dissabte, 26 d’abril del 2008

"errors" policials i judicials

De tant en tant penjo algun post en el que manifesto els meus temors per la criminalització dels moviments socials, la retallada de les llibertats i la militarització i policialització de la societat. Normalment, rebo comentaris dient-me que exagero, que la policia tan sols serveix al ciutadà i coses més dures.
Amnistia Internacional denuncia coses semblants a les que jo dic (de fet, en alguns posts m'he limitat a parlar d'informes d'AI) en documents com "Sal en la herida" que denuncia la impunitat policial.
Aquests dies ha passat quelcom que m'obliga a fer un nou post: la detenció del professor de la URV i creador de Tinet, Manel Sanromà, a causa d'un error policial i judicial.
El diari El Punt d'avui informa amplament del cas per la qual cosa no reprodueixo la notícia.
A banda del fet en sí, que em sembla brutal i denunciable (ja se que la realitat supera la ficció) .per cert, vagi per endavant el meu suport pel Manel Sanromà-, hi ha una cosa que em preocupa, fins i tot, més que el cas en sí: el fet que Sanromà tingués fitxa policial. I que tingués fitxa policial no per haver estat detingut, jutjat, empresonat... sinó perquè un dia va denunciar un robatori. I em sembla preocupant que testimonis en judicis, per exemple, també en tinguin. Com diu El Punt, "La policia de la Generalitat disposa d’una base de dades informàtiques en què consten totes les persones que en algun moment han tingut relació amb la policia, ja sigui per haver denunciat algun fet, per haver-ne estat testimoni o bé per haver estat detingut o denunciat". Pensar que les persones que hem declarat als Jutjats al haver-nos autoinculpat d'haver avortat o d'haver acompanyat una dona a avortar, les persones que hem estat identificades en el transcurs d'actes pacifistes i/o antimilitaristes, etc. possiblement tenim fitxa policial (cosa que cal dir que tampoc és que em sorprengui massa) em sembla molt preocupant.
No em vull allargar i, per tant, ràpidament, comento que en El Punt apareix una altre notícia informant que "Absolen tres policies de Nova York acusats d’haver matat un home negre" i que, com ja vaig dir, fa uns dies, la denuncia presentada en el Jutjat de Guardia denunciant un mosso d'esquadra que va contusionar una companya en el transcurs d'una acció pacífica i pacifista ha estat arxivada perquè segons sembla "la policia va actuar de forma proporcionada (?)" i és "normal" que en coses així passin coses com aquestes. Evidentment s'ha presentat recurs però és imaginable pensar en el que passarà.
Adverteixo, per si un cas, que el vídeo que penjo és el del cas d'En Rodney King i que la ciutat és Los Angeles i la policia la d'aquella ciutat, Deu me'n lliuuri d'insinuar que a casa nostra puguin passar coses d'aquestes.

13 comentaris:

jo artin au ha dit...

Hòsties, és increïble. En aquests temes és difícil exagerar. El que és exagerat són els fets i els símptomes que estan ocorrent de manera incrementada des de fa temps, massa temps. Que en els instituts -i es pensi a vegades com a necessari i positiu en les escoles de primària- hi hagi guardes de seguretat (policia privada)és un indubtable símptoma del fracàs -NO SOLAMENT ESCOLAR- educatiu d'aquesta societat. I dir societat és una abstracció: l'educació sempre és personal, no pot succeir més que estre persones I SOBRE TOT EXISTEIX LA MENA D'EDUCACIÓ TAL COM COM ESTEM LES PERSONES: HEM DE ESTAR FORÇA FOTUTS PER TRANSMETRE I AFAVORIR AQUESTA "QUALITAT" D'EDUCACIÓ D'INCREMENT REPRESSIU I CADA COP MENYS COMPRENSIUS DE CAUSES I MOTIUS ESTRUCTURALS I DE FONS.
A cuidar-se.

jo artin au ha dit...

... i aquest cas d'en Manel Sanromà il·lustra dramàticament l'infantilisme d'aquesta societat: ha succeït per manca de responsabilitat i per deixadesa vers les persones, en aquest cas la concreta d'en Manel (que no conec més que pel succeït)
(hi ha una pel·licula que recordo vagament -i no recordo el titol- en que la caiguda accidental d'una mosca sobre l'escrit que es mecanografia elimina una lletra o la fa il·legible, canviant-li el nom a algú... sobre qui es desencadenaran un seguit de successos -inesmenables donada la fèrria societat i mentalitat burocràtica i sense responsabilitat personal- que amargaran l'existència del protagonista: aquesta pel·licula no exagerava ni un pèl, era una crida d'atenció sobre UNA PART de la realitat que volem veure oculta, inexistent. Esperem que una altra part del que també hi ha pugui restablir, si més no en justicia, a Manel Sanromà.

Carme ha dit...

impressionant la brutalitat ""policial"" d´aquest video que has penjat. pel que fa a lo que explicaves abans.. no sabia que ens tenien a tots els que haviem fet alguna denúncia fixats. de veres que aixo es cert?? fua!!

no ho se noi. pero a voltes sembla que la llibertat d´expressió en aquest país tingui un preu.. pel que fa a lo que expliques de la teva companya, noi, em sap greu. No se.. es aquesta nostra societat de vegades una mica boja..

zel ha dit...

Saps què? A la mèèè la poli, tota la poli, només emprenyen i no solucionen res...

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

És vergonyós tot plegat. I el que no et puc dir de l'Estat Espanyol amb Policia i Mossos d'Esquadra.

Jobove - Reus ha dit...

lamentable, com diu la zel, enlloc d'ajudar només fan que estorbar

Anònim ha dit...

només hi ha una cosa bona en tot aquesta història del Manel Sanromà, la igualtat de tracte.
tot i anar acompanyat d'un expresident de la diputació, tot i tenir contactes al més alt nivell polític, de res va servir.

és trist, però com a mínim són igual d'inútils per tothom....

a mi m'ha recordat a la pel.li de la sandra bullock (ui que poc fashion que sóc) the net, on li canvien la identitat i li foten mil putades... aquí, però, no s'ha tractat d'un contuberni massònic, sino de pura i dura inutilitat...

ara només faltaria saber si la jutge de lleida va actuar amb desidia per còstum o per fil.liació política ....

salutacions cordials
ricardo santiago

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Tens raó, Joan, increible. Per`po la realitat supera la ficció.

Dons jo tinc la sensació que saben fins el color de la roba interior, Aina.

Zel, Blas, Te, gràcies ;-)

Ricardo, em fa l'efecte que ni això. Si arriba a ser un altre em fa l'efecte que, a sobre, s'emporta quelcom més.

aigua ha dit...

Fa por pensar que un "error" així et pot camviar la vida...i que ells ,encara que no tinguin raó, tenen més punts per guanyar que nosaltres.

Unknown ha dit...

La policia den Saura segur que te una bona base de dades de totes les persones que en un moment o altre hem somiat a canviar el món.

Potser millor el PP directament i fora històries ensucrades.

Jordi Pinyol ha dit...

Sobre el meu post dedicat als 'Màrtirs de Xicago' tens raó. De fet, en una de les relectures del post ja vaig veure que els números no acabaven de quadrar. És el que té recórrer a determinades fonts d'informació, com wikipèdies o similars, que de vegades no contenen tota la informació completa. Ja he afegit el 'màrtir' que faltava.

Jordi Pinyol ha dit...

Ah.. I sobre el teu post, res a afegir que no s'hagi dit ja per aquí. Només dir allò que per a alguns (potser masses) sembla que els temps tampoc han canviat tant com voldríem. Coses així recorden aquells temps no tan llunyans en què et manifestaves lliurement i pacíficament i apareixia un gris amb la seva porra fotent-te òsties fins que en tenia prou.

Arriba un punt que no pots evitar pensar que els d'ara són els mateixos "gossos" amb diferent collar...

Anònim ha dit...

Hola!!

Esperem poder comptar amb les teves aportacions!!

Salut!