dimarts, 1 d’abril del 2008

Meme de l'aigua o "aprovechando que el Pisuerga pasa por Valladolid" ;-)

Aquests dies l'Oriol Vazquez i jo hem tingut una mica de debat al voltant del robatori d'un quadre a l'Ajuntament. Ell (i bona part de blocaires de l'òrbita de CiU), basant-se en unes dades misterioses de font secreta (?) i en la declaració de la persona encausada pel fet, han carregat contra els socialistes amb l'excusa que la persona que va sostreure el quadre era assessor del grup socialista. Jo (que no soc socialista, per si algú en té dubtes ;-), però conec alguna cosa del tema perquè treballo al Servei Municipal d'Ocupació mantinc que aquest senyor no és un assessor del grup socialista sinó un participant en un programa d'ocupació, concretament un Agent d'Ocupació i Desenvolupament Local. En tot cas podríem debatre que s'entén per assessor, que no càrrec de confiança, però l'Oriol ha preferit fer cas de les fonts secretes i misterioses. No sé si és a partir de la coneixença al voltant d'aquest debat o per altres motius, el cas és que l'Oriol m'ha passat el Meme de l'aigua.
Tenia dubtes a contestar-lo perquè em fan una mica de fàstics els canvis d'aquests dies: de trasvassistes a antitrasvassistes, d'anti trasvassistes a trasvassistes i, tiris i troians, aprofitant qualsevol excusa per la lluita partidista; però tenint en compte, per una banda, que sempre que algú m'ha passat un meme l'he contestat i, per altra, que fa temps volia dir quelcom sobre l'aigua, ho faig, deixant clar, això si que l'allau d'informació no vol dir que estiguem ben informats i, en aquest moment em sembla que tinc més dubtes que certeses:

El riu Ebre - foto extreta de http://www.elcami.org/

Creus que davant les decisions relatives a la cessió d’aigües a d’altres territoris, com ara la venda d’aigua dels aqüífers de Tarragona a Barcelona, s’haurien de fer consultes populars?

Probablement, sigui cert que la democràcia és el menys dolent dels sistemes polítics coneguts, però, probablement, també, sigui cert que el sistema democràtic actual no és la panacea universal; que, sovint, aquest sistema no és més que un miratge perquè empreses, corporacions i altres entitats amb interessos que no concorren a unes eleccions facin la seva; que, sovint, els polítics que governen obliden que ho fan mercès als vots d'una part força reduïda dels habitants del territori que governen (si descomptem les persones que no són al cens electoral, les que s'han abstingut, les que han votat altres opcions, etc. acostuma a quedar un nombre força reduït); que caldria cercar maneres perquè els habitants d'un territori puguin expresar-se, manifestar-se i participar en el govern d'aquell territori, etc. Des d'aquest punt de vista és evident que cal tenir en compte l'opinió de TOTA la ciutadania i que els vots en un determinat moment no són cap aval per fer el que roti en qualsevol moment i, fins i tot, en contra del programa amb el qual es van obtenir els vots que permeten governar. Les consultes populars poden ser una de les maneres de tenir en compte l'opinió de la ciutadania. També és cert que sense una bona informació i plantejaments tampoc és cap solució màgica a res.

Creus que la ciutadania de Tarragona ha rebut informació suficient sobre com estalviar aigua i com contribuir a pal·liar la sequera?

Crec que ni la ciutadania de Tarragona, ni la d'altres llocs, ha rebut la informació necessària, no sols per estalviar aigua i/o contribuir a pal·liar la sequera, sinó, el que és més greu, ni per conèixer tots els interessos i negocis que es mouen en el tema de l'aigua i la situació real d'aquesta problemàtica.

Considera que s’ha fet una bona gestió de l’aigua i s’han adoptat mesures vàlides per pal•liar la sequera?

Evidentment, que no i, evidentment, també, la responsabilitat no és únicament dels governs actuals. Hem passat de viure en el país de xauxa en que lo del canvi climàtic era una conversa de sobretaula referent a coses llunyanes a un allau d'informació sobre situacions d'emergència, sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona, que ens treuen la son. Les solucions, com no, urgents per ja mateix. No crec que aquesta problemàtica sigui de fa quinze dies i, per tant, aquest i els anteriors governs haurien d'haver previst la situació i haver vertebrat tot el relacionat amb l'anomenada "nova cultura de l'aigua".

S’haurien de demanar responsabilitats polítiques per les qüestions anteriors?

Responsabilitats polítiques per les qüestions anteriors? o sigui per la manca de planificació del govern actual i dels anteriors? Dons em semblaria perfecte.

Malgrat que el meme em sembla que es feia pensant en un territori determinat crec que no s'hi pot limitar i, per tant el passo a:

Jordi Martí Prendre la Paraula
Jesús M. Tibau Tens un racó dalt del món
Jacme el Basar de les espècies
Emigdi Subirats Lletres ebrenques
Te la Ma Maria

Per acabar el post (ja sé que faig uns posts massa llargs però que hi farem) penjo el darrer manifest de la gent de la Plataforma en defensa de l'Ebre.

Per una Nova Cultura de l’Aigua, No als transvasaments

El govern català està aprofitant l’actual situació de sequera per impulsar els transvasaments i les interconnexions de xarxes que fins fa poc assegurava que amb la “nova” gestió de l’aigua mai es farien.
Ens ha sorprès que a tres setmanes de la finalització de la campanya electoral , on tots els partits catalans , menys el PP, s’han passejat per les Terres de l’Ebre anunciant que si guanyaven les eleccions enterrarien definitivament els transvasaments, el govern català es presenti el transvasament del Segre a l’àrea metropolitana de Barcelona.
Això, juntament amb la interconnexió de xarxes, la prolongació del minitransvasament de Tarragona i els canals Segarra-Garrigues i el Xerta-Castelló són obres ja previstes i/o proposades pels anteriors governs de CiU i PP i àmpliament rebutjades per la societat ebrenca, ja que de fer-se suposaria la liquidació del Riu i acceleraria la desaparició del Delta de l’Ebre.
Per tan , l’actual govern està executant, i amb prepotència, el que quan estava a l’oposició “s’oposava fèrriament”. Tristament, es confirma l’acudit tòpic sobre l’ètica de determinades formes de fer política.
El transvasament del Segre afecta greument a la qüal.litat i la quantitat de les aigües necessàries per a mantenir el bon estat del tram final de l’Ebre i el Delta, profunditza el desequilibri territorial i no te cap utilitat ni eficàcia real per a pal·liar la situació actual.
El govern català no està gestionant la sequera amb honestedat : el mateix dia que anuncia el transvasament del Segre/Ebre, aprova el desenvolupament de nous regadius. Això, és una gran contradicció que fa molt poc creïble la “bona “ intenció del nostre govern al qual declarem transvasista.
Per tant la Plataforma en Defensa de l’Ebre denunciem que aquesta política de transvasaments, canals i interconnexions de xarxes no te res que veure amb l’actual sequera i suposa una confrontació amb la gent de les Terres de l’Ebre que estimem i defensem la necessitat de mantenir uns rius vius i nets lluny de les especulacions i mercantilismes a les quals s’ha plegat l’actual govern.
Demanem a la població de Catalunya l’ajut necessari per a evitar, una vegada mes, que per afavorir grans interessos financers i politics es sacrifiqui una part del territori, que encara que estigui menys desenvolupada, també forma part d’aquest gran país que s’anomena Catalunya.

I a la gent de l’Ebre li diem que ara és l’hora d’aturar la segona onada transvasista.

Lo Riu és Vida

No als transvasaments

Visca les Terres de l’Ebre !

Plataforma en Defensa de l’Ebre

26.març 2008

15 comentaris:

emigdi ha dit...

Josep Maria,
ja el contestaré. sóc antitransvasista sense embuts. Veurem si me'n surto en les meues argumentacions, gens tèniques, molt sentimental de la terra.
salut des de Campredó.
emigdi

Josep Maria Yago Suau ha dit...

gràcies, Emigdi :-)

Jobove - Reus ha dit...

és dificil decidir-se, qui no s'enrecorda dels carajillos salats que ens preniem fa molts anys

contestaré mes endevant a aquest meme, sino amb les mateixes preguntes amb algun post, està per veure i gràcies per pensar amb mi

salut

Josep Maria Yago Suau ha dit...

em sembla perfecte, Te. Gràcies

Anònim ha dit...

meme fet!

:D

http://www.basar.cat/?p=324

Josep Maria Yago Suau ha dit...

gràcies, Jacme :-)

Unknown ha dit...

Els de l'ACA són uns bocamolls que sota vernís de ciència ens volen fer passar gat per llebre.

Perquè el poble no pot participar?

Perquè s'ignora la PDE?

Josep Maria Yago Suau ha dit...

ahir vaig al·lucinar veient algun bocí del debat del 33. El representant de l'ACA deia que hauríem d'aprendre dels animals que quan hi ha sequera van a beure aigua, plegats, d'on n'hi ha. I jo em pregunto, on és el simil? perquè no anem tots on hi ha aigua enlloc de portar-la amunt i avall? Gràcies, Tondo.

Mon ha dit...

abans als pobles i les viles hi havia la "piscina municipal" o la bassa del vei i res mes...ara hi ha tresmil urbanitzacions xalets adossats piscines comunitaries i molt poca conscienc.... Jo prohibiria construir mes piscines comunitaries

mossèn ha dit...

llarg ??? ... no !!! ... llarguíssim !!! ... salut tio bueno

Oriol ha dit...

Josep Maria, no són informacions misterioses, és el que ell mateix va dir quan el van detenir, que era assessor, ara potser hauríem de parlar del que entén ell per assessor, però en cap cas són misterioses ni falses aquestes informacions.

I el meme te l’he passat ja que també creia interessant saber una mica més sobre la teva postura respecte al tema de l’aigua, no és que hi hagi cap rerefons ni res estrany per darrera....

Josep Maria Yago Suau ha dit...

piscines, gespa... evidentment, te a veure, Mon.

Gràcies, mossen,

Hola Oriol, misterioses no ho sé, secretes si i falses també (excepte que aclarim que és o no és un assessor). Pel que fa al meme ja m'imagino que no hi ha cap rerafons extrany darrera, excepte la preocupació per la venda d'aigua a Barcelona, clar.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

ICV viu la seva pitjor etapa des de la fundació del partit. S'enten per partit, el conjunt dels seus homes i dones que formen part d'un col·lectiu de manera majoritàriament voluntària i cotitzant. Els episodis passats de crisi electoral o orgànica, derivats de la mateixa identitat política, eren una expressió normal d'un procés de canvi en un context de reformulació de les idees d'esquerres. Ara estem davant d'una altra cosa.
La participació d'ICV-EUiA al govern tripartit presenta problemes de relació amb la societat i amb la pròpia militància. Molts hem hagut de contemplar, estorats, com ICV-EUiA després d'un magnífic resultat electoral (12 diputats a les autonòmiques), era desprovist d'una vicepresidència d'un govern de "tres" pactat entre "dos" (PSC-ERC). Després vingué l'assumpció mai deliberada entre la militància del paquet d'Interior, en detriment d'àrees socials que mai es reclamen. Després la desaparició del sentit polític de la presidència del partit, desdibuixada en un hiperinstitucionalisme governamental lògic però gens operatiu en la projecció del projecte ecosocialista. Enmig queda la jugada de Maragall expulsant Salvador Milà del primer govern. Milà marcava perfil, explicava el sentit ideològic de la seva acció de govern (això no agradava a l'establishment i aquest va pressionar Maragall i, per extensió, a tots els factors sociovergents derivats).
L'arribada de Baltasar, poc sensible als gestos contraproduents (la foto amb el constructor Reyna, davant del pacte d'habitatge, com exemple del que dic), és de domini públic i ara, amb l'aigua, és massa evident: esquitxa ICV-EUiA amb una relació nefasta amb el territori, les institucions, els sectors productius, les plataformes ciutadanes, la comunitat científica.

Cal una dimissió? No pas. Una és poc: Dues! Una dimissió de govern per ser mal gestor. Una altra dimissió de partit, per haver provocat un divorci incalculable entre el que som i el que volem ser.

Voleu més: llegiu-vos l'article de l'amic Martí Rosselló al seu blog: http://www.lacoctelera.com/martirossello

Oriol ha dit...

La persona imputada a la qual li han caigut vuit mesos de presó ( tot i que no hi entrarà ),quan és detingut declara que ell és assessor, i segons tu aquestes afirmacions meves, que les trec del que ell va dir el dia de la detenció, són falses i secretes?

Que entens tu per secretes i falses doncs?

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Oriol, no maregis la perdiu i a veure si ens entenem, a banda del fet que ell digués que era assessor, fa dies, en el teu blog, vaig afirmar que aquest senyor no és assessor del grup socialista. Tu vas afirmar que si. Una altra persona et va demanar d'on ho treies i vas dir que no ho podies dir. Jo també ho vaig preguntar i em vas dir: "D'on ho he tret no ho diré, així que també entenc que puguis pensar que treballava com a participant d'un programa d'ocupació". A això li dic afirmacions secretes.
Pel que fa a les declaracions d'aquest senyor tu sabràs la credibilitat que hi dones. En qualsevol cas jo reafirmo que és un Agent d'Ocupació i desenvolupament local i tenint en compte que la corporació ha presentat un recurs perquè la sentència també parla d'"assessor" espero que, amb els papers per davant, quedi clar.