dimarts, 11 de maig del 2010

Com sempre, ens toca pagar la crisi que no hem provocat

La Unió Europea, el Fons Monetari Internacional i el govern grec acaben d'aplicar un pla salvatge d'ajust estructural que colpeja durament les condicions de vida dels assalariats/des grecs/gues.

Les polítiques aplicades a Grècia son la manifestació més extrema dels intents del capital de fer-nos pagar a tots/es la seva crisi. En front d'aquests fet, les lluites socials i les vagues es multipliquen a Grècia.

No hi ha, tan sols, en joc el el futur d'aquest país, sinó la sortida a la crisi econòmica global a la Unió Europea. Ara, més que mai, la solidaritat internacional es necessària.

¡Solidaritat amb els/les treballadors/res grecs/gues!

Quan preparava aquest post s'intuïen núvols foscos sobre la península ibèrica. Avui els núvols foscos s'han condensat en disposicions del govern Zapatero que, inexplicablement, vol trobar suports en una dreta casposa, facciosa i ultraliberal. La meva postura ja ha quedat reflexada, donava suport al poble grec perquè penso que la crisi l'haurien de pagar els que l'han provocat i se n'han +beneficiat, no els més indefensos (com sempre), però perquè us en pugueu fer més càrrec us penjo alguns enllaços al respecte. Per cert, a aquestes alçades ja no es tracta de defensar el poble grec sinó de, sense ob lidar-lo, defensar-nos nosaltres mateixos/xes.

Articles

¿Salvar a Grecia? ¡ni que fuese un banco! d'Isaac Rosa "... Lo mejor de todo es que el rescate, a quien de verdad rescata, es a los “mercados”, a los poseedores de deuda griega -que con el plan europeo verán asegurada su ganancia y a intereses cada vez más altos-, y a quienes están jugando con el riesgo griego como en una casa de apuestas. Tras ser rescatado, el sector financiero está haciendo negocio con la deuda pública. Y quiere más."

Grecia no es la causa principal de la crisis del euro Vicenç Navarro "Aquest article assenyala que la situació financera i fiscal de Grècia no és la causa principal de la crisi de l’euro. Per això l’ajuda que s’ha pactat per ajudar a Grècia, encara que necessària, és insuficient. La crisi de l’euro respon al comportament especulatiu de la banca (incloent la banca alemanya) al costat de les polítiques d’austeritat (seguides també per Alemanya) que estan dificultant la recuperació econòmica."
"Lo que al ciudadano griego se le dice es que tiene que ser más austero, vivir con menos transferencias y servicios públicos y reducir sus beneficios sociales y laborales. Todo ello para que se puedan pagar a los bancos sus escandalosamente altos beneficios bancarios, basados en mera especulación. "

Grecia asume un duro ajuste de 30.000 millones de euros

Solidaritat amb les mobilitzacions a Grècia "El govern grec ha creat un estat policíac per tal de reprimir els disturbis socials que la seva pròpia agenda neoliberal ha desencadenat. L’armament continu d’una policia en expansió, l’adoptació de polítiques de tolerància zero, la reducció dels drets civils i polítics, s’utilitzen com a mecanismes de control social."

Mobilització a Atenes. Des de Grècia, crònica de la manifestació del dia 5 de maig.

Lo que de verdad hay detrás de la crisis económica en Grecia, y qué enseña políticamente sobre la actual Unión Europea Costas Douzinas The Guardian "El comisario económico Joaquín Almunia fue cínicamente claro respecto del propósito del plan de “estabilidad” al decir que Grecia necesita “más reformas en las pensiones, en la sanidad y en el mercado de trabajo”. "

Ahir apareixia una notícia que deia: El FMI dice que España debe hacer un ajuste fiscal mayor

i també: El gobernador del Banco de España advierte que el aumento del déficit está relacionado con el mercado laboral

Mentrestant, la majoria de mitjans de comunicació, han anat donant canxa a les opinions liberals en defensa del capitalisme, han callat determinades opinions i han destacat anècdotes com les referides al gos "antisistema"

Avui, mentre parlem de Grècia, ha petat la notícia:

'Tijeretazo' al gasto social.

El Gobierno baja el sueldo a los funcionarios y quita el cheque-bebé