dimarts, 15 de setembre del 2009

La ONU acusa Israel de violar la llei internacional i de cometre crims de guerra mentre els defensors d'Israel critiquen una protesta pacífica


El dia 11 de setembre es va celebrar la Diada Nacional de Catalunya. Segons la web de la Generalitat, al voltant de 15.000 persones van assistir a l'acte institucional del Parc de la Ciutadella. La cerimònia, concebuda pel dramaturg Joan Ollé i conduïda per l'actriu Montserrat Carulla, va comptar amb la participació, entre d'altres, de l’actriu Rosa Novell, que va recitar la versió catalana de Carles Riba de “Viatge d’Ítaca”; l’orquestra Àrab de Barcelona i la cantant israeliana Noa, que van interpretar el “Cant dels Ocells”, de Pau Casals, el cantant Peret, el poeta Joan Margarit... L'acte es va tancar amb el Cant dels Segadors, interpretat pel Cor de la Cambra del Palau de la Música i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.
La Plataforma Aturem la Guerra va convocar una acció de protesta davant la participació de la cantant Noa atès el seu suport als bombardejos de l'exèrcit israelí a Gaza i la manca de resposta al diàleg demanat per la Plataforma, tant per part de la presidència de la Generalitat, del Parlament i de la cantant.

Fa temps vaig publicar un post amb informació sobre les declaracions de Noa i la carta oberta que li va dirigir la Plataforma Aturem la Guerra.

L'acció consistia en:

- A l’entrada i al parc, repartir 2000 còpies d’octavetes que expliquen per què protestem.

- Només quan la Noa canti:
Ens posarem mocadors palestins
Treurem els cartells i globus on diu “Boicot Israel”
Treurem les banderes palestines
Ens posarem d’esquena a la cantant

- No xiular ni fer soroll durant la cançó, per no mostrar una falta de respecte cap a l’acte de la Diada.

L'acció, així com el suport d'ICV, han generat força controversia i han ocasionat que sectors que, habitualment, defensen les actuacions del govern israelià, s'estripéssin les vestidures, critiquéssin amb duresa les protestes i tanquéssin files al voltant de la cantant i, com no, del seu govern.
En alguna de les crítiques es comparava la protesta amb les actuacions de la Inquisició i s'acusava els organitzadors, entre d'altres coses, d'"Inquisidors" del "Tribunal de la Correcció Política", de suport al terrorisme i de voler coaccionar, sancionar, prohibir... oblidant, interessadament, el suport institucional que es presta des de les Institucions al govern d'Israel. Tan sols un cop d'ull al blog de l'ARCCI (Associació de relacions culturals Catalunya-Israel), en el qual es fa propaganda de l'exèrcit d'Israel, permet veure el nombre de Convenis signats per aquesta associació amb diferents institucions, per exemple, l'Ajuntament de Tarragona. Recordem que, fa algun temps, amb motiu de la signatura de no se quina història cultural, l'alcalde va rebre l'ambaixador d'Israel que, com no, va parlar de política.
Casualment, el diari El Público, porta avui la notícia de que "La ONU acusa a Israel de abusar de su fuerza durante la invasión de Gaza", "El informe verifica que las tropas israelíes "violaron la ley internacional" y cometieron "crímenes de guerra""

a la foto de dalt i en aquesta es veu nens israelians pintant missatges a les bombes que cauran en territori palestí

Em sembla perfecte la recuperació de la memòria jueva a Tarragona però no com a excusa per justificar les actuacions de l'exèrcit d'Israel.

5 comentaris:

zel ha dit...

Es pot dir més alt, però no pas més clar! Jo, amb els palestins...

Artur ha dit...

L'ONU també va denunciar exactament el mateix de Hamàs. Aquesta mateixa ONU que tan bé denuncia aquests crims de guerra, va abandonar, amb la covardia que la caracteritza, a milers de tutsis a mans dels ganivets hutus. L'ONU va massacrar i assassinar, amb coneixement de causa, a 2500 tutsis a l'Escola Tècnica de Kigali. Només parlem d'uns pocs anys. L'ONU no em mereix cap credibilitat.

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Artur, exactament el mateix, no. Reprodueixo la notícia apareguda a Radio ONU: "Tanto Israel como los grupos armados palestinos cometieron crímenes de guerra y contra la humanidad durante la reciente incursión militar israelí en la Franja de Gaza, afirmó una comisión investigadora de la ONU.
El jefe de esa misión, el juez Richard Goldstone, señaló en rueda de prensa que estos crímenes no deben quedar impunes.
La Misión considera que ambas partes cuentan con los medios para procesar a los responsables en un plazo de 6 meses.
De lo contrario, recomendó que el Consejo de Seguridad de la ONU remita el caso al fiscal de la Corte Penal Internacional (CPI).
"Quienes cometieron crímenes de esta naturaleza deben ser investigados y, si hay evidencia suficiente, deben ser juzgados y castigados. También deben repararse los daños y algunas de las recomendaciones de la Misión son indemnizar a las víctimas", subrayó Goldstone.
Los expertos concluyeron que Israel dirigió el ataque a la población civil palestina en su conjunto e impuso un bloqueo que provocó un castigo colectivo. Causó la muerte de 1.400 personas y destruyó viviendas, fábricas, pozos, escuelas hospitales y otras obras de infraestructura.
Por su parte, los grupos armados palestinos efectuaron reiterados lanzamientos de cohetes y morteros hacia el sur israelí. Esto sembró el terror en esas comunidades y provocó muertos, heridos y daños materiales.

El diari El Público deia: Durante la operación militar israelí de poco más de un mes en la franja de Gaza, bajo control del Gobierno islámico de Hamás, perdieron la vida 1.400 palestinos, más de la mitad de ellos civiles, incluidos cientos de niños y mujeres. En todo 2008, cuatro personas murieron debido a los cohetes lanzados desde Gaza.

Com pots veure no és ben bé el mateix.

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Altra cosa és la credibilitat que et mereixi la ONU (de fet, probablement, en aquest tema, estaríem força d'acord). En aquest tema, de toes maneres, els informes de la ONU coincideixen amb els de la majoria d'organitzacions de drets humans (tant palestins com israelís).

jo artin au ha dit...

Considero que cada atac i abús destructiu desproporcionat del govern d'Israel és una renovada victòria de l'esperit, encara tant viu pel que es veu, del nazisme I AIXÒ PRECISAMENT ENTRE NO POCS, QUE NO TOTS,ISRAELIANS, precisament. En una ocasió (en el 30 minuts) vaig senti dir a un israelita que el que fan a un d'ells, no és que ho facin a un sinó que ho fan a totes les generacions passades, un per un. Aquest fonamentalisme explica les desproporcions inadmissibles.