dissabte, 24 de novembre del 2007

Llibertat per Múmia Abú Jamal

Fa anys, com a signatura dels meus emails, tinc una referència a la lluita per la llibertat de Múmia Abú Jamal. Avui hi havia una reunió a Barcelona per parlar-ne i m'ha semblat adient explicar-vos qui és (si no ho sabeu) i quines novetats hi ha hagut darrerament. A la columna de la dreta hi ha un enllaç a la pàgina d'amics de Múmia Abú Jamal.

Periodista i escriptor, ex membre del Black Panther Patry, fou condemnat a mort, acusat de l’assassinat del policia de Philadelphia Daniel Faulckner (9/12/1981). Amb més d’un quart de segle de presó, és al corredor de la mort de la presó de SCI-Greene, Waynesburg-USA.
Des del primer moment Mumia ha sigut víctima del racisme i de la injustícia. Es va negar a participar en el judici-farsa en el que fou condemnat (1982) perquè en cap moment li foren respectats els drets més elementals. Tot el procés judicial ha estat marcat per les nombroses irregularitats de les que les autoritats dels EUA s’han valgut per intentar eliminar una persona molesta per la seva trajectòria de lluita contra el sistema racista i inhumà en el qual vivim. La manipulació i denegació de proves, l’assetjament policial a testimonis i advocats, el racisme com a factor determinant per impedir un procés just i imparcial... . Malgrat això, any rera any, s’han anat acumulant les evidències de la seva inocència (la declaració d’Arnold Beverly -1999-, que confessa haver assassinat l’oficial Faulckner; nous testimonis oculars; la declaració de Terri Maureer-Carter -2001-, mecanògrafa dels tribunals de Philadelphia que, abans del judici, escoltà com el jutge Albert Sabo que va condemnar Mumia deia: "Sí, y els ajudaré a fregir el negre" referint-se a Mumia y a la cadira elèctrica... ).
Pràcticament des de l’inici hi ha un moviment internacional de suport a Múmia que reclama un nou judici just.
El passat 17 de maig de 2007, es va celebrar la última vista en el cas de Mumia. Les autoritats judicials han de resoldre sobre la seva inocència i sobre les irregularitats en el judici. Però davant l’expectació que ha aixecat el cas estan dilatant el moment d’anunciar el veredicte.
Darrerament, també, Múmia Abu Jamal ha estat acceptat com a membre del PEN (l’organització mundial pels drets dels escriptors) i ha rebut la visita del premi Nobel de la Pau Desmond Tutu que afirmà: “M’oposo a la pena de mort en qualsevol cas, i dono suport a la petició d´un nou judici per Mumia Abu-Jamal.”
Finalment, s’ha estrenat “A presó la meva vida sencera” (In Prison my Whole Life), un documental que sobre Mumia Abu-Jamal , dirigida per Marc Evans y produïda per Livia Firth y Nick Goodwin Self. La pel·lícula té entrevistes amb personatges com: Alice Walker, Angela Davis, Noam Chomsky, Amy Goodman, Ramona Africa, i els músics Mos Def, Snoop Dogg y Steve Earle.

El documental In Prison my Whole Life) segueix la trajectòria de William Francome, un jove anglès que va nàixer el día que l’oficial fou assassinat, per descobrir perque el cas de Múmia ha sigut una pedra angular per la gent que està contra la pena de mort.

El documental, a més, presenta proves gràfiques que no van aparèixer en el judici i que podríen corroborar el que infinitat de grups i associacions de tot el món venen proclamant des del seu empresonament, la inocència d’aquest periodista.

Amnistía Internacional que, en un informe anterior, arribà a la conclusió que el judici original fou injust, dona suport al documental com a part de la seva campanya internacional contra la pena de mort. La directora d’Amnesty International UK Kate Allen diu: "Es aterrador que el sistema de justícia dels EUA ha fracasat repetidament en dirigir-se a la horrorosa violació dels drets fonamentals de Mumia Abu-Jamal a un judici imparcial.

Seguidament, un trailer del documental:



3 comentaris:

zel ha dit...

Jo sí en sabia quelcom, perquè hi vaig arribar per una altra pensa de mort, i a la pàgina d'amnistia, vaig signar, també, però és bo de fer-ne publicitat, fa tants anys que és tancat que la gent oblida els qui no veu. Gràcies pel record.
Abraçades!

Jobove - Reus ha dit...

un molt bon post, gràcies per explicar-ho

salut !!

Carlinhos Medeiros ha dit...

No paris camarada! Encara que paire el desânimo,força! La pau sagna i necessita de nosaltres...