dimecres, 7 d’abril del 2010

El negoci de la guerra (1)

una protesta de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau davant una furgoneta de reclutament de l'exèrcit espanyol

la Guardia Urbana va posar color a l'acte i va defensar els militars que se sentien "intimidats" pels activistes que foren degudament identificats

Ahir deia, bé de fet ho diu el diari Publico en l'article La guerra un negocio en auge, que l'any passat va baixar la venda d'automòbils i cases, així com els productes de consum a peu de carrer. Aquest descens no el va experimentar el negoci de la venda d'armament. No sols no va baixar sinó que va augmentar un 53% en relació a l'any anterior.

El SIPRI és L’Institut Internacional d’Estocolm de Recerca per a la Pau (Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI) un institut internacional independent que treballa per a la recerca sobre els problemes de la pau i els confl ictes, especialment sobre el control de les armes i el desarmament. El SIPRI va ser fundat l’any 1966 per commemorar els 150 anys de pau ininterrompuda de Suècia.
Bé, dons segons dades del SIPRI (En anglès. Hi ha un resum en català a la web de la Fundació per la Pau) , durant el 2009 el negoci de la guerra va moure a Espanya 964 milions d'euros. L'estat va compra armes per valor de 322 milions d'euros, però les empreses espanyoles (amb autorització del Govern) van vendre armament per valor de 686 milions d'euros amb la qual cosa Espanya es va situar en el sisè lloc del món en venda d'armament. Moltes d'aquestes armes han anat a parar a països com el Marroc, Sri Lanka o Guinea Conakry en els quals hi ha una forta repressió contra la població. En el cas del Marroc les ONG's Greenpeace, Intermón Oxfam, Amnistia Internacional i la Fundació per la Pau (que mantenen una campanya pel desarmament) denuncien que està implicat en un conflicte armat i amb greus violacions dels drets humans en el Sahara Occidental.
Durant el 2009, les empreses espanyoles van vendre 1.074 vaixells, 396 aeronaus, 51 radars,cinc vehicles blindats i dues peces d'artilleria.
Durant el govern d'Aznar es va importar armament per valor de 1.990 milions de dolars i se'n va exportar per valor de 1.275. Durant el govern Zapatero s'ha importat per valor de 1.932 milions de dolars i s'ha exportat per valor de 3.015 milions.

Si en voleu saber més us deixo un parell d'enllaços amb texts de Gervasio Sánchez

España trafica mejor
discurs amb motiu de la recollida del premi de periodisme Ortega i Gasset

Penjo el vídeo de l'assassinat d'11 persones, entre les quals dos periodistes al confondre una càmera de vídeo amb un llançamíssils:



A Vilaweb ho expliquen una mica més extensament.