dimarts, 22 de gener del 2008

La finalitat NO justifica els mitjans

L'altre dia em va arribar un email. L'email l'enviaba la UGT i adjuntava el cartell anunciador d'un acte, o actes, que faran contra el treball infantil, el 26 i 27 de gener a la Plaça Verdaguer, en una carpa. Evidentment, els mitjans són força més presentables i decorosos que els que vam utilitzar diumenge passat en els actes de promoció de l'FSCat (materials reciclat en general). Res estrany si tenim en compte que els organitzadors són la UGT i l'Ajuntament i que entre els col·laboradors hi ha REPSOL.
La finalitat de l'acte, segons diu el cartell "Digues no a l'explotació infantil", és interessant i defensable. Els mitjans, més decorosos i presentables però no per això més defensables. Anem a parar a la vella dita, a la vella, qüestió: La finalitat justifica els mitjans?
Per mí NO.
En aquest cas concret trobem que un dels col·laboradors, suposo que deu patrocinar econòmicament, és REPSOL i aquesta petroliera, com moltes altres, es troba en el punt de mira de nombrosos països, entitats, comunitats... perquè defensant els seus beneficis econòmics ha generat nombrosos desastres ecològics, socials i culturals, així com multitud de denúncies per no respectar els drets dels pobles, contaminació, accidents... REPSOL-YPF imposa un determinat model de consum, insostenible, a més de donar suport a dictadures i conflictes bélics (Nigeria, Guinea Ecuatorial, Liberia..), al mantenir relacions econòmiques amb els seus governs.

Si voleu més informació podeu visitar la web RIPSOL - Contrajunta d'afectats.
Contradiccions, qui més qui menys, tothom en tenim alguna però fer passar llop per be n'és una de massa gran per digerir, encara que els experts en canviar el significat de les paraules n'estarien força contents.
A l'acte hi participen algunes entitats que, probablement, no saben com es financia. Crec que és important que se n'assabentin car, si no, acabem fem bona la dita, acabem afirmant que la finalitat justifica els mitjans i en aquest viatge (en aquest món en què ja ningú sap on té la dreta o l'esquerra) no sols provoquem que la gent acabi fent un poti poti en el qual acabem barrejats institucions, multinacionals, ONG's, etc. que defensant coses diferents ens unim en la valoració dels diners, sinó que, a més, hi deixarem els principis, si en queden.

11 comentaris:

Carlinhos Medeiros ha dit...

Parabéns pel vostre post, Josep. L'explotació de mà d'obra infantil és una vergonya i, les empreses que poluem el nostre medi ambient, ha de ser combatuda sempre.
abraçades

Jobove - Reus ha dit...

Repsol no aporta res de res, el calers que dona son desgrabables a la seva compte d'explotació, com menys beneficis aporta menys impostos paga al final

salutacions

matarranya ha dit...

Hola no estaria malament sapiguer si els diners per fer això venen del teoric 0,53 pel desenvolupament. Ja que la regidora de cultura i desenvolupament va dir que amb el 0,53 tambe inclourien, apart d'un treballador, les campanyes de sensivilització. que queda per la cooperació internacional???
a les jornades diran les empreses de casa nostra que utilitzen ma d'obra infantil??? l'ajuntament dira al nastic que tots els seus productes, tinguin la certificació de no utilització de ma d'obra infantil????
L'ajuntament li dira a Repsol que asumeixi el deute ecologic de l'explotacio dels recursos naturals a llatino america i a casa nostra???
be millor vaig a miraR la tele i desconectar una mica, que em puja la neura

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Carlinhos, Té, gràcies pels vostres comentaris.

Marc, gràcies, també, i, efectivament, estaria be saber-ho.

Oscar Ramírez ha dit...

Han de ser els propis organitzadors els qui triin els patrocinadors i em sembla que s'han equivocat i bastant. Però si els organitzadors no ho havien vist, l'Ajuntament no hi podia dir res?

Anònim ha dit...

Josep Maria,

La meva actitud en algunes de les teves iniciatives ha estat sempre la del respecte i fins i tot el suport tot i no esta sempre d'acord en el total del contingut o el missatge. Però si he estat en contra he mantingut el respecte.

Tu no ho has fet en absolut. No se si coneixes de primera ma, personlment, vivencialment, la situació de molts paisos en els que els infants suporten una vida per a nosaltres insoportable. Jo sí. I per això et dic que no tens cap autoritat per decidir que és etic i que no ho és en el sentit que manegues en el teu escrit.

Que no cobres la nomina per un banc o una caixa de les que son accionistes de repsol o d'altres petrolieres? que penses que compren accions per fer obra social? que no utilitzes visa mai? ni automovil? saps realment el cicle vital de cadascun dels productes que compres o utilitzes? saps el cicle vital del teu PC? Darrera de tots aquests productes fills de la globalització trobaras una immensitat de injusticia social i explotació. Fins i tot UNICEF fitxa al Barça amb tot el que podriem dir d'això. Però tu has volgut torpedejar un acte de la UGT amb un objectiu etic i agafante al tema Repsol, que em sembla del tot immadur ideològicament.

No se com acabara el tema de l'acte contra l'explotació infantil, però la teva soberbia ideològica i quasi inquisitorial t'acosta al costat fosc.

Fas afirmacions i insinuasions insultants per a la meva organització i per a mi. Imperdonable!!!

Mario Rigau (mariorigau@yahoo.es)

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Oscar, no en tinc ni idea de si tothom sabia qui són els patrocinadors, en tot cas l'Ajuntament no crec que digui res car el patrocini de Repsol és força estès.


Mario, llegeixo el teu comentari, que evidentment he autoritzat per a la seva publicació car crec que tothom que entri al blog té dret a conèixer tots els punts de vista al respecte, i lamento que t'hagi molestat el meu post. De totes maneres ho entenc perfectament. A mi també em va molestar el cartell i per això el vaig escriure. El blog és un espai personal en el que escric, algun cop, no t'ho negaré, massa en calent. Sovint tinc la sensació que la meva tasca (i la d'altres persones que pensen coses per l'estil) en llocs com la Coordinadora o altres entitats és un tan estèril atès que, per posar un exemple, el No a la guerra, tant massiu en determinats moments, no es tradueix en un No tant potent a centenars de propostes relacionades amb altres conflictes. El No a la guerra no suposa, en absolut, un No al finançament de les despeses militars. Són només exemples. Probablement bona part de la culpa és nostra per no saber explicar millor les coses però també és cert que el sistema ho digereix tot i, en general, com deia en el post, al final queda la sensació que tot està bé i que no n'hi ha per tant.
En el post ja he dit que tothom té contradiccions, com algunes de les que be assenyales en el teu comentari (i que també procuro anar polint, per exemple, assabentant-me sobre com funciona la banca ètica per deixar de donar negoci a entitats que no sé com gestionen els diners dels clients) però algunes crec que són massa grans, si més no pel fet que he participat en mogudes que m'han permès conèixer dades i situacions que m'interpel·len.
En qualsevol cas reconec que potser alguna expressió es podia haver polit però en el fons això és el que penso (i t'asseguro que no tinc cap necessitat d'indisposar-me ni amb tú ni amb l'Ajuntament com pots comprendre). També t'he de dir que no pretenia, ni pretenc, torpedejar res i menys de la UGT. T'asseguro que si no hagués vist l'anagrama de Repsol (cada cop més omnipresent finançant actes de tot tipus) no estaríem parlant d'això.
No tinc la sensació d'haver fet cap afirmació i insinuacions insultants però, si vols, t'agrairé que m'indiquis que trobes en aquest sentit per repassar-ho i explicar-to o, si escau, rectificar-ho.

Jobove - Reus ha dit...

donen lliçons gent que el seu sou depen del gobern, donen lliçons els grans mestres del gai i saber, donen lliçons els salvadors de la patria, donen lliçons els que han d'apendre molt a la vida, donen lliçons !!

salut

Anònim ha dit...

osties el gran guru, el que esta a totes, fins i tot a la candidatura jocs mediterrani, que collons sap de aixo
i com diu el SALVI, el capo de tutu los capis

rcm

Anònim ha dit...

osties el gran guru, el que esta a totes, fins i tot a la candidatura jocs mediterrani, que collons sap de aixo
i com diu el SALVI, el capo de tutu los capis

rcm

Anònim ha dit...

La realitat supera a la ficció !!.
Diu Pere Casaldàliga:
"La responsabilitat ecològica és un primer deure de totes les persones, de totes les institucions i de tots els pobles. Si no cuidem la nostra casa, vivim suïcidant-nos"
Si algú vol saber del respecte de REPSOL YPF pel planeta i els seus habitants:
"Viaje a Repsolandia"
Pozo a pozo, por la Patagonia y Bolivia.
Ed. Tutuma. Junio 2006.
"La recolonización"
Repsol en América Latina: invasión i resistencias.
Ed. Icaria. Septiembre 2003.