

Què és Breus de Teatre?
Una activitat promoguda pel col·lectiu Tecla Smit. Per ara es tracta d’una primera experiència, interna, un taller, amb intenció de fer-ne la propera edició oberta al país. Hi ha el propòsit de consolidar-la de manera estable, anual.
Es pretenia instaurar una Mostra de Teatre Breu, essencialment de creació. 1a Mostra a Tarragona.
Teatre no professional.
A l’entorn de la Mostra: tallers d’escriptura i dramatúrgia, i posada en escena-direcció.
Teatre en les diverses facetes: text, objectes, cos...
Per què teatre breu?
Doncs perquè fa possible, amb molta facilitat, inventar una escena, provar un esquetx, experimentar un diàleg, assajar un mini-drama. Una manera d’estimular la creació. De perdre la por a inventar. De perdre la por a posar en escena i experimentar, tot equivocant-se. De viure el teatre en tota la seva dimensió. Una experiència innovadora per a la qual veiem un futur intens.
Esperonats per l’interès de bona part dels membres del col·lectiu no sols per fer d’actors sinó també d’inventar teatre i saber-lo posa en escena, ens vam animar a engegar aquesta activitat innovadora: “Qui vol inventar teatre?”, “Qui vol posar-lo en escena?”… I aquí el tenim! Un autèntic taller de creació i experimentació.
El passat dimecres, 16 de juny, es va presentar una moció a l'Ajuntament per tal que el Consell Plenari es posicioni en relació a l'atac de l'exèrcit d'Israel a la flotilla de la pau.
La nota de premsa enviada als mitjans diu:
La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau, amb l'adhesió de les associacions, entitats i partits següents:
Hem presentat aquest matí, dimecres 16 de juliol, al registre de l'Ajuntament de Tarragona, una moció a tots els grups municipals per tal que l'Ajuntament de Tarragona es posicioni davant els fets ocorreguts el passat 30 de maig en que Israel va atacar la “Flotilla de la Llibertat”. Denunciant l'assassinat d'activistes en aigües internacionals, el bloqueig a Gaza i demostrant la nostra solidaritat amb el poble palestí.
També trobem necessari que l'Ajuntament de Tarragona condemni les declaracions de l'Ambaixador d'Israel i exigeixi el compliment de les resolucions de la ONU. Així mateix denunciem les relacions comercials entre la Cambra de Comerç i El Port de Tarragona amb empreses israelianes, prioritzant el benefici econòmic davant els Drets Humans.
Desitgem que tant els grups municipals com el Plenari de l'Ajuntament tractin aquest tema. La seva omissió i/o manca de resposta serà considerada com un posicionament clar en contra de la Pau i la resolució pacífica del conflicte arabo-israelià.
El text de la moció és el següent:
L'Ajuntament de Tarragona rebutja l'estratègia que en els últims 60 anys han mantingut els diferents governs israelians contra el poble palestí, denuncia la matança d'activistes en aigües internacionals i el bloqueig humanitari a Gaza i mostra la seva solidaritat amb el poble palestí, per a això pren les següents decisions:
L’Ajuntament de Tarragona acorda:
1. Condemnar l’atac militar de l’exèrcit d’Israel a la Flota per la Llibertat.
2. Denunciar la passivitat i la falta d'iniciativa dels organismes internacionals, per no haver imposat sancions a la invasió i a les matances indiscriminades, fent cas omís a la legislació internacional.
3. Demanar als governs i les administracions públiques que no impulsin o fomentin acords polítics i comercials amb l’Estat d’Israel fins que aquest no respecti els drets humans, les resolucions de Nacions Unides i el Dret
Internacional Humanitari. En el cas de Tarragona, trencar qualsevol relació institucional de l’Ajuntament amb l’Estat d’Israel o amb associacions que li donin suport i demanar a la Cambra de Comerç i al Port de Tarragona la suspensió de les seves relacions comercials amb Israel.
4. Demanar el cessament immediat de la venda d'armes espanyoles a l’Estat d’Israel, alhora que garantir que, mentre que això no es produeixi, al Port de Tarragona no s’hi pugui comerciar amb armament.
5. Demanar l'expulsió de l'ambaixador d'Israel a l'Estat Espanyol per les seves desafortunades declaracions.
6. Rebutjar els productes de consum, culturals o d'entreteniment produïts o protegits per l'Estat d'Israel. Instar el govern espanyol i la resta de governs de la Unió Europea a aturar el comerç d’armes i la cooperació militar amb l’Estat d’Israel.
7. Declarar el seu suport al poble palestí perquè pugui exercir els seus drets socials i polítics, i demanar a la comunitat internacional i al govern israelià que duguin a terme converses pacífiques en condicions d'igualtat i justícia amb el govern palestí.
8. L’Ajuntament de Tarragona organitzarà un seguit d’actes de solidaritat amb Palestina amb la col·laboració de la societat civil i hi convidarà una representació del govern palestí i de la tripulació de la “flota de la llibertat”, així com a l’activista tarragonina Ariadna Jové, la premi Nobel de la Pau Maireád Corrigan Maguire i el qui fou assistent del secretari general de Nacions Unides Denis Halliday.
9. Es farà arribar aquesta resolució als governs palestí, català, israelià i espanyol, a l’Autoritat Portuària i a la Cambra de Comerç de Tarragona així com als mitjans de comunicació.
La defensa havia presentat un recurs al Suprem arran de la sentència de l'Audiència Nacional espanyola, que la condemnava per temptativa de col·laboració amb organització terrorista
El Tribunal Suprem espanyol ha absolt Núria Pòrtulas del delicte de 'temptativa inacabada de col·laboració amb organització terrorista' pel qual l'Audiència Nacional l'havia condemnada a dos anys i mig de presó. L'advocat, Benet Salellas, ha remarcat, en declaracions a VilaWeb, que la sentència (pdf) és definitiva i que deixa clar que 'la col·laboració amb una organització terrorista era impossible perquè no hi havia organització terrorista'.
La defensa de Pòrtulas va recórrer la sentència perquè considerava que la sentència de l'Audiència Nacional espanyola no aportava proves que relacionessin la noia de Sarrià de Ter amb cap banda armada. I així ho ha considerat també el Suprem, que recrimina a l'Audiència i a la fiscalia no haver fet cas de la documentació aportada per la defensa.
Els fets són del gener del 2007, quan els mossos d'esquadra van intervenir a Pòrtulas una llibreta (vídeo). La policia va acusar-la d'haver col·laborat amb Juan Surroche, que relacionava amb una organització armada italiana. Però Surroche va ser absolt.
Pòrtulas ja va ser empresonada preventivament durant quatre mesos el 2007. Actualment continua en llibertat provisional i cada setmana havia de presentar-se al jutjat signar.
Per celebrar l'absolució, el grup de suport a Pòrtulas ha convocat un brindis davant l'Ajuntament de Girona a les vuit del vespre i també se'n farà un a la plaça Sant Jaume de Barcelona. A més, hi ha previst que se'n convoquin uns quants més a altres viles del país.
Molt complerta, també, la informació a La Haine.
També podeu llegir altres posts que he anat penjant en el meu blog:
pancarta de la Coordinadora repartim la riquesa i el treball
Fa dies que, per diferents circumstàncies vaig sovint a Sant Pere i Sant Pau (per cert, si sabeu d'algun pis que es llogui per la zona de Miquel Servet, Violant d'Hongria, etc., aviseu! si us plau). És un barri força tranquil i agradable, si més no en comparació amb la Plaça de la Font (sembla que tinguem unes ordenances especials i no necessàriament favorables al veïnat). En principi hi anava a peu o en moto, amb la Mònica. El meu pes a la moto i algun altre factor junt amb una simpatia per la cosa pública m'han fet treure tarja de l'autobús i a utilitzar transports públics s'ha dit.
Fa temps, en èpoques nadalenques, encara que no massa en el mes de desembre, em va tocar utilitzar-lo i em va emprenyar força. L'agafava a Rovira i Virgili, al sortir les nenes del CP Pax, ens deixava a Cronista Sessé i el tornàvem a agafar a Pau Casals per anar al Nàstic. Força sovint, massa, passava tard o, pitjor, abans d'hora per Rovira i Virgili amb la qual cosa ens feia arribar tard a Pau Casals amb la qual cosa les nenes arribaven tard als entrenaments. Per no parlar d'algun conductor maleducat, avaries, etc.
Finalment, vam decidir anar del Pax al Nàstic caminant. Elles aprofitaven per berenar i tots tres fèiem salut. Encara n'hauré d'estar agraït a l'EMT.
Van venir altres èpoques, una pujada notable del preu del bitllet... però no he tingut massa necessitat d'agafar-lo i m'he mogut força a peu.
Explico tot això perquè aquest matí havia de ser a les 12,00 a Sant Pere i Sant Pau. He marxat de casa i m'he adreçat a la parada de Maria Cristina, Creu Roja. El bus passava a les 11,41. Eren tocades les 11,50 i per allí no passava cap bus. Finalment el bus ha passat, quasi a les 11,55, però, sorpresa!, amb el cartell de COMPLET. He hagut de trucar un taxi, 10 eurets i excusar-me per arribar tard. La cosa podria ser una "casualitat" però resulta que, en poc temps, ja és la segona vegada que em passa. Fa uns dies, el bus que havia d'agafar per baixar de Sant Pere i Sant Pau no va passar i vaig haver d'esperar el següent. Aquell dia, si més no, no feia tard enlloc i, simplement, vaig haver de patir una certa incomoditat per la calor.
Ah, aquest matí he trucat, diferents cops, al telèfon d'atenció al client amb el resultat que les meves trucades s'han perdut a l'èter sense que ningú contestés.
He tingut molts dubtes per aclarir si m’afegeixo o no a la vaga de demà.
Fa uns dies, un company, i amic, va explicar al FB que no s'hi afegiria i exposava una sèrie de motius. Aprofitant els motius que ell relacionava. Coincideixo amb ell en què:
Fer vaga, efectivament, pot donar una mala imatge dels treballadors públics davant la resta de la societat però no fer-ne la pot donar davant la resta de treballadors, encara que a destemps més val fer-la tard que mai. Per altra banda, crec que hauríem de fer vaga no pels nostres sous sinó per les mesures adoptades que perjudiquen els més desfavorits i l’activitat econòmica del país, amb l’objectiu que es convoqui una vaga general de tots els sectors.
Evidentment, aquest país necessita governs d’esquerres que comptin amb el suport de la ciutadania però aquest no és el cas, en absolut, amb l’actual govern.
Crec, a més, que si bé els sindicats majoritaris no estan a l'alçada de les circumstàncies i s'abonen al corporativisme, hi ha tota una sèrie d'ens, organitzacions i/o persones i grups, al marge de partits i sindicats institucionals i/o majoritaris que plantegen, continuament, propostes que perquè no arriben a la majoria de la població o perquè no s'expliquen bé o perquè a aquests partits i sindicats no els interessa per no posar en perill les "dàdives" que obtenen dels poderosos, ni es discuteixen. Aquests dies, per exemple, el club Bilderberg s'ha reunit en un hotel de Sitges. Partits i sindicats institucionals i/o majoritaris no han obert la boca en contra de la reunió la qual cosa no vol dir que no hi hagi hagut persones i/o grups que si que ho han fet i que han protestat a les portes de la reunió.
Català. |
Els llibres del Consell. |
Rústica. |
Abril del 2010 |
17 x 24 |
Negre. |
288 |
978-84-92839-27-8 24,00 euros (IVA inclós) |
El llibre, tal com el seu autor indica en el pròleg, intenta trencar el mite que al Tarragonès i a la capital del Camp, mai no hi passa res, que tal com deia Vidal Alcover aquesta és una ciutat de “militars, funcionaris, putes i capellans”. Hi passa i, tot i que en algunes èpoques properes a l'actualitat, com el final dels anys vuitanta i començament dels noranta del segle passat, això va seguir aquestes coordenades fil per randa, la represa actual ha estat important, considerable i en alguns casos, esplèndida. És aquesta, doncs, una història no del poder sinó de qui resisteix davant del poder, no amb una actitud adolescent de dificultat d'assumir les normes imposades per qui mana sinó simplement per la voluntat de construir un futur que (quines coses, no?) no coincideix amb el que manaires i poderosos han previst per a totes i tots nosaltres. I és que sovint, per no dir sempre, allò que els encorbatats volen per al conjunt de la societat i que sempre ens presenten com l'”única realitat possible” no només no és l'única sinó que a més a més és impossible. Les persones que formem part dels moviments socials arreu, ja sigui al Camp de Tarragona com a l'àmbit metropolità barceloní, a l'Horta de València, a les Terres de Ponent o a les Balears, no tenim darrere, normalment, grans masses que ens permetin comptar amb una força social àmplia per fer possible els canvis socials que anhelem però és clar també que això és només qüestió de temps i que, tal com indica el títol del llibre, molts cops les nostres lluites són sordes precisament perquè la nostra feina és sembrar. Una de les reflexions que a mi se m'acut més insistentment veient com les gasta el poder quan el gestiona gent que s'autoanomena d'esquerres és si no comença a ser hora que deixem d'abandonar projectes i lluites que són nostres, és a dir anticapitalistes, en mans de la que podríem qualificar de “socialdemocràcia de sucre” que es troba fets els recipients quan arriba al poder i els llueix buits de contingut. I m'estic referint, per exemple, al tema del “no a la guerra” tot i que d'exemples n'hi ha molts altres.
Però tornem al llibre. “Plantant cara al sistema” està dividit en deu parts que inclouen els diversos tipus de moviments socials que Tarragona ha tingut en els darrers decennis. Així, és evident que es ve d'un antifranquisme centrat en el moviment obrer bàsicament al voltant de les comissions obreres i les associacions de veïns, però també amb destacades lluites de defensa del medi rural, amb la Unió de Pagesos al capdavant, i les organitzacions cristianes de base o les feministes que lluitaven al voltant del Bloc Feminista. Tot aquest món es va ensorrar quan el seu principal contrincant va desaparèixer. Així, tot i mantenir una important presència pública i mediàtica després de la mort de Franco, les lluites socials que derivaven de l'antifranquisme es van anar esllanguint des del moment que el seu principal enemic va desaparèixer. L'anomenada Transició va ser llarga a Tarragona perquè al poder li va caldre desfer i aigualir les organitzacions i les lluites socials que amb l'empenta de la lluita contra la dictadura havies esdevingut importants agents de canvi.
El llibre tracta en diversos capítols aquesta Transició, al costat de l'antimilitarisme i el pacifisme a “Cap exèrcit defensa la pau”; la lluita ecologista contra nuclears i petroquímica; el feminisme i l'alliberament gai, lèsbic bisexual i transsexual; les ONG; i els moderns moviments socials que van des del moviment llibertari fins a l'anticapitalisme o l'Esquerra Independentista. Cada un d'aquests apartats conté una àmplia documentació i dades cronològiques diverses que aporten informacions que mai abans havien estat valorades ni recollides juntes, a no ser què ho fes, Déu mos en guard, algú que s'hi dediqués professionalment tot i que no amb la voluntat d'historiar-ho sinó amb la de controlar-ho. I això -no ens cal patir- ja sabem que en democràcia no passa. Cada un dels apartats de què he parlat conté una àmplia documentació visual, un dels grans encerts del llibre, que permet al lector o lector tenir accés a un material difícil de tenir i fins i tot de veure junt fins ara. Cartells, fotos, manifestos, octavetes, portades de revistes... completen un estudi que ens era imprescindible i que ens permet dir, sense cap mena de dubte, que ni Tarragona ha estat tan dòcil com semblava ni el que ve sigui tan fosc com alguns ens volen fer creure. O, dit d'una altra manera, que entre Nadal i Setmana Santa, la dignitat rebel també ha florit al Camp i fins i tot a casa del bisbe."
-Som a les fàbriques, als sindicats, als centres de treball, a les agrupacions polítiques, a les organitzacions solidàries, les antirepressives, a les cooperatives, a les universitats, a les cases okupades, als ateneus, als centres d’estudis, als casals populars, als instituts, als mitjans de contrainformació, als carrers, a les oficines i arreu, i no acceptem els objectius econòmics que ens tracten com a números i prou.
Ho volem tot i ho volem ara, totes i tots, perquè renunciar-hi per prudència o responsabilitat només ens pot portar, com sempre, a ser imprudents i irresponsables."