dilluns, 26 de novembre del 2007

Vidas Minadas. Deu anys després.

demà, 27 de novembre, s'inaugura, a l'nstituto Cervantes a Madrid, l'exposició de Gervasio Sánchez "Vidas Minadas. Diez años".

Gervasio Sánchez ha fet tres llibres de fotografies sobre víctimes de les mines antipersona:
Vidas minadas (1997)
Cinco años después (2002)
Vidas minadas diez años después (2007)

En el primer llibre apareixien set persones originaries d'alguns dels països més afectats pel problema: Angola, Moçambic (Sofia Elface), l'Afganistan, Cambodja (Sokheurm Man), Nicaragua, El Salvador (Manuel Orellana) i Bòsnia i Hercegovina (Adis). Podeu saber d'ells a través de la web Vidas Minadas

A l'edició de 2007 tots set tornen a aparèixer en companyia de dos testimonis més recents, de l'Iraq ( Fanar Zekri ) i Colòmbia ( Mónica Paola ), l'Afganistan, (Firoz Ali Alizada y Medy Ewaz Ali) i Cambodja (Mao Rattanak). .

Amb el nom Vidas Minadas. Deu anys després. s'ha fet una web que recull informació sobre les mines antipersona, el fotógraf, el llibre, l'exposició i altres notícies. Aquesta web forma part de la campanya “ Vides minades. Deu anys després ”, un projecte de sensibilització i denúncia sobre les mines terrestres antipersones , obra personal del fotògraf Gervasio Sánchez amb el suport de tres organitzacions: Intermón Oxfam, Mans Unides i Metges sense Fronteres .

La campanya reposa en dos pilars :
- L' edició d'un llibre de fotografies de víctimes de les mines.
- La realització d' una exposició itinerant (Madrd, Barcelona, València, Saragossa, Sant Sebastià, Girona, París.) basada en el material del llibre.

El seu objectiu és conscienciar la població en general i els mitjans de comunicació , però també la classe política i les institucions , sobre els estralls que produeixen aquestes armes mortíferes, les mines, un problema que encara és lluny de ser resolt.

Cal esmentar, també, la Campanya Internacional per a la Prohibició de Mines Terrestres (ICBL, per les seves sigles en anglès) que fou iniciada en el mes d'octubre de 1992 per sis ONG: Handicap International, Human Rights Watch, Medico International, Mines Advisory Group, Physicians for Human Rights y Vietnam Veterans of America Foundation.
Des d'aleshores, la campanya ha crescut i s'ha estès dins a convertir-se en una xarxa de més de 1400 grups, a més de 90 països, treballant per erradicar las mines antipersona.

Gervasio Sánchez va nàixer a Còrdova l'agost de 1959 i és periodista des de 1984. Els seus treballs són publicats a l'Heraldo de Aragón i La Vanguardia i col·labora amb la Cadena Ser i la BBC.
És autor de diversos llibres fotogràfics: El cerco de Sarajevo (1995) i els publicats per l'editorial Blume, que són Vides minades (1997 i 2002), Kosovo, crónica de la deportación (1999), Niños de la guerra (2000), La Caravana de la muerte. Las víctimas de Pinochet (2002), Latidos del Tiempo (2004), del qual és coautor l'escultor i artista plàstic Ricardo Calero, i Sierra Leona, guerra y paz (2005).
El 2001, juntament amb Manuel Leguineche, va coordinar el llibre Los ojos de la guerra (Homenaje a Miguel Gil) i el 2004 va publicar el llibre literari Salvar a los niños soldados.
Ha rebut els premis Cirilo Rodríguez, Club Internacional de Prensa, Andalucía de Cultura, Derechos Humanos de Periodismo, Liber Press i Javier Bueno. Les institucions aragoneses li han concedit la Medalla d'Or de Santa Isabel de Portugal i la Medalla al Mèrit Professional, a més d'anomenar-lo fill adoptiu de Saragossa. És enviat especial per la pau de la UNESCO des de 1998.
Gervasio Sánchez, a més, té familiars i força amics a Tarragona, ciutat en què va viure i a la que es desplaça amb freqüència.

2 comentaris:

Oscar Ramírez ha dit...

Si els polítics es preocupessin del que realment s'han de preocupar, no caldria veure aquests imatges tant tristes. Sempre hi haurà gent amb moltes menys possibilitats que els altres, sempre dos mons.

VENT DE DALT ha dit...

Hola Josep Maria
Voldria invitar-te a participar per parlar del teu blog a l ‘espais que dediquem a aquesta eina de comunicació.
La passada setmana vaig a parlar amb Oscar Ramirez i ens a recomanat que parlem també del teu. ( Cada invitat recomana el següent. ).així que , si vols, t’ ha tocat....
Dis-me si vols participar enviant-me un correu a laplanaradio@santabarbara.cat o em pots trucar als 977 71 92 21 - 639 3 09 52.
Si em facilites un nº de telèfon et truco jo per explicar-te com va l’ història.

Salut

Josep
La Plana Ràdio