divendres, 5 de febrer del 2010

triperia televisiva i triperia aristocràtica


Aquesta tarda, després de La Riera, he fet una mica de zapping i m'he quedat parat. En un programa, em sembla que d'Antena 3, una colla de tertulians bocabadats estaven parlant via telefònica amb una veu quasi inintel·ligible que desgranava excuses i lamentacions entre explicacions sobre la gelosia dels seus fills. Pels cartells d'"exclusiva" i els comentaris dels tertulians he descobert que es tractava de la Duquesa de Alba (ho he dubtat força estona, cinc cops duquesa, divuit cops marquesa, vint condesa, condesa-duquesa y condestablesa, a més de ser catorce vegades Grande de España. Amb el temps, en virtut d'herències i matrimonis, la Casa de Alba, ha anat afegint títols fins a convertir-se en la casa noble que en té més a tota Europa.

Jo, com podeu suposar, no soc cap fan de l'aristocràcia, més aviat el contrari, però no he pogut evitar sentir una certa pena per una persona de 84 anys que, probablement es trobava en un "episodi de desorientació i pèrdua de memòria" (no m'ho invento, és, simplement, el que va al·legar per justificar els improperis que va adreçar als jornalers del SOC, Sindicato de Obreros del Campo), (veieu també la notícia sobre la denúncia formulada pel sindicat).

No recordo quin programa era però, en el transcurs del zapping he passat també per Tele5 on feien el programa Sàlvame (sovint, aposentat en els sillons de la químio m'he d'empassar, si més no, el so car es veu que és un dels programes que agraden a bona part dels altres pacients) que en deu ser cosí-germà. Una colla de "tertulians", entre els quals la cridanera i gesticulant Belen Esteban, es dediquen a l'evisceració de persones "famoses" i d'ells mateixos, parlen, criden, gesticulen, mengen, ploren... Patètic! En el programa d'ahir, la Sra. Mila Ximénes, a qui el dia abans havien robat el mòbil o no se què, va aprofitar per fotre una soflama racista dient coses com què enlloc d'ajudar fora, primer havíem d'ajudar als de dins el país i altres que, voluntària o involuntàriament, vinculaven la immigració i la delinqüència. Fint i tot, el presentador, Jorge Javier Vàzquez, li va haver de fer notar que estaven en directe, amb audiència, i que determinades coses no es poden dir de determinades maneres.


Ja que estem parlant de triperia, passo a la triperia fina i torno a la duquesa de Alba. He dit que m'ha sapigut greu sentir aquesta senyora. Jo em pensava que els "grandes de España" parlaven d'una determinada manera, senyorívola i fina, i m'he trobat que aquesta, la más grande, parlava com qualsevol iaia amb demència senil (sigui dit amb tot el meu respecte per les iaies i les iaies malaltes). Seran els "grandes de España" persones de carn i ossos i amb sang vermella com la de la resta de mortals? Be, molt greu però no puc evitar solidaritzar-me amb les paraules del SOC referint-se a aquesta senyora. A l'acabament d'un acte de conciliació, previ al judici per injúries, Diego Cañamero deia que no sols no es retractarien del que havien dit sinó que «seguiremos denunciando los abusos de los terratenientes en Andalucía, sean quienes sean. Ante eso no hay nada de lo que retractarse. La duquesa que haga lo que quiera».

En un article anomenat Duquesa de Alba, "Hija predilecta de Andalucia"?, que us recomano, el SOC diu coses com aquesta: "El SOC no tiene nada personal contra la Duquesa de Alba, pero sí nos llena de indignación la clase aristocrática, pudiente y privilegiada a la que representa, ya sea conde, duque o marqués. ¿Que tienen que ver las condiciones y la vida diaria de la inmensa mayoría del pueblo andaluz con los intereses de la aristocracia terrateniente?. Los datos publicados por Intermón sobre las fortunas que se llevan éstos a costa de las ayudas comunitarias son escalofriantes. Sólo siete grandes propietarios en Andalucía se embolsan más de 14,5 millones de euros (unos 2.400 millones de ptas.), lo que representa el 25% de las ayudas totales: Hermanos Mora Figueroa-Domeq, Hermanos Barrera, Nicolás Osuna (Conde de Osuna), La Duquesa de Alba, Iñigo Arteaga Martín (Duque del Infantado), Hermanos Lopez de la Puerta y Samuel Flores. Por el contrario miles de pequeñas fincas familiares han ido a la ruina."

En resum que he vist com uns treien les tripes de "famosos" i m'he trobat en que algun dels famosos no ho era per haver participat en un programa de TV o per haver-se follat a algú més famós, sinó per la seva pertinença a una classe o categoria amb una gran professionalitat per treure les tripes del poble (ja sé que sona una mica demagògic però que voleu? és el final del post).


2 comentaris:

Anònim ha dit...

No vull semblar cruel, però la Duquesa de Alba no em fa cap mena. Un persoantge amb aquest historial no me'n pot fer. A més, en el seu estat actual, dubto que s'assabenti d'alguna cosa.

yraya ha dit...

Jo no veig la tele fa anys, no la suporto.
El teu cas ja m'ho imagino, la majoria mana, però ja podrien posar-vos música de relaxació o alguna cosa per l'estil.
Espero que et trobis bé.
Una salutació