dilluns, 17 de setembre del 2007

la «policia del poble»?

aquesta foto és de Barna

Reprodueixo fragments del diari de Tarragona:

"El Parc de la Ciutat reunió, durante la mañana de ayer, a centenares de niños que no quisieron perderse algunas de las actividades programadas por la Guàrdia Urbana de Tarragona para conmemorar el siglo y medio de su creación. En uno de los estands, los niños podían soplar por el etilómetro, aunque la mayoría no llegaba hasta el final.


... Los niños también se lo pasaban en grande enfundándose el traje de la futura unidad antidisturbios, con su porra, su casco protector y escudo. Incluso algún padre se atrevió a ponerse la vestimenta, a pesar de los más de 30 grados que se dejaban notar sobre el Parc de la Ciutat..."

I del diari El Punt:

> Uniformats des de fa 150 anys

La Guàrdia Urbana ha evolucionat tecnològicament sense deixar de ser la «policia del poble»

Per acabar-ho d'adobar i remarcar això de la policia del pòble reprodueixo la notícia que apareix en el blog Prendre la Paraula

"Al voltant de 13 guàrdies amb gorreta van aturar el concert de la Gossa Sorda dissabte passat a la nit després que quatre nois, d'acord amb el grup, treguessin a escena un pancarta on hi deia "Aturem la màfia del ciment", signada per l'Esquerra Independentista del Camp. La cançó anterior a la que estaven tocant en aquell moment l'havien dedicat als 150 anys de la Guàrdia Urbana, després de la seva memorable i publicitada acció arreu del món en el concert de Violadores del Verso,quan van entrar a regirar el camerino dels rapers a la receca de porros; es tractava d'un tema antirepressiu que tot el públic va acollir eufòricament entre riures diversos. A la primera que van poder, és a dir quan la pancarta i els seus portadors van pujar dalt, els guàrdies van aturar el concert un cop els ho va demanar el regidor d'escenari que no concebia que un concert pugui tenir quelcom més que música, xiringuitos, cervesa i hamburgueses. El concert va restar aturat durant més d'un quart d'hora i només després d'ocupar els camerinos i de negociar la seva represa vam poder gaudir de la música dels valencians. Alguns d'ells deien que ni a la València del PP havien vist una actuació d'aquest nivell per part d'un cos policial, tot i que ja en coneixien "la fama" i no paraven de preguntar qui manava a Tarragona.

La Guàrdia Urbana va al·legar que "no podia garantir l'ordre" per a la seva acció. El més curiós és que quinze minuts abans, un nombros grup d'skins es fan atonyinar els uns als altres i els guàrdies s'ho van mirar sense dir ni mu, o potser ni ho van veure."

10 comentaris:

Anònim ha dit...

No ha sortit a cap diari que jo sàpiga, però "del poble" va ser l'actuació de la Guàrdia Urbana al concert de dissabte a les Granotes. Prop de 13 guàrdies van aturar el concert de la Gossa Sorda després que quatre nois, d'acord amb el grup, treguessin a escena un pancarta on hi deia "Aturem la màfia del ciment". La canço anterior l'havien dedicat als 150 anys de la Guàrdia Urbana; es tractava d'un tema antireprssiu que tot el públic va acollir eufòricament entre riures diversos. A la primera que van poder els guàrdies van aturar el concert durant més d'un quart 'hora i només després d'ocupar els camerinos de negociar la represa del concert vam poder gaudir dels valencians. Alguns d'ells deien que ni a la València del PP havien vist una actuació d'aquest nivell per part d'un cos policial. La Guàrdia Urbana va dr que "no podia garantir l'ordre". El més curiós és que quinze minuts abans un nombros grup d'skins es fan atonyinar els uns als altres i els guàrdies s'ho van mirar sense dir ni mu.

Jobove - Reus ha dit...

podem donar-nos les mans els de Tarragona i els de Reus amb el tema de la guardia urbana, al menys a Tarragona no et disparen a la cama.

salut !!

Josep Maria Yago Suau ha dit...

tranqui que ara ja van a muntar antiavalots

Anònim ha dit...

Josep Maria: tenia un concepte equivocat de tu. Em sembla patètic que hi hagi gent com vosaltres que vagi en contra de la seva pròpia guàrdia urbana i no vegi més enllà dels seus nassos. I no tardis en passar pel Servei Municiap d'Ocupació (SMd'O) que hi ha uns quant okupes i antisistemes esperant que els col·loquis a l'Ajuntament i després t'ajaudaran a fer pallassades els diumenges al matí per saldar la deuda. Quins collons!! El sistema és intel·ligent i té mecanismes per fagocitar els propis anticossos

Josep Maria Yago Suau ha dit...

En relació a l'anònim d'"un polític tarragoni" m'ha semblat pertinent contestar-li malgrat que ja vaig dir que no acostumo a dialogar amb qui no és capaç de donar la cara.

polític tarragoní, no t'estranyi que vagi adquirint un mal concepte dels polítics (equivocat o no) quan els que entren en el meu blog (si realment ho són) no no són capaços ni de donar la cara. Si tenies un concepte equivocat de mi, probablement, deu ser perque no em coneixies. Espero que coneguis millor les altres persones i elements que t'envolten.
Jo no vaig en contra de la Guardia Urbana (que no és meva i, espero, tampoc teva). Simplement denuncio fets que em semblen intolerables en un sistema democràtic i, probable i lamentablement, perque les vegades que algun número de la Guardia Urbana ha contactat amb mí i/o amb gent del moviment per la pau ho ha fet des de la xuleria, la prepotència i l'amenaça: identificacions a la via pública (més xungues que les d'altres cossos policials amb conducció a la Comisaria, per exemple) o perque he pogut assabentar-me de fets com els del parc de les granotes, el tret a la cama d'una person a a Reus, suposades resistències a l'autoritat, etc.
Evidentment, crec que no totes ,les persones que treballen a la Guardia Urbana actuen de la mateixa manera però el fet que les "ordenances cíviques" copiin el model de "tolerància zero" del New York de l'alcalde Giuliani, el coneixement del que passa a altres llocs com Barcelona amb les unitats especials, que es prevegi la creació d'unitats antiavalots, que algunes persones (com polítics anònims, per exemple) considerin que no és pot criticar perque suposaria anar contra la "nostra" guardia urbana, etc. és, si més no, preocupant.
Les referències a "okupes i antisistemes" i a les "pallassades dels diumenges al matí" en referència als actes de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau, també són preocupants venint d'un "polític". Finalment la referència a l'SMO, a banda de preocupant, mostra el teu desconeixement envers el seu funcionament car jo no puc col·locar a qui vulgui i, si més no, fa pensar en la dita aquella de "piensa el ladrón que todos són de su misma condición".

Anònim ha dit...

Lamentable el comentari del polític anònim. Lamentable perquè a banda de posar-se en qüestions personals des de l'anonimat (el que per mi és senzillament repugnant) es dedica a airejar les opinions d'aquest "polític" sobre altres polítics que som nosaltres, cadascun de nosaltres, ja que per a alguns "polític" no és qui representa sinó cadascú dels representats quan actuem, opinem i, en definitiva, existim.
Opinar sobre la policia és legítim i més que necessari en democràcia, o tu, "polític" també tens temes prohibits?
Et recordo, "polític", que estem en democràcia i sense perdre el respecte i donant el nom (no com tu, "polític"), tot és defensable, fins i tot tenir una policia no violenta a priori o no tenir-ne.
Estaria bé que donessis la cara,"polític", no per trencar-te-la -que aquest no és el meu sistema ni molt menys- sinó per xerrar sobre el fet que les accions noviolentes d'art i pau cada primer diumenge de mes siguin "pallassades". De pallassos n'hem tingut pocs tot i que no crec que utilitzis el nom per referir-te als que es dediqen profesionalment a alegrar-nos la vida.
Bé, "polític", callo que parlar amb fantasmes no em deixa dormir després. Petons i noms.

Anònim ha dit...

Hola Josep Maria. Una pregunta. Tu vas presenciar els fets? em sembla que no. Jo sóc un tècnic de cultura i et puc assegurar que vam ser nosaltres qui vam sol•licitar la presencia de la guàrdia urbana a través d'una trucada al cap de torn.
Motiu: un grup de persones volien pujat al escenari i volien col•locar-hi pancartes reivindicatives.
La negativa dels organitzadors, va provocar que les persones -per la força- pugessin al escenari i provoquessin que durant 15 o 20 minuts el concert quedes aturat.
En arribar la guàrdia urbana, que la cosa ja s’havia calmat i els manifestants i les pancartes havien desaparegut.
Amb la garantia que oferia la presència de la guàrdia urbana que els aldarulls no es tornarien a reproduir, ja que estarien alerta, vam acordar amb els músics reprendre el concert.
Jordi Martí: 13 guàrdies no van aturar el concert de la Gossa Sorda, el concert el van aturar els quatre nois que van pujar dalt l’escenari amb un pancarta i desobeint els organitzadors i els musics del concert.
La prova de tot això la teniu en el meu testimoni dels fets i en que els músics no han fet cap comunicat acusant a la guàrdia urbana d'haver aturat el concert. Totes les teves manifestacions posant en boca dels músics que "ni a la València del PP havien vist una actuació d'aquest nivell per part d'un cos policial" no són més que mentides interessades en desprestigiar a la guàrdia urbana. Tu sabràs els motius perquè ho fas i si el Josep Maria no penja aquest comentari, serà còmplice de les teves mentides interessades.

Josep Maria Yago Suau ha dit...

"tècnic de cultura" com pots veure penjo el comentari malgrat que, per a mi, segueix sent un comentari anònim.
Si vols comentar res sobre el post sense l'anonimat suposo que ja saps qui soc i a on trobar-me. Estaré encantat que m'expliquis el que vulguis i si m'he equivocat no tinc cap problema en rectificar car no tinc cap intenció de desprestigiar ningú.
De debó que m'agradaria comentar-ho per que el meu post ja explica que la guardia urbana va acudir avisada pel regidor d'escenari. No m'aclareixes si els nois de la pancarta estaven o no d'acord amb els músics i el fet que no hi hagi comunicat de denúncia no vol dir en absolut que no puguin haver dit el que comenta el post.
A banda d'això, evidentment, no acabo de veure quin mal feien els nois de la pancarta i si hi havia acord amb els músics perque no podien pujar a l'escenari, a banda clar, de l'oposició de l'organització que no entenc.
Intentaré conèixer més opinions en relació al concert i reitero la in vitaciuó.

Anònim ha dit...

Hola "tècnic de cultura", tornem amb els tapats, però et respondré, tot i que algun dia podries treure't la careta. Les "manifestacions que només són mentides interessades" m'agradaria saber a quin obscur objecte responen en el meu cap tèrbol i fosc. T'ho diré jo: a res. Conec els que van pujar dalt de l'escenari i vaig conèixer el cantant i el bateria de la Gossa Sorda arran de l'incident (i perquè al segon li havia de proposar d'escriure en uns papers que fem i mentre el concert estava aturat vaig aprofitar per parlar-los). És per això que la frase que jo poso a la seva boca la ratifico, perquè malgrat que a vegades em xiulin es orelles encara conservo l'oïda.
La pancarta que van treure els nois deia "Aturem la màfia de ciment" i els del grup (com qualsvol grup que tingui textos combatius a més de música ballable, no es van oposar que es posés dalt sinó tot el contrari, van fer lloc perquè poguessin estar a gust i es van desplaçar del seu lloc normal de tocar mentre acollien els quatre nois. Si és així, al regidor d'escenari o a tu mateix ("tècnic de cultura") que vau pensar que allò acabaria com la fira de Flix i vau cridar la colla de policies per aturar el concert us recomanaria que anéssiu a alguna actució de la Gossa Sorda o de Svaters (que tocaven aquell dia) fora de Tarragona i entendreu que aquesta actitud de voler ser altaveu de campanyes com aquesta és la constant del grup.
I una reflexió final: "tècnic de cultura", aquí xerrem a cara descoberta perquè no diem mentides, i tu que no poses ni el nom (tot i que de tècnics de cultura allí no n'hi havia tants i no cal pensar massa per saber qui ets) em dius mentider dos cops i un insinues que també ho és el Josep Maria. Poter t'ho hauries de fer mirar i aprendre més a parlar que a insultar, a parlar per la teva boca, que de copets a l'esquena ja te n'han donat prou tota la vida i si signessis el que dius, a banda que no insultaries tant, igual et conviden (o et convido, vés a saber) a un vermut al Tòful. O a una mamadeta...

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Tenint en compte el que he anat copsant i les teves acusacions des de l'anonimat (mentides interessades, còmplice... q fort sona això de còmplice, etc.) m'he d'adherir al que explica el Jordi, a més, el concert es va aturar qauan ja no hi havia pancarta dalt de l'escenari i va arribar la guardia urbana.
Podria estar d'acord en què la gent de la pancarta, a més de parlar amb els músics ho haurien d'haver fet amb l'organització però, en tot cas, si no ho van fer, tampoc em sembla tan greu com per avisar la guardia urbana, no et sembla.
Reitero la meva disposició a parlar-ne amb un tècnic de cultura amb nom i cognoms, com jo.