dijous, 9 d’agost del 2007

Resposta a les respostes de Repsol


Reprodueixo l'escrit que ha passat Intermon Osfam a partir de les resp'ostes que ens va enviar Repsol YPF.

Benvolgut/da,

Repsol YPF s’està posant en contacte amb totes les persones que li heu exigit que respecti els drets humans dels pobles indígenes. A Intermón Oxfam prenem nota de la preocupació mostrada per l’empresa respecte les denúncies de les comunitats indígenes. Però, creiem que és necessari contestar a algunes de les afirmacions realitzades per la companyia:

Repsol YPF diu en la seva resposta que, “en ocasions” treballa en regions d’un alt valor ambiental i en el qual estan presents pobles indígenes. Tot i així, la realitat és que en la majoria de països d’Amèrica Llatina en els quals actua, Repsol YPF desenvolupa la seva activitat en llocs amb un alt valor ambiental y quasi sempre en territoris on viuen comunitats indígenes: Bolívia (poble guaraní), Colòmbia (comunitat W’va), Equador (poble houaraní), Argentina (poble maputxe) o Perú (comunitats Ashanika, Shuar i Shipibo). Per aquest motiu, és d’especial importància que l’empresa es prengui seriosament el respecte dels drets reconeguts internacionalment als pobles indígenes.

La Guia de Relacions amb la Comunitat de Repsol YPF, que la companyia cita com un dels instruments per assegurar el respecte dels drets indígenes, s’ha mostrat insuficient i ineficaç per tractar la realitat indígena ja que va ser elaborada sense la consulta ni la participació d’aquests pobles i comunitats. A més a més, la Guia no permet obrir negociacions amb els pobles indígenes, i molt menys arribar a acords bàsics per ells, com són la compensació i indemnització pels danys i impactes causats per l’activitat petroliera, acords per entrar a les seves terres, etc.

Respecte l’interès que la companyia assegura tenir per les comunitats afectades per la seva activitat i els més de 700 projectes d’índole social que desenvolupa, Repsol YPF segueix confonent l’acció social, de caràcter voluntari, i que podria inscriure’s dins les relacions de “bon veïnatge”, amb la posada en marxa d’una Política de Relació amb els Pobles Indígenes clara, pública, transparent i verificable, realitzada a través d’un procediment participatiu, que reculli els drets internacionals reconeguts a aquests pobles per la Organització Internacional del Treball en el seu Conveni 169.

Les bones paraules de Repsol YPF ens alegren, però creiem que ha arribat el moment de que les pràctiques de l’empresa siguin coherents amb les seves declaracions institucionals.

Ajuda’ns a mantenir la pressió!
Difon aquest enllaç entre els teus amics/gues i familiars:

http://www.intermonoxfam.org/page.asp?id=2881

Moltes gràcies pel teu suport.

4 comentaris:

Claire ha dit...

Ara mateix envio el correo.... gràcias per "mantenernos informados"

Jobove - Reus ha dit...

firmat i passat per part nostre
fotem canya que són pocs i cobards

salutacions des de Reus

Josep Maria Yago Suau ha dit...

gràcies a vosaltres per fer-ho córrer

Waipu Joan ha dit...

signat i col.locat en un dels meus darrers posts.
salutacions