divendres, 5 de novembre del 2010

No al racisme i la xenofòbia a la política catalana!


SOS RACISME ha engegat una iniciativa adreçada a recollir el màxim nombre d'adhesions d'associacions a un manifest contra l'augment del racisme i la xenofòbia en la política catalana. Ahir, justament, arran l'avinentesa de veure de nou la pel·lícula Arde Mississipi, parlava amb una persona del racisme i mantenia que s'està permetent aquest creixement generant actituds ignorants i brutals com algunes que apareixen a la peli. Les actuacions de PxC i del PP, principalment, davant la passivitat general em semblen perillossissimes. Evidentment, encara que insuficient, me n'alegro de la iniciativa.

Creiem que és necessari un posicionament contundent del teixit associatiu català ver l'augment del racisme a la política catalana. Per això és important que siguem moltes entitats les que sotasignem aquest manifest que us adjunto.
El dia 9 de novembre 12 entitats catalanes entreguerem aquest manifest al President del Parlament de Catalunya, demanant que la institució tingui una actitud contundnet contra aquells discursos o propostes que promulguin la desigualtat, la discriminació o la criminalització de qualsevol membre o grup de la societat catalana per motius d’ètnia, nacionalitat, color de pell, cultura o religió, independentment del grup polític o parlamentari, o del líder polític que els promogui.

Aprofitem l'ocasió per convidar-vos a veure el 2on Capítol de Els Mistos Electorals, una iniciativa que hem engegat per apagar els focs del racisme a la campanya i precampanya electoral

Manifest contra l’augment del racisme i la xenofòbia

en la política catalana

Durant els darrers mesos, a Catalunya hem viscut un augment i una extensió preocupants del discurs racista i xenòfob. Alguns partits polítics catalans, en la seva cursa frenètica per aconseguir més vots i oblidant la seva responsabilitat social, han apropat el seu discurs al de l’extrema dreta, i alguns fins i tot n’han assumit els posicionaments, fent bandera del racisme i de la criminalització de les minories, i exacerbant el discurs contra les persones immigrades.

La complexitat del context actual, la crisi econòmica i social i la gestió que se n’ha fet, han generat un brou de cultiu idoni per a un augment de posicionaments i discursos racistes en contra de les minories, sovint basats en l’exageració del conflicte i alimentats tant per alguns partits polítics, com per determinats mitjans de comunicació, que sovint obliden que darrera de grans titulars hi ha unes persones que pateixen les conseqüències de ser assenyalades, criminalitzades i deshumanitzades.

Aquest discurs de polítics i mitjans estimula els conflictes que es desenvolupen al carrer, a l’escola, a la feina,... i contribueix a eixamplar la fractura social, en la mesura que enceta una dinàmica de retroalimentació molt perillosa. Intentar treure rèdit electoral del descontentament social, fomentant pors i prejudicis i utilitzant arguments demagògics, forma part de la política de molts grups: aquells partits i líders polítics que no compleixen els compromisos signats en el Pacte Nacional per la Immigració.

L’augment del racisme i de la xenofòbia que s’ha fet palès aquests darrers temps ens fa preveure que la situació anirà empitjorant a mesura que s’acostin les eleccions al Parlament de Catalunya: el discurs es farà més extremista i les conseqüències que se’n derivaran per a la convivència i la cohesió social seran més greus.

Des d’aquestes premisses i davant del perill que la situació empitjori les entitats sotasignades s’adrecen al Parlament de Catalunya, com a màxima Institució de representació del poble català, i amb tot el respecte, demanen:

- Una actitud contundent contra aquells discursos o propostes que promulguin la desigualtat, la discriminació o la criminalització de qualsevol membre o grup de la societat catalana per motius d’ètnia, nacionalitat, color de pell, cultura o religió, independentment del grup polític o parlamentari, o del líder polític que els promogui.

- L’ús decidit, si calgués, dels instruments legals existents, recollits al Codi Penal (article 510 i 607.2), per condemnar la incitació a l’odi racial entre col·lectius.

Aquestes demandes s’haurien de concretar en un compromís públic, per part de la Institució, de vetllar per la convivència i la cohesió social del poble de Catalunya i, partint de la lluita contra el racisme, per la construcció d’una societat més justa i inclusiva, amb igualtat de drets i d’oportunitats.

Tenim present que vetllar per la convivència i la cohesió social és precisament una de les comeses del Parlament de Catalunya, però considerem que en el context actual és necessari reafirmar-la.