dissabte, 19 d’abril del 2008

Saps a què es juga a la Xina?

Amb la tornada a la feina i els conseqüents nous horaris, molt em temo que el blog patirà un canvi en la freqüència de les actualitzacions que, molt probablement, esdevindran setmanals, o quasi. Ara he penjat un post sobre transvasaments i a continuació penjo aquest sobre un acte d'Amnistia Internacional, aquest diumenge i, aprofitant l'avinentesa, sobre una campanya del PEN Internacional sobre la llibertat d'expressió a la Xina.
Saps a què es juga a la Xina?
Amnistia Internacional demana canvis en matèria de drets humans en el compte enrere per als Jocs Olímpics


Acte públic
diumenge, 20 d’abril a partir de les 13 hores
plaça de la Font, Tarragona


S'acaba el temps per millorar la situació dels drets humans

A les portes de l’inici dels Jocs Olímpics, Amnistia Internacional demana a les autoritats xineses que posin fi immediatament a les mesures repressives contra els defensors i defensores dels drets humans a Pequín i a d'altres parts de la Xina, i també contra les persones que protesten al Tibet i les regions circumdants.

A Pequín i rodalies, les autoritats xineses han silenciat i empresonat activistes pacífics de drets humans, en la “neteja” prèvia als Jocs Olímpics. Al Tibet i zones circumdants, la repressió policial i militar dels manifestants ha donat lloc a greus violacions dels drets humans en els darrers dies.

Pel que fa a la campanya del PEN, consisteix en fer viatjar un poema de Shi Tao per tot el món seguint l'itinerari de la torxa olímpica. El poema, Juny, es pot escoltar en la llengua o llengües del país que l’acull en cada “relleu”. El poema s'inspira en els fets de Ti An Men i Shi Tao és un poeta i periodista xinès empresonat que fou condemnat a 10 anys de presó acusat de “revelar secrets d’estat a l’estranger”. Va ser condemnat per un e-mail que va enviar a una pàgina web estrangera utilitzant un compte de correu electrònic de Yahoo!. Cal denunciar així mateix l’actuació del seu servidor, Yahoo, que va proporcionar la seva identitat a les autoritats xineses quan li ho van demanar.. Amb aquesta campanya es pretén denunciar la manca de a llibertat d’expressió a la Xina a través de la poesia i la traducció, de l’única manera que ho pot fer el PEN.
Podeu trobar més informació a la pàgina del PEN en català. A la pàgina hi trobareu, també, un papa del món en el qual podeu situar el recorregut del poema i escoltar-lo o llegir-lo en les diferents llèngues.

El poema és aquest:

Juny

Shi Tao

Mai de la vida
aconseguiré esquivar el “juny”.
Juny: se m’hi va morir el cor
i se m’hi va morir el poema,
també l’estimada
hi va morir en un romàntic bassal de sang.

Juny: un sol abrusador m’esqueixa la pell
i revela l’abast veritable de la ferida.
Juny: el peix se’n va del mar de sang,
neda cap a una altre lloc on hivernar.
Juny: la terra es deforma i els rius baixen en silenci,
munts de cartes ja no troben per manera
d’arribar a mans dels morts.

2 comentaris:

jo artin au ha dit...

Tampoc jo vull oblidar aquell juny,podria oblidar aquell més i aquell dia i aquell any (de fet algunes d'aquestes dades les havia oblidat; però mai vull oblidar que va ser una concentració d'estudiants demanant democràcia, i inoblidable també el retronador silenci dels governs anomenats democràtics, retronador silenci davant la violència (terrorisme, no?) exercida pel govern xinès. Està clar el que ha estat globalment decidit: abans la pasta que els drets humans.
Gràcies per estimular el record.

Unknown ha dit...

Tot això dels jocs olímpics sempre m'ha sonat a hipocresia. Suposo que els grecs s'ho deurien muntar una mica millor...