dimarts, 15 de maig del 2007

Un ferit per tret de bala en una brutal actuació de la policia local de Reus



Fa temps que vaig comentant fenomens relacionats amb la policialització de l'exèrcit (que acabarà assumint funcions policials) i la militarització de la policia. A aquest fenòmen cal afegir les anomenades ordenances cíviques basades en la política de la "tolerància zero" de l'alcalde Giuliani a New York que no són més que la criminalització de la pobresa. Oblidant els grans mals i delinqüències com les relacionades amb l'especulació, el mobbing immobiliari i moltes altres.

Segons expliquen companys que van veure la "intervenció" de la policia local de Reus. Aquesta es va produir al voltant de les 2 h. de la matinada del diumenge 13 a dilluns 14 de maig contra un grup de gent que estava fent música al carrer, en concret al Passeig Mata, un cop acabat el Festival de Circ Trapezi, i va acabar posteriorment, a la Plaça Llibertat, quan diverses dotacions de la policia tenien retingudes a diverses persones, amb una brutal intervenció policial contra un reusenc de 44 anys que s'interessava per la situació dels seus amics retinguts.

Aquest ciutadà, en ser detingut, va rebre un tret de bala a la cama, segons la versió policial de forma "fortuita", segons testimonis presencials l'actuació policial va ser totalment desproporcionada, amb molta violència i no està tan clar que el tret fos "accidental". Posteriorment dues de les persones que protestaven per la intervenció policial també van ser detingudes. En aquests moments hi ha doncs tres detinguts en espera de passar davant del jutge, dos en dependències policials, i l'altre, el ferit de bala, ingressat a l'Hospital de Sant Joan.
La versió policial és totalment inversemblant, la roda de premsa feta dilluns al migdia pel regidor de Via Pública de l'Ajuntament de Reus, Eduard Ortiz (PSC), va ser totalment demagògica i, segons testimonis dels fets, plena de falsetats, dedicant-se a protegir i justificar l'actuació policial i a presentar els fets com un lamentable accident. Per altra banda és prou conegut el caràcter autoritari, demagògic i populista del Sr. Ortiz, éssent denunciades per part de col.lectius socials de la ciutat les seves actuacions en diversos temes.

En espera de saber de què s'acusa als detinguts, coneguts dins els àmbits culturals alternatius i el teixit associatiu de la ciutat, un nombrós grup de persones i membres de diversos col.lectius i organitzacions ja han començat a organitzar la campanya de suport als detinguts i de denuncia de la brutal actuació policial. Dilluns a la tarda es va fer una roda de premsa davant l'Ajuntament deReus i posteriorment una assemblea al local de la CGT per organitzar lasolidaritat amb els detinguts, exigir la seva posada en llibertat sense càrrecs, exigir un aclariment del greus fets produits, denunciar la falsetat de la versió del regidor de Via Pública de l'Ajuntament deReus, i demanar responsabilitats. Per començar s'ha convocat una concentració de protesta i es fa unacrida als ciutadans i ciutadanes a participar-hi massivament:

CONCENTRACIÓ DIMECRES 16 DE MAIG, 20 H. PLAÇA MERCADAL, REUS

- Llibertat sense càrrecs pels detinguts

- Depuració de responsabilitats

- Retirada cautelar del servei del policia a qui es va disparar la pistola de forma suposadament fortuita i prohibició de que torni a utilitzar armes.

- Investigació dels fets per part de l'Ajuntament i el Jutjat competent

Els fets produits són molt greus i per sort no van acabar de forma més dramàtica. No podem permetre que situacions com aquesta es tornin a produir.

La teva solidaritat és necessària.

Prou brutalitat policial!!!