diumenge, 3 de juny del 2007

Paraules per la Pau - juny 2007


Aquest matí hem fet Paraules per la Pau.

Aquest cop hem repassat el resultat de les eleccions municipals (abstenció, vots en blanc, canvi govern municipal i desaparició candidatura ICV més sensible a les propostes de la Coordinadora), el dia de las "Fuerzas Armadas" a Gijón, Actes pendents (6 de juny, a les 20 h., a La Vaqueria, lectura de poemes palestins i projecció audiovisual i 7 de juny, a les 19,30 h., a la Sala de Graus de la Facultad de Jurídiques de la URV, Av. Catalunya, presentació del llibre de les Jornades sobre el Moviment per la Pau a Catalunya.

Després, Montse Capdevila, de la Xarxa d'Enllaç amb Palestina ha presentat l'exposició "Palestina una nació assetjada per l'ocupació colonial" que hem instal·lat a la Plaça (malgrat els problemes que ens ha creat el ventijol que feia) i ha recordat els 40 anys de resistència a l'ocupació de Palestina, llegint alguns fragments del següent manifest:

Podeu veure algunes fotos de l'acte a http://usuaris.tinet.org/tgnapau

MANIFEST

40 ANYS DE RESISTÈNCIA PALESTINA CONTRA L'OCUPACIÓ MILITAR ISRAELIANA
60 anys de lluita contra l'apartheid a l'Estat d'Israel

Aquest any marca el 40è aniversari de l'ocupació de Gaza i Cisjordània (el juny de 1967), així com el 60è aniversari de la resolució de l'ONU referent a l'establiment de dos estats en l'antic mandat de Palestina (el novembre de 1947).

Partim d'aquestes dues efemèrides per exigir la fi immediata de l'ocupació israeliana, i l'establiment d'una pau justa i duradora entre dos estats, Israel i Palestina.

Els quaranta anys d'experiència d'ocupació han demostrat que no hi ha una solució militar al conflicte al Pròxim Orient, i que la pau és necessària per a tothom. No obstant això, el govern israelià, amb el suport de l'Administració dels Estats Units, estén els assentaments en els territoris ocupats palestins, intensifica el setge polític i econòmic del poble palestí, hi provoca la fam i practica una política de fets consumats amb l'objectiu d'impedir l'establiment d'un estat palestí independent.

Les bases per a una solució del conflicte ja han estat definides per l'Organització de les Nacions Unides i han estat acceptades pel moviment nacional palestí i els grups pacifistes israelians. Les fronteres del 4 de juny de 1967 (la Línia verda) seran les fronteres acordades entre l'Estat d'Israel i el futur Estat independent palestí, un al costat de l'altre. A Jerusalem hi haurà dues capitals –la capital d'Israel i la capital de Palestina. El Mur de l'Apartheid i totes les colònies israelianes en els territoris ocupats palestins seran desmantellades. Els drets de la població palestina refugiada seran satisfets a partir de les resolucions de l'ONU.

Els 40 anys d'ocupació, i la consegüent perpetuació del conflicte, han estès la guerra entre altres països de la zona i són una amenaça per a la pau a la regió i arreu del món.

Les persones i entitats sotasignants fem una crida als nostres governants perquè facin seu el compromís amb la cultura de la pau, expressat de manera àmplia i reiterada per la ciutadania del nostre país.

És per això que exigim les mesures següents:

-Recolzament de l'Estat espanyol i la Unió Europea al nou govern palestí d'unitat nacional i aixecament immediat del bloqueig econòmic sobre el govern palestí.
-Suspensió del comerç d'armes entre l'Estat Espanyol i l'Estat d'Israel.
-Ajuda econòmica urgent per tal de fer front a la catàstrofe humanitària que pateix la població palestina.

LA PAU ÉS POSSIBLE I NECESSÀRIA!

Plataforma Aturem la Guerra, Fundació Pere Ardiaca, Xarxa d’Enllaç amb Palestina, Sodepau, Fundació Alfons Comín, Fundació Món-3, Justícia i Pau, Col·lectiu Palestina Lliure, Associació Talassemtane, Brigada Catalana Venceremos, Movimiento de Solidaridad Internacional, Revista Illacrua, Associació Catalana per la Pau, Fundació L'Alternativa, Foro per a la defensa de la Tercera Edat, Intersindical Alternativa de Catalunya, Fundació Congrés Català de Salut Mental, SOARPAL (Solidaritat Arbúcies-Palacagüina), MónDivers, ACSUR Las Segovias-Catalunya, Institut de Drets Humans de Catalunya, CIEMEN, IGMAN-Acció Solidària, En Lluita, Comunitat Palestina de Catalunya, Confederació General del Treball (CGT).

3 comentaris:

Waipu Joan ha dit...

i llegia al Diari:
L'Exèrcit israelià cus a trets dos menors palestins a la frontera de la franja de Gaza.

(!)

No comprenc.

Luz ha dit...

La paz es posible y necesaria, pero nunca se conseguirá velando por los intereses de un solo grupo o estado en este conflicto, tendremos que defender y contemplar que para todos los ciudadanos envueltos en el, las medidas tomadas sean justas y cumplan con un mínimo de requisitos para todos, no solo uno y en el documento firmado solo se menciona a palestina... así no se llegara a ningún lado.

Completamente de acuerdo...

“y el establecimiento de una paz justa y duradera entre dos estados, Israel y Palestina.”

Y después de leer esto no se hace mención de los derechos ni de las injusticias cometidas contra el pueblo israelí, (que existen) decir que no, seria negar la existencia misma del conflicto, solo se menciona el pueblo palestino y así no se llegara a ninguna parte, para AVOCAR por la paz hay que tener en cuenta a todos los que están envueltos en este conflicto, incluyendo al pueblo israelí.

El paralelismo de la justicia proporcionara los medios para la paz, sera la única forma de lograrla.

“Si quieres la paz, no hablas con tus amigos. Hablas con tus enemigos.”

“O caminamos todos juntos hacia la paz, o nunca la encontraremos.”

Saludos

Anònim ha dit...

Olá Josep. Te escrevo em português, pois creio que me faço entender, não?

São muito belas as postagens do teu Blog, no que diz respeito a paz.

Sobre a ocupação palestina, são mais de 6.000 anos de opressão se levarmos em consideração que eles são o povo Filisteu.


Sobre o post ofertado ao Tondo, ele é uma pessoa muito especial, merece nossa justa homenagem.

Tuas postagens com ilustrações, nos deixa conhecr o teu belo país, teu belo povo.

Abraços,