticament, sigui fent un ús desproporcionat de la força, sigui reprimint col·lectius que s’oposen al sistema polític i econòmic establert.

És per això que manifestem el nostre ferm rebuig a la presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament “Estudia” i comminem el Departament d’Educació, en qualitat de coordinador, i la Fira de Barcelona, en qualitat d’organitzadora, a retirar-li la invitació per a les edicions d’enguany i les properes.

Les armes no eduquen, maten!

13 comentaris:

Unknown ha dit...

Us felicito pel vostre coratge! Per fer visible aquesta gran contradicció que és barejat l'exèrcit amb l'educació...

Anònim ha dit...

Benvolgut Josep Maria,

M'he assebentat que tornes a la feina. Me n'alegro molt.
Sobretot pel que significa tornar a la normalitat després d'una dura lluita, però també perquè ets un excel·lent professional.
L'enhorabona!

Carme ha dit...

totalment d´acord amb el manifest.

salutacions aina

Eduard Muntaner Perich ha dit...

Desmilitaritzem l'educació i la investigació!

Espero que la companya ja estigui bé!

zel ha dit...

Osti, tu, m'agrada molt i molt la moguda, molt bé, això és tenir-los ben posats... M'apunto a l'adhesió, a totes les d'aquesta mena!!!!

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Gràcies Tondo.

Gràcies a tu, també, Alejandro

Només amb el manifest, Aina? ;-) Gràcies

Si senyor! quina companya, Edu?

Sique els has de tenir ben posats, Zel, sinó, després, els has de netejar amb aiguarràs i això si que fa respecte
(és broma :-) era pintura acrílica i traspassa però no tant :-)

Jobove - Reus ha dit...

un dia tindreu un disgust, de tant anar al costat del tenderete del ejercit al final us allistereu i anireu a jugar a la guerra.

les armen no eduquen però venen i amb aixó ja està tot dit

salut i ànims

Eduard Muntaner Perich ha dit...

Em referia a l'activista contusionada. Esperava que estés millor.

Judit Ortiz ha dit...

Un dia m'he de reservar una estona llargueta i posar-me al dia al teu blog! Vaig molt lenta, no tinc gaire temps, i vaig a trossos: a viam si t'atrapo!! ;-))

Petons

pd: En Té té raó: les armes no eduquen però VENEN.

Anònim ha dit...

jmys@tinet.cat

NO EM FUNCIONA EL ORDINADOR


Es va amagar perquè hi havia eleccions generals.
A mi, particularment, em fa molta por.
Estratègies d'engany i humiliació destinades als ciutadans.

S'HA MANTINGUT EN SECRET

Greenpeace detecta una fuga nuclear a AscóGreenpeace pide explicaciones urgentes al CSN por el accidente radiactivo de la Central Nuclear de Ascó

España — Encontrados niveles importantes de contaminación radiactiva por Cobalto en los tejados, vallados y otras partes de la instalación nuclear. El accidente, que parece haberse producido hace meses, implica un fracaso rotundo del Plan de Vigilancia Radiactiva (PVRA) de la central y de la Red de Vigilancia Radiactiva Ambiental (REVIRA) del CSN.
Greenpeace ha podido conocer hoy que se han detectado niveles importantes de contaminación radiactiva (al menos 5 Curios) por partículas de cobalto, manganeso y otros elementos, en el exterior de la central nuclear de Ascó, en
Tarragona.
La contaminación radiactiva se ha encontrado de momento en vallados, tejados y muchas otras zonas de la instalación nuclear, y no se excluye que se haya extendido más allá, debido al viento y a las condiciones meteorológicas.
Según la información de que dispone Greenpeace, el accidente puede haberse debido a una fuga de ese material radiactivo debido a un fallo en alguno de los procesos de la depuración y filtrado del agua sumamente radiactiva (que ha pasado por el núcleo del reactor) durante la pasada recarga de combustible (de octubre de 2007). Por ello, según parece, el titular (Asociación Nuclear Ascó-Vandellós, ANAV) ya era conocedor del problema desde hace tiempo.
De ser así, como parece, que el accidente se produjo hace meses, ello implica un fracaso rotundo del Plan de Vigilancia Radiactiva (PVRA) de la central nuclear de Ascó y de la Red de Vigilancia Radiactiva Ambiental (REVIRA) del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN).
Greenpeace pide explicaciones urgentes y detalladas al CSN, entre otras, sobre las siguientes cuestiones:

* ¿Cómo y cuándo se produjo el accidente?

* ¿Desde cuándo lo sabe el titular (ANAV) y desde cuándo el CSN?

* ¿Por qué ha fallado la REVIRA y el PVRA?

* ¿Hasta dónde se ha extendido la radiactividad?

* ¿Qué medidas va a tomar el CSN al respecto? (incluyendo medidas sancionadoras a ANAV)
— Greenpeace

EL PUNT
diumenge, 6 d'abril de 2008>
Detecten partícules radioactives a l'exterior dels edificis d'Ascó I

Diari de tarragona
TARRAGONA | Sabado 5 de Abril, a las 20:36:h
EUiA exigeix el tancament de la central d'Ascó després de la fuita radioactiva

El Pais
Detectada una fuga radiactiva de baja intensidad en la nuclear Ascó
La emisión salió al exterior y afecta al recinto al aire libre del complejo

ACN
Detecten partícules radioactives a la central nuclear d'Ascó
Ascó (Ribera d'Ebre).- El titular de la central nuclear d'Ascó, Associació Nuclear Ascó-Vandellós (ANAV), ha comunicat aquest dissabte al Consell de Seguretat Nuclear (CSN)

TOT AIXO var pasar a l÷octubre de 2007 i (Asociación Nuclear Ascó-Vandellós, ANAV) ya era conocedor del problema desde hace tiempo.



apa noi

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Te, Edu, Sigorgik, gràcies. La companya està be però ahir es queixava que li feia mal l'espatlla. Avui va al metge un altre cop.

Mon ha dit...

et copio el logo i el posso al meu blog salutacions i anims

jo artin au ha dit...

MIlitars: "segurates" de les empreses dels poders econòmics i financers.