diumenge, 9 de març del 2008

Eleccions generals 2008

D'ací unes hores tindrem multitud de valoracions dels resultats de les eleccions. Jo no soc analista polític però no m'estaré d'apuntar un parell de reflexions:

Quasi una quarta part de l’electorat (un 24,67%) no ha votat (8.098.019 persones), evidentment, per tot un seguit de raons entre les quals l’abstenció activa, tot sigui dit, no sembla que sigui especialment rellevant. Hauria estat més elevada l'abstenció sense les crides a la participació per evitar no se quines catàstrofes o coma reacció a l'atemptat d'ETA? No ho sé.
Malgrat això, José Luis Rodríguez Zapatero governarà l’estat espanyol amb poc més d’11 milions de vots (un 43, 7% dels vots o sigui un 27%, poc més d'una quarta part, de la població de més de 18 anys). Malgrat els bons resultats, seria bo que ho tingués en compte.
Per altra banda entre PSOE-PSC i PP s’emporten un 83,7% dels vots mentre la resta de formacions es reparteixen el 16,3% restant. Vot útil? bipolarització? una mica de cada?
Els vots nuls i en blanc no presenten canvis importants en relació a les eleccions del 2004 i entre Escons Insubmisos i Ciudadanos en blanco que l’any 2004 es repartien uns 42.500 vots, ara se’n reparteixen menys de 20.000

5 comentaris:

mossèn ha dit...

ereccions !!! ... ereccions !!! ... salut

Waipu Carolina ha dit...

Demasiada abstención...Atención!

Pero al menos no estará el PP, que susto!

Un saludo

Carme ha dit...

vot util i bipolarització. ambdós conceptes crec.. sembla que no hi hagués més partits polítics que PP o Psoe.--

aina

Josep Maria Yago Suau ha dit...

dons em sembla que hem quedat una mica destrempats, mossen.

menos de la que pensaba, Carolina.

a aquest ritme em sembla que, institucionals, no massa més, aina.

Unknown ha dit...

Amb la filosofia del vot útil podríem vestir tots a lo Mao i adoptar el "vestit únic".