dimecres, 16 de gener del 2008

Judici pels fets de Sant Pere Més Baix a Barcelona

Fa dies vaig comentar que volia parlar dels fets del 4 de febrer de 2006 en què un guardià urbà resulta ferit de gravetat, bàsicament, perque no m'agrada com tracten el tema bona part dels mitjans de comunicació convencionals.

La matinada d’aquell dissabte, un grup de joves va sortir de casa d'uns amics després d'una nit de festa. A les 6h passaven pel carrer Sant Pere Més Baix, per davant del número 55 del mateix carrer, un teatre okupat. Quan hi van arribar, hi havia un grup que discutia amb uns guàrdies urbans. En apropar-se, la policia va començar a carregar
sense que ells sabessin el motiu i no van aconseguir sortir-ne pels cops que rebien. Plovien tot tipus d'objectes des dels balcons. Quan la situació va dissipar-se, hi havia set persones detingudes i un policia inconscient. Dos joves més van ser detinguts a l'Hospital del Mar, a on van anar després de patir un accident en bicicleta i que no tenien cap relació amb els fets. Els detinguts van denunciar tortures de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra, tant en el moment de la detenció com durant la seva estancia a comissaria, a l'hospital i durant els trasllats. Mostraren múltiples contusions en tot el cos, cops al cap, ulls morats i dos d'ells braços trencats. Sis van quedar en llibertat amb càrrecs, les altres tres estan en presó preventiva; un d'ells acusat d'atemptat contra l'autoritat i els altres dos d'intent d'homicidi a un agent de la Guàrdia Urbana, tots tres són d'origen sudamericà.
La primera versió de l'Ajuntament de Barcelona va ser que un test, llençat des del balcó del teatre, va colpejar contra l'agent. Las versions oficials van anar canviant fins a dir que els empresonats havien llençat pedres amb la intenció de matar-lo.
No es va acordonar la zona i BCNeta va netejar abans que hi arribés la policia científica. Les úniques proves, les pedres, es van recollir fora del lloc dels fets "de forma aleatòria" tal i com va declarar l'agent encarregat; no hi ha empremptes ni restes de teixit o sang.. A més a més, els especialistes opinen que la ferida del policia és massa greu com per haver estat provocada per un cop de pedra llençada des del carrer.
L’Ajuntament és el propietari del teatre okupat per l’"Anarko Penya", que, segons comenten en el barri, funcionava més com un negoci mafiós que com una okupa compromesa. Dues o tres persones controlaven l'edifici i l'utilitzaven per muntar festes comercials en benefici propi. Tampoc no tenien contacte amb altres okupes polítics del barri. Malgrat això, o precisament per les pràctiques mafioses que s'hi realitzaven, hom denunciava que l’espai aquest gaudia de total permissivitat per part de l'Ajuntament, al qual no l'hi importava que els veïns estiguéssin cremats pels aldarulls continus per poder criminalitzar a tot el moviment okupa. L’objecte que va ferir el policia va sortir d’allà i, curiosament, la festa que s’hi celebrava va continuar fins a les sis de la tarda de l’endemà.
Amnistia Internacional es feu ressò de la denúncia per tortures que fou arxivada per la jutgessa al·legant que el fet d’estar acusats “fa decaure completament la seva credibilitat”. La postura d’AI en aquest cas queda reflectida a l’informe Sal en la herida que recull nombrosos casos en què els agents queden impunes amb la complicitat delk propi cos i les autoritats, criminalitzant les víctimes.
Aquests dies s’està celebrant el judici amb el seguiment de la comissió de defensa dels drets humans del col·legi d’advocats, els ambaixadors de Xile i Argentina, el president de la Comissió de Drets Humans del Senat xilè i un representant del Tribunal de la Haya entre d’altres entitats.
Hom ha denunciat les nombroses irregularitats del judici com el rebuig de proves, testimonis i peritatges de la defensa o que l’acusació es basa en les declaracions dels tres agents de la guàrdia urbana acusats de tortures.
Hom remarca que l'Ajuntament ha reforçat recentment el seu arsenal legal amb les lleis del civisme i la seva premisa de tolerància zero, que cauen directament en un nou discurs de control social. Aquestes lleis donen impunitat a la policia per a que actuï contra les persones basant-se en la mera sospita i els prejudicis.
L'Audiència ha decidit excarcerar dos dels joves que s'hauran de presentar el dia 4 de febrer a l'Audiència perquè se'ls notifiqui la sentència, que dictaminarà si se'ls considera responsables dels fets jutjats. D'altra banda, el tribunal ha fixat pel 31 de gener la vista per decidir si prorroga la presó provisional del tercer acusat, Rodrigo Lanza, considerat l'autor del llançament de la pedra que va impactar al cap del policia.

Seguidament penjo un parell d'enllaós a notícies relacionades amb el tema i 5 vídeos del judici:

http://elsud.org/node/1445
http://www.karcelona.revolt.org/4f/ca/hechos.html







5 comentaris:

Judit Ortiz ha dit...

poder i llibertat
sovint qui té el poder, també el té sobre la llibertat dels altres
tot plegat fa por: i si un dia estic al lloc equivocat en el pitjor moment?

pd: llegint i veient el post, en algun moment he pensat si havíem retrocedit 40 o 50 anys!!!

Unknown ha dit...

Independentment dels fets i és un escàndol la forma en com s'han tractat des dels mass media. Es nota qui és l'amo.

Jobove - Reus ha dit...

aquest asumpte no s'aguanta, no té ni cap ni peus, ja veurem el final

salutacions

Josep Maria Yago Suau ha dit...

gràcies pels comentaris amb els que em sembla que coincideixo al 100% :-)

Anònim ha dit...

Doncs et felicito per l'entrada. Bona feina i millor informació.