diumenge, 20 de juliol del 2008

Ampliació horaris de les terrasses?

Són 3/4 de dues de la matinada i la Plaça de la Font, si més no el tros que es veu des de casa, és ben `plena de gent. Malgrat el brogit de la gent, la cosa no és especialment molesta (ja he dit força cops que un dels sorolls que més em molesta no és el que ve dels bars sinó el de les màquines que de matinada netegen la plaça fent un soroll infernal). Tot sigui dit, no hi ha música i tinc les finestres tancades i l'aire acondicionat engegat).

Aquests dies hi ha hagut, de fet encara no s'ha resolt, força enrenou amb el tema bars de la plaça. Alguns propietaris de bars d'aquest indret han plantejat el seu interès en ampliar l'horari de les terrasses, l'Associació de Veïns de la Part Alta s'ha negat a debatre aquest tema fins que no s'aclareixin tota una sèrie d'aspèctes relacionats amb el soroll, neteja, taules, relació de cada local amb el veïnat del seu voltant, els veïns i veïnes de la plaça, prou molestos de veure com les terrasses restaven obertes fins més enllà de les tres de la matinada, han posat el crit al cel, l'Ajuntament ha procurat cercar una entesa entre les dues parts, etc.

Jo, particularment, visc a la plaça i no em molesta especialment el soroll de les terrasses, si bé he de reconèixer que alguns locals s'estan passant tres pobles pel que fa a soroll, ocupació indeguda de l'espai públic, maltracte, o si més no, desinterès per les queixes dels veïns, etc. Per altra banda, en alguns locals tampoc em sento massa ben tractat, simplement, com a client. Crec que s'hauria d'intentar arribar a consensos i acords entre veïnat i locals però si aquests darrers no incorporen unes dosis més notables de respecte pels veïns i uns plantejaments que no es basin només en el benefici a curt termini, ho veig difícil. Per altra banda la tolerància de l'Ajuntament pel que fa a l'obertura de bars a la Part Alta amb la lògica concentració en indrets com la Plaça de la Font, a on n'hi ha 19, tampoc ajuda a trobar enteses.

Reprodueixo el text de la convocatòria d'assemblea informativa que l'Associació de Veïns ha convocat pel proper dijous en el qual es fa un breu resum de la polèmica d'aquests dies, que subscribeixo totalment:

El passat 12 de juny alguns propietaris de bars de la Plaça de la Font van exposar a representants de l’Ajuntament i de l’Associació de Veïns de la Part Alta el seu interès en ampliar espais i horaris, suprimint, fins i tot, espais i mobiliari públics.

La Junta de l’Associació de Veïns es reuní el dia 18 i considerà que cal arribar a acords per garantir una bona convivència entre els negocis d’hostaleria i el veïnat, però tenint en compte la situació actual i el malestar, justificat, de bona part dels veïns i veïnes de la plaça va decidir no iniciar cap negociació fins que no s’aclareixi la relació de cadascun dels locals amb el veïnat. Per aclarir aquesta relació caldria tenir en compte aspectes com el soroll, la llicència d’activitat, neteja, ocupació de l’espai públic, contractació de personal, preus, queixes del veïnat més proper... Abans de l’estiu vinent, en funció de l’aclariment d’aquestes qüestions, es podrien continuar les converses amb la finalitat de millorar la convivència i els interessos de totes les parts.

El 15 de juliol es va fer una reunió a l’Ajuntament entre veïns i veïnes de la Plaça de la Font i el regidor Carles Castillo. A la reunió els veïns van exposar les molèsties ocasionades per alguns locals i, finalment, es va acordar que cal aplicar la normativa vigent pel que fa a espais i horaris. L’Ajuntament ho recordarà per escrit als locals de restauració i després aixecarà les actes corresponents i sancionarà als locals que la incompleixin.

Atès que els problemes i solucions de la Plaça de la Font no són, tan sols, d’aquest indret sinó que es repeteixen en altres places i carrers de la Part Alta, creiem que cal convocar una Assemblea Informativa i la celebrarem el proper dijous, 24 de juliol, a les 8 del vespre, a la Sala d’Actes de l’Antiga Audiència, a la Plaça Pallol. A l’assemblea s’informarà sobre aquest tema i es recollirà totes les aportacions dels veïns i veïnes que vulguin opinar al respecte.

1 comentari:

bajoqueta ha dit...

A Tarragona hi ha molt de soroll, i de vegades no és només amb els locals nocturs, sinó també amb altres coses. A mi per la nit em trenca el son el camió de la basura, i al matí me desperten amablement a les 7 els que netejen el carrer. Potser s'hauria de plantejar una mica el soroll en general no només el que hi ha a l'esmentada plaça.