dimecres, 3 de febrer del 2010

Un pont sobre el Drina


Estic llegint Un pont sobre el Drina d'Ivo Andric. El llibre m'està agradant força i hi veig, de moment, dec anar per la meitat, una imatge de la Bòsnia diversa en la que convivien musulmans, serbis, jueus...

Quasi al principi es narra l'empalament d'una persona en el pont. El fragment em va esborronar, però he de reconèixer que m'impacten molt més les coses que van passar a Višegrad durant la "guerra" a Bòsnia i Herzegovina (poso guerra entre cometes perquè soc de l'opinió que no es pot anomenar guerra als fenòmens que tenen lloc entre víctimes i botxins).

AMNISTÍA INTERNACIONAL: Bosnia y Herzegovina: No hay justicia para las víctimas de violación. Un article sobre les condemnes a Sredoje i Milan Lukic, membres de les Aguiles Blanques d'En Vojislav Seselj, per crims de guerra a Visegrad.

Els següents enllaços tracten sobre les bestieses, inhumanes, que criminals de guerra serbis van cometre a Visegrad:

Los asesinos de Gorazde (a la vall del Drina) ya tienen rostro
Un reguero de sangre en el puente del Drina

Mersud C., compañero de Jasmin, cuenta que los cadáveres bajaban por el río casi todos los días. «Eran hombres y mujeres, viejos y jóvenes. Habían sido golpeados y torturados. Sus cuerpos estaban negros y azulados. A algunos les habían cortado la cabeza. También había niños, unos 10 ó 12 y dos bebés de unos 18 meses».

imatge del pont sobre el Drina
Fa uns dies, fent zapping, vaig passar un moment per no sé quin canal en el qual li feien una entrevista al poeta Marcos Ana (Fernando Macarro Castillo), un símbol de la cultura antifeixista i membre del PCE, que ha complert més de 20 anys de presó sota el franquisme (que el condemnà a mort en dues ocasions). En el moment en què jo vais passar per aquell canal, Marcos Ana deia (suposo que parlant de l'estalinisme) que les persones poden fallar però les idees no i que gràcies a les seves idees era el que era (o quelcom semblant). Jo, sento discrepar, crec que val la pena apostar per les persones, no per les idees o les ideologies (una ideologia, diu el diccionari de l'Acadèmia, és un conjunt d'idees fonamentals que caracteritza el pensament d'una persona, col·lectivitat o època, d'un moviment cultural, religiós o polític, etc.). Crec que sense les idees amb les que es va enverinar la població i certes "persones" el genocidi de BiH i l'anomenada "neteja ètnica" no hauria estat possible.

Acabo el post amb la frase de Camús: «En ce moment, on lance des bombes dans les tramways d’Alger. Ma mère peut se trouver dans un de ces tramways. Si c’est cela la justice, je préfère ma mère.» (En aquest moment es llancen bombes en els tramvies d'Argel. La meva mare podria estar en un d'aquests tramvies. Si això és la justícia prefereixo la meva mare).
"En estos momentos están poniendo bombas en los tranvías de Argel. Mi madre puede estar en uno de esos tranvías. Si la justicia es eso, prefiero a mi madre".

1 comentari:

Anònim ha dit...

I arreu del món, cada dia néixen infants!

Si cada infant és un missatge d'AMOR,
quanta esperança, encara, oi?

Onze de setembre.
INDEPENDÈNCIA!