Madrid.- En el Dia Internacional dels Drets Humans (2006), la Secretària General de l’organització, Irene Khan, va reclamar a governs, organitzacions internacionals, nacionals i locals, a empreses i a representants de la societat civil la necessitat d’un “lideratge amb principis” basat en les normes internacionals de drets humans, per plantar cara a la situació que es viu a molts llocs del món.
“Quan els líders mundials van adoptar el 10 de desembre de 1948 la Declaració de Drets Humans, van mostrar un veritable lideratge. Lamentablement, els líders d’avui no tenen tan bon currículum. Els esdeveniments dels últims anys en l’àmbit mundial ens alerten que s’ha estès un lideratge sense principis dins l’agenda del qual no tenen cabuda els drets humans. Quan es tracta de rendir comptes de la manera en què els líders mundials defensen els drets de les persones, la distància entre el que s’ha dit i el que s’ha fet és massa gran”, ha dit Irene Khan.
Tendències en drets humans avui
En un informe fet públic el 10 de desembre de 2006, “Tendències i preocupacions globals avui”, Amnistia Internacional resumeix les tendències i preocupacions globals que aombren el panorama dels drets humans i que no apareixen amb la prioritat necessària en les agendes dels líders mundials.
• L’atac frontal als drets humans en “la Guerra contra el Terror”: Durant els últims cinc anys, Amnistia Internacional ha denunciat com en aquesta “guerra”, liderada pels Estats Units, s’han soscavat greument els drets humans en nom de la seguretat. Els aspectes més preocupants són:
- L’ús reconegut de la tortura, pràctica prohibida des de feia temps per la comunitat de nacions.
- L’increment en la retallada de llibertats civils per part d’alguns governs. Entre elles, per exemple, la llibertat d’expressió
- L’augment important en despeses militars, fet que allunya qualsevol possibilitat d’eradicar la pobresa i arribar a els Objectius de Desenvolupament del Mil•lenni.
• Els atacs cada vegada més generalitzats contra la població civil en els conflictes bèl•lics: Malgrat que hi ha hagut una reducció en el nombre de conflictes armats, la població civil n’és la principal afectada (Sudan, Israel, Líban, Territoris Ocupats, ús de menors soldats…)
• La violència contra les dones segueix sent la violació dels drets humans més estesa i més impune a tot el món, i és la causa directa de la mort de milers de dones cada any.
Altres preocupacions globals en drets humans
Més enllà d’aquestes tendències, Amnistia Internacional va ressaltar l’atenció prioritària que mereixen altres qüestions de drets humans actualment:
• Refugi, asil i immigració
• Pena de mort
• Llibertat d’expressió
• Defensors i defensores dels drets humans
• Comerç internacional d’armes encara està fora de control
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada